Тя е много важна за успешното възстановяване на болния след инфаркта. Достатъчни са 1200-1500 калории дневно. Всеки трябва да помни, че инфарктът се развива от атеросклероза, а атеросклерозата - от повишеното ниво на холестерола и животинските мазнини в кръвта. Затова трябва да се изключат от храната млечните мазнини (масло, сметана) и мазнините от животински произход. В колбасите например съдържанието на мазнини е до 50%, че и повече. Затова болните, прекарали инфаркт, трябва да ги избягват. Или в краен случай да свалят консумацията до минимум. Не се препоръчва шунка, бекон и други тлъсти пушени и непушени меса, както и яйчен жълтък, хайвер, мозък, дроб.
Животинските мазнини се заменят с растителни, най-добро за инфарктите е рапичното масло, следват зехтинът и олиото. Що се отнася до птиците - от тях трябва да се отделят кожата и тлъстините. Болните, които страдат и от захарен диабет, трябва строго да съблюдават въглехидратната част на храненето. А страдащите от хипертония - да преминат напълно към безсолна или малко солена диета. При това е добре и цялото семейство да се научи да яде малко солени храни, тъй като заболяването има наследствен характер. Колкото до подправките, те не само дават аромат и подобряват вкуса на храната, но имат и положителен ефект по отношение на здравето.
Грахът е древно културно растение, известно от 4 в. преди н.е. Учените считат за негова родина Крим, Кавказ, Средна Азия и Иран. По тези места и днес се среща диворастящ грах. Вероятно той е бил култи...
Бананът (Musa paradisiaca) е много разпространен южен плод из тропическите страни в Югоизточна Азия, Бирма, Индия, Шри Ланка, Латинска Америка, Канарските острови и др. Колко стара е културната форма ...
Плодовете на мушмулата зреят през септември, но остават на дървото и след окапване на листата, до към ноември. Те са кафявотзеленикави, кълбовидни, на върха с остатък от чашката, със сладко-тръпчив вк...
Да пречистим тялото и душата си, да се освободим от токсините, да си върнем нежния тен и прекрасното настроение... Мечтаем за това през цялата година, но най-голяма нужда имаме през преходните сезони ...