Диетични рецепти » За ползата от зеления чай

 За ползата от зеления чай

Преди време зеленият чай се е смятал за екзотика. Сега той се намира във всеки магазин. Всички знаят, че този чай е полезен за здравето, но не всички знаят, че е незаменим за фигурата!
Днес са известни повече от 300 сорта зелен чай. При добрия листата са ярки по цвят, меки при пипане, еднакви по форма, плътни, трудно се разтриват между пръстите. Зеленият чай нормализира нивото на холестерола и захарта в кръвта, укрепва стените на съдовете, намалява артериалното налягане. Той тонизира нервната система и зарежда с енергия, а главното - спомага за отслабване.

Полезните съставки:

1. Калий - един от главните макроелементи на зеления чай. Тук той е 1,5 пъти повече, отколокто в сушените кайсии. На отслабващите е жизнено необходим - той стимулира работата на бъбреците, заставяйки ги да изхвърлят продуктите от разлагането на мастите и излишната течност.

2. Витамин С не само задължава организма активно да изгаря мазнините, но и защитава организма от образуващите се свободни радикали при този процес. В зеления чай аскорбиновата киселина е 4 пъти повече, отколкото в лимоните, и 10 пъти повече, отколкото в черния чай. Като мощен антиоксидант витамин С не позволява на свободните радикали да разрушат мембраните на клетките и молекулите, поддържащи колагена в кожата, и не давайки възможност да “увисва” по време на отслабващия маратон.

3. Витамин Р се слави с антиоксидантния ефект, усилва аналогичното действие на витамин С. По неговото съдържание листата на зеления чай изпреварват всички известни растения. Четири чашки задоволяват дневната потребност от този витамин при тези, които намаляват теглото си.

4. Кофеинът повишава нивото на обмяната на веществата и разлага подкожната мазнина. Той в чаения лист е 1,5 до 3 пъти повече, отколкото в кафеените зърна, но при това той действа по-меко, не предизвиква учестяване на пулса и безсъние, защото се явява не изолирано, а в комплекс с танина.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Спанакът сваля кръвното

От незапомнени времена източните народи са отглеждали спанака - едногодишно растение със сочни и хранителни листа. През VII век с името „Персийски зеленчук” то е познато в Индия и Китай. Преминало в а...

Сърдечна диета

Правилната диета е най-добрата профилактика за болести на сърцето, казват експертите на Американската кардиологична асоциация. Какви „сърдечни приятели” може да откриете в кухнята? Според последн...

Диета при грип

Грипът засяга основно дихателната система, но много често болестта предизвиква и стомашно-чревни проблеми. Стомашните прояви в най-леките случаи се състоят в загуба на апетит, а в други (случаи) се ра...

Овесът – лекарство и козметично средство

От всички зърнени култури овесените ядки са най-пълноценната и лечебна храна за човешкия организъм. Освен това полезни за здравето са овесените люспи и овесената слама. Какво съдържа? В хим...

Начало