Диетични рецепти » Шест причини да ядем супа

 Шест причини да ядем супа

1. Позволява да запазите строен силуета си

Когато основното ястие във вечерното ви меню е супа, вие приемате най-вече нискокалорични зеленчуци, богати на витамини. Супата на обяд пък спомага за правилното разпределение на хранителните вещества в организма през целия ден и засища бързо.

2. Богата е на витамин С

Зеленчуковата супа снабдява организма с витамин С и каротеноиди (антиоксидантни витамини), които засилват имунната защита и намаляват риска от ракови и сърдечносъдови заболявания. Освен това те улесняват усвояването на желязото от организма. Богати на каротеноиди са морковите, тиквичките, доматите, а на витамин С - зелето и картофите. Важно условие е зеленчуците да не се белят.

3. Снабдява организма с витамин В9

Т. нар. фолиева киселина е особено необходима на бременните и жените, които искат да забременеят. Недостигът й увеличава рисковете от малфор-мации на плода. Витамин В9 участва и в образуването на червените кръвни телца, бори се с анемията, Богати на него са спанакът, зелето, магданозът,

4. Съдържа калций...

Калций има в прясното мляко или сметаната, които се добавят към някои видове супи, а също така и в спанака и броколито,

5. ... и желязо

Пресните (с наситенозелени листа) и сушени зеленчуци в супата са солиден източник на желязо,

6. Лесно се храносмила

За хората с чувствителни стомаси, чиято лигавица се дразни от сурови зеленчуци и плодове, супата е най-добрият начин да снабдят организма си с полезни за него хранителни вещества,

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Вълшебното мумийо

От дълбока древност приписвали на мумийото вълшебни свойства. В Индия са лекували с него бронхит, камъни в пикочния мехур, воднянка, лишей и екзема. В Бирма са наричали мумийото час-тум (кръв от плани...

И динята лекува!

Динята ( Cucumis citrullus vulgaris ) идва от тропическите области на Африка. Там все още в пустинята Намиб и полупустинята Калахари се срещат нейни диворастящи форми. Но култивирането и отглеждането ...

Хапче от броколи предпазва от рак на гърдата

Учени от Университета на Илинойс, Чикаго, заявяват, че е възможно един ден да се създаде “таблетка” от броколи, която да предпазва жените от рак на гърдата. Те са изолирали съставка, която естествено ...

За лошия и добрия холестерол

Холестеролът е един от основните строителни материали в нашия организъм. В умерени дози той е жизнено необходим, защото всъщност е изолационният материал за нервните тъкани и влиза в състава на някои ...

Начало