Диетични рецепти » Не плашете кантара

 Не плашете кантара

Проста аритметика за тези, които искат да отслабнат

6 предупреждения

Не бива да се сваля повече от 1 кг седмично.
При бързо отслабване тялото ни губи не тлъстини, а първоначално течности, след това въглехидрати и мускулна маса. На всичко отгоре рязкото снижаване на приетите с храната калории всява паника в организма и го подтиква към презапасяване, при което той складира във вид на тлъстини всяка погълната мазнина, дори тя да е в минимално количество.

Диетолозите бият тревога
с твърдението, че приемането на по-малко от 800 калории дневно е опасно за здравето.

Ако теглото ви превишава нормата
с 20 и повече килограма, вталяването трябва да протича под лекарски контрол.

Диетата с повишено съдържание на протеини
и сведен до нула прием на въглехидрати е направо вредна за организма, тъй като го лишава от множество жизненонеобходими вещества. Какъвто и режим на хранене да спазвате, постарайте се да компенсирате недостига на витамини и микроелементи - дори да ядете само плодове и зеленчуци, рискувате да си „спечелите" авитаминоза, тъй като някои витамини като А и В2 се съдържат най-вече в храните с животински произход.

Яжте по малко, но често.
Оптималният вариант е 6 пъти дневно.

Колкото по-често човек отслабва
и след това напълнява отново, толкова по-голям е рискът да развие захарен диабет или някое сърдечносъдово заболяване.

5 грешkи

За да се вталим, трябва да се преориентираме към растителната храна
Нищо подобно. Вегетарианството съвсем не е панацея - добре балансираната диета е единствената гаранция за трайно отслабване и за задържане на постигнатите резултати.

Налага се да забравим за мазнините
Да не сте посмели! Подобно решение е безсмислено и нездравословно, тъй като мастноразт-воримите витамини се усвояват от организма само при взаимодействие с мазнини. Да не говорим за това, че растителните мазнини и тези, които се съдържат в рибата, са изключително важни за мозъка, нервната система, имунната защита и т. н.

Суровите зеленчуци са по-полезни от варените или задушените
Зависи. Някои зеленчуци, например бобът, са токсични в суров вид, но след термична обработка стават напълно годни за ядене. Броколито пък губи специфичния си горчив вкус, когато се свари на пара, а морковите и доматите даже са по-полезни сготвени, тъй като ценните вещества в тях се усвояват по-лесно от организма.

Не бива да се обременяваме с гимнастика или някаква друга физическа активност, достатъчно е да спазваме нискокалорична диета
Да вие със сигурност ще смъкнете килограми, но няма да можете да удържите теглото си в рамките на желаните граници, без да се натоварвате физически, и то редовно. Упражненията помагат за стопяване на тлъстините и за натрупване на мускулна маса, като едновременно с това ускоряват обмяната на веществата. В резултат организмът ви започва да изгаря калории даже тогава, когато си почивате или спите.

Не ядем ли след 19 часа, със сигурност ще отслабнем
Ако беше така просто... Всъщност важно е не кога, а какво ядем в различните часове на денонощието. В идеалния случай по-голямата част от калориите трябва да поглъщаме през деня, когато сме най-активни, за да може тялото ни да изразходва без остатък тяхната енергия и да не я трупа като запас във вид на тлъстини. В същото време пропускането на вечерята след тежкия трудов ден не е особено разумно решение. Тя просто трябва да е по-лека и лесно смилаема.

6 фakma

Някои медикаменти усилват апетита.
Сред тях са стероидните хормони, антидепресантите, ан-тихистаминовите препарати. От друга страна, успокоителните, дори безобидният валериан, и приспивателните забавят обмяната на веществата.

Някои хора черпят енергия
от мастните си депа, други от протеиновите. Точно по тази причина диетата за отслабване трябва да се съчетава с физическо натоварване, което няма да позволи стопяване на мускулната маса.

Ако майка ви и баба ви
са се отличавали с приятно закръглените си фигури, не се и надявайте да заприличате на кльощава манекенка. С генетичните предопределености не може да се спори, но въпреки това не се отчайвайте. Предразположението не означава обреченост. Трябва обаче да знаете, че ще ви се наложи да се борите цял живот с излишните килограми. Има и друга въз-можност - да се радвате на това, което ви е дала природата. Разбира се, само ако теглото ви е в границите на разумното.

Причина за килограмите,
които не успявате да свалите на каквито и лишения да се подлагате, може да бъде за-боляване на щитовидната жлеза, на хипофизата или на детеродните органи.

Задържането на течности
и съответно качването на теглото понякога се дължи на предменструалния синдром (не стъпвайте на кантара няколко дни преди началото на мензиса си), на приема на стероидни хормони, на някои антибиотици и контрацептиви.

Мускулите тежат повече от мастната тъкан,
затова дори при много интензивно спортуване на първо време теглото ви може да остане същото. Вместо да страдате, радвайте се на това, че сте по-силни, по-издръжливи, по-стегнати. И продължавайте да се занимавате със себе си. Усилията ви ще бъдат възнаградени не само със стройно тяло, но и с по-добро самочувствие, приповдигнато настроение и по-голяма вяра в собствените възможности.

Малко статистика

• ОТ 200 човека, престанали да спазват диета за отслабване, само един успява да задържи желаното тегло в течение на година. Останалите неизбежно напълняват.
• От гледна точка на генетиката само една на 40 жени може да постигне мерките на фотомо-дел. Другите, преследвайки мечтаните 90 - 60 -90, пренебрегват своите природни дадености и по този начин сериозно вредят на здравето си.
• 38% от възрастното население на земята имат нормално тегло, а 26% се нуждаят от сериозно лечение на тежки степени на затлъстяване.
• Това, което е добро за нас, когато сме на 18 години, може да се окаже лошо, станем ли на 40. Още повече, че бръчките на слабите жени много по-дълбоки и си личат повече. А и нали французойките обичат да казват: „След 40 годи- ни трябва да избираш - лицето или фигурата!

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Развенчаните митове

Нашите родители, самите ние, а по всяка вероятност и децата ни ще прекарат своя живот под знака на най-различни заблуди и митове, свързани с това, което всеки ден слагаме на масата си. Прясното мляко ...

Ряпата лекува артрит

Ряпата е известна на хората от незапомнени времена. Още в древен Египет нея са я включвали в хранителната пирамида наравно с чесъна и зелето. Имало е години, когато ряпата е била смятана за храна на п...

Пчелната отрова лекува 99 болести

Както гласи една древна легенда, пчелите са поискали от Бог да им помогне да защитават меда, който произвеждат. А Бог им отговорил: “Ще ви дам оръжие - остро жило, пълно с отрова. Но да знаете - ако е...

Народни рецепти за лечение с просо

Родината на просото обикновено се смята Индия, където то расте в сухи или полусухи райони, на височина 2500-3000 метра. Сега просото се култивира в много страни по света. В Азия, Америка, Африка и Евр...

Начало