Диетични рецепти » Защо пълнеем?

 Защо пълнеем?

Някои хора имат стройна фигура без да се ограничават в яденето. Други, дори при спазване на строга диета, трудно се справят с излишните килограми. Коя е причината? Отговорът е един - в нашият метаболизъм. По-точно казано в скоростта на обмяната на веществата

МЕТАБОЛИЗМЪТ

Свеж цвят на лицето, тънка талия, ни следа от целулит на бедрата, стройни крака без варикозно разширение на вените. Всичко това е мечта? Не, реалност! Но само в случай, че в организма правилно функционира обмяната на веществата - метаболизмът! Как да се отличи нормалният метаболизъм от забавения и какво да се прави, за да се ускори той и да приведем себе си в добра форма?

Всичко по ред

Аксиома: Ако автомобилът не бъде зареден, той няма да мръдне от мястото си: необходимата енергия за движение на машината се образува само за сметка на изгарянето на горивния материал. Нещо подобно става и в нашия организъм. Само че горивният материал тук е храната. По-нататък е лесно. Белтъците, въглехидратите и мазнините веднага влизат в химическа реакция на обмяната /процеса на метаболизма/, осигурявайки ни в отговор нужната мускулна енергия. Едни вещества веднага започват да заменят старите клетки и да строят нови. Други освобождават организма от продуктите на разпадането. Накрая, трети запълват дефицита от нови вещества. При това сложният процес на метаболизма върви непрекъснато, денонощно, от година на година в продължение на целия живот. И не е важно дали бодърстваме или спим.

Ключовете нямат право да се предават

Така може да се нарекат ферментите на хранителните белтъци, които играят ролята на катализатор, привеждащ в действие химическите процеси на обмяната и синтезират нови белтъчини. Гръцката дума „метаболе” означава превръщане. С това ние се занимаваме по време на ядене, когато „залагаме” на любимите продукти. Превръщаме, например, целулозата на зелето във вещество, подобряващо моториката на стомаха. Фосфорът на рибата - в елементи, помагащи на работата на главния мозък. Калцият от млякото - в средство за укрепване на костната система. Разбира се, в клетките постоянно става и разрушаване на белтъчините. И накрая се образуват продуктите на разпадането. Да кажем пикочната киселина /нейният излишък води до подагра/. Те са много токсични, затова в процеса на обмяната на веществата /метаболизма/ се изхвърлят от бъбреците. Всъщност - белтъчният обмен още не е всичко.

Без мазнините – заникъде

Най-доброто от горивния материал /резервният източник на мускулна енергия/ за организма са мазнините. За сметка на ферментите на жлъчката, стомашния сок и сока от задстомашната жлеза, те се разпадат на мастни киселини и глицерин. При това имат свойството да се отлагат в запас. Но това не е толкова лошо. Първо, всички мазнини изгарят вътре в мускулите, и колкото по-често ги задействате, занимавайки се със спорт, толкова по-бързо се извършва процесът. Второ, ако в мазнините /животниски и растителни/ възникне дефицит, те отново постъпват в клетките като строителен материал за клетъчните мембрани и особено за хормоните. Без такъв гарантиран обмен на веществата нищо не е възможно.

Включване на въглехидратите

В нашия стомашно-чревен тракт има сложни органични въглехидрати / основният източник на енергия/, които се разпадат на прости съединения. Главното от тях е глюкозата. В процеса на обмяната на веществата тя бързо се изразходва, тъй като се разнася с кръвта по целия организъм. Вярно е, че глюкозата не може самостоятелно да попадне в клетките. Там я доставя хормонът на задстомашната жлеза - инсулинът. Ако с неговото получаване в процеса на метаболизма у вас всичко е наред, няма за какво да се безпокоите. В противен случай трябва лекарска намеса. И още - мястото, където се складира глюкозата / във вид на полизахарида гликоген/ е черният дроб. Шом организмът започне да усеща недостатък в продуктите на въглехидрати /вие бързо ще почувствате зверски глад/, този орган временно отива на помощ, включвайки технологията за разлагане на гликогена. Освен това в такъв случай процесът на обмяната на веществата позволява да се синтезира глюкоза от хранителните белтъци или мазнините. Тази ситуация обаче е свидетелство за болезнен срив в ендокринната система и затова изисква вниманието на специалиста. Т.е. на лице е нарушение на обмяната на веществата, което не е безопасно. Особено, ако се злоупотребява със сладките неща, тъй като те рязко увеличават нивото на глюкозата в кръвта. Резултатът е негативен и се проявява в активно отлагане на излишната мазнина.

