Тя е много важна за успешното възстановяване на болния след инфаркта. Достатъчни са 1200-1500 калории дневно. Всеки трябва да помни, че инфарктът се развива от атеросклероза, а атеросклерозата - от повишеното ниво на холестерола и животинските мазнини в кръвта. Затова трябва да се изключат от храната млечните мазнини (масло, сметана) и мазнините от животински произход. В колбасите например съдържанието на мазнини е до 50%, че и повече. Затова болните, прекарали инфаркт, трябва да ги избягват. Или в краен случай да свалят консумацията до минимум. Не се препоръчва шунка, бекон и други тлъсти пушени и непушени меса, както и яйчен жълтък, хайвер, мозък, дроб.
Животинските мазнини се заменят с растителни, най-добро за инфарктите е рапичното масло, следват зехтинът и олиото. Що се отнася до птиците - от тях трябва да се отделят кожата и тлъстините. Болните, които страдат и от захарен диабет, трябва строго да съблюдават въглехидратната част на храненето. А страдащите от хипертония - да преминат напълно към безсолна или малко солена диета. При това е добре и цялото семейство да се научи да яде малко солени храни, тъй като заболяването има наследствен характер. Колкото до подправките, те не само дават аромат и подобряват вкуса на храната, но имат и положителен ефект по отношение на здравето.
Диня, пъпеш, тиква и печени ябълки са много полезни при обостряне на заболяването. Хранителен режим Пиелонефритът е инфекциозно заболяване на бъбреците. При острата фаза и при обостряне на х...
От диабет страдат около 250 000 българи. 200 000 от тях са засегнати от разновидността, независима от инсулина. Заболяването протича без симптоми и може да остане неоткрито, ако не се направи изследва...
Разбира се, картофите, хлябът, маслото, колбасите, шоколадът, пицата, фъстъците определено вредят на фигурата. Но не и на здравето ни. Стига да ги консумираме в умерени количества, тези обвинявани в к...
Студеното време goйge, a с него и многото дрехи, призвани да ни предпазят не само от вятъра и снега, но и да скрият някой друг килограм в повече. Все пак ни се иска да запазим стройния силует, за койт...