По-бързо, още по-бързо

Метаболизмът е и скоростта, с която организмът превръща храната в мускулна енергия. При това следва да се има предвид при повечето жени, че обменните процеси в организма с възрастта - към 40 години - по естествен начин се забавят. В резултат на това и процесите на изгаряне на мазнините се забавят. Какво да се прави? Да се примирим и с ужас да следим как изчезва талията, появява се излишното тегло, възниква задух и други проблеми. В никакъв случай. Запомнете:колкото по-често и по-интензивно се задействат мускулите, в които се натрупват мазнините, толкова по-голяма ще стане скоростта на общия обмен на веществата в организма. Т.е. процесът на метаболизма образно казано е необходимо непрекъсната да се побутва, подкарва. Необходими са редовни физически натоварвания, но не до изпотяване. Имайте предвид и това, че на скоростта на метаболизма съществено влияе хормоналният баланс. Или функционалното състояние на щитовидната и задстомашната жлези. Проверете дали не ви е в недостиг йодът или, което е по-лошо, имате нарушение в производтквото на инсулин. В този случай проблемите с обмяната на веществата са налице.

Спрете да напълнявате

Какво означава нормално, добро тегло? Това, което предизвиква бързия метаболизъм, т.е. достатъчно бързата обмяна на веществата. За да се постигне, не е нужно много да се мисли. Преди всичко старайте се да се храните често - 3 основни хранения и 2 закуски. Прилагайте правилото да ставате от масата малко гладни. Отначало ще ви бъде неприятно, но ще изтърпите. После ще свикнете и хранителните калории ще се разпределят правилно в течение на целия ден. Това без съмнение ще ви увеличи физическите сили, ще отстрани симптомите на бързата умора, общата слабост и дори стреса. А като цяло вие ще черпите голяма енергия. Така метаболизмът в организма ще бъде наред. Още един проверен начин за регулиране скоростта на обмяната на веществата в организма и с това спиране на отлагането на мазнините е пиенето на вода. Вие няма да повярвата, че причината е в черния дроб. Той не само извършва очистването на организма от вредните вещества, но и преработва мазнините. Ако на „химическата фабрика” по някаква причина не достига вода, тя спира да се занимава с мазнините и те започват да се отлагат там, където е възможно. Оттук и формулата: повече вода /не по-малко от литър и половина на денонощие, негазирана/, по-малко мазнини. Не забравяйте за зеления чай: 2-4 чаши от тази напитка позволяват да се изгорят не по-малко от 50 калории. И разбира се повече движение. Не напразна нашите прадеди са казвали: движението е живот!

Стоп! на глада

Специалистите са убедени: С гладна диета да се възстанови нарушената обмяна на веществата е невъзможно. Причината е проста: организмът няма какво да преработва и няма откъде да се създаде мускулна енергия. С други думи гладът не е изход. Напротив, той само задълбочава разтройството на метаболизма. Изход: нека във въшата диета за отслабване задължително да присъства закуската.

Специалистът съветва:

Жената може да има хубава фигура и на 30, и на 60 години. За това е важно навреме да се коригира начина на живот. Като начало обърнете внимание на храненето. Желаещите да отслабнат трябва да намалят калоричността на храната и да я балансират по основните показатели: белтъци, мазнини, въглехидрати. Освен това в организма трябва да постъпват достатъчно количество витамини и минерални вещества.
Да се ускори обмяната на веществата може и с физически упражнения, което ще помогне да се изгарят излишните калории и да се фармира мусуклата система.

Какъв е вашият метаболизъм?

За да разберете какъв е вашият метаболизъм, отговорете с да или не на въпросите от теста.

1. Има ли много пълни хора сред вашите роднини?
2. Имали ли сте проблеми с щитовидната жлеза?
3. Занимавате се със спорт, но не всекидневно, а от време на време?
4. Често се храните със суха храна на крак, като правило 1-2 пъти на ден?
5. Периодично почвате диета, но после я оставяте?
6. Бързо се уморявате, често изпадате в депресия?

Ако сте отговорили положително поне на половината от въпросите, време е да смените начина на живот, иначе ви чакат проблеми със здравето. Правилно се хранете, повече се движете, не преяждайте! При първа възможност посетете ендокринолога и не забравяйте за редовното медицинско изследване.

Автор: Елена Дюлгерова

Представяме Ви:

Фасулът - най-балансираният продукт

Ценността на балансираното хранене не е само в гордото изявление „Аз се храня правилно!”. Възможност да съставим меню, така че в него да участват всички хранителни вещества, необходими на организма ни...

Убиваме апетита с храна

Какво ли не сме готови да направим, за да убием апетита - от гълтането на различни (често съмнителни) хапчета до хирургични операции, които намаляват обема на стомаха... А има много по-лесен начин. Пр...

Менюто на Адам

Дори през ученическите си години да сте били съвсем наясно с таблицата на Менделеев, сега едва ли сте в състояние да изброите всички полезни за тонуса, либидото и добрата ви форма микроелементи и амин...

Пектини при хипертония и затлъстяване

Страдам от високо кръвно налягане, Препоръчаха ми да включа в лечението си пектини като средство за стопяване на липидите. Искам да науча нещо повече за тяхната същност, каква е ползата от тях, има ли...

Начало