Диетични рецепти » Шест причини да ядем супа

 Шест причини да ядем супа

1. Позволява да запазите строен силуета си

Когато основното ястие във вечерното ви меню е супа, вие приемате най-вече нискокалорични зеленчуци, богати на витамини. Супата на обяд пък спомага за правилното разпределение на хранителните вещества в организма през целия ден и засища бързо.

2. Богата е на витамин С

Зеленчуковата супа снабдява организма с витамин С и каротеноиди (антиоксидантни витамини), които засилват имунната защита и намаляват риска от ракови и сърдечносъдови заболявания. Освен това те улесняват усвояването на желязото от организма. Богати на каротеноиди са морковите, тиквичките, доматите, а на витамин С - зелето и картофите. Важно условие е зеленчуците да не се белят.

3. Снабдява организма с витамин В9

Т. нар. фолиева киселина е особено необходима на бременните и жените, които искат да забременеят. Недостигът й увеличава рисковете от малфор-мации на плода. Витамин В9 участва и в образуването на червените кръвни телца, бори се с анемията, Богати на него са спанакът, зелето, магданозът,

4. Съдържа калций...

Калций има в прясното мляко или сметаната, които се добавят към някои видове супи, а също така и в спанака и броколито,

5. ... и желязо

Пресните (с наситенозелени листа) и сушени зеленчуци в супата са солиден източник на желязо,

6. Лесно се храносмила

За хората с чувствителни стомаси, чиято лигавица се дразни от сурови зеленчуци и плодове, супата е най-добрият начин да снабдят организма си с полезни за него хранителни вещества,

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Шафранът - кралят на подправките

Шафранът се прави от тичинките на специале вид минзухар. За получаване на килограм от тази златна подправка са необходими 22 500 тичинки. Тази подправка е ценна не само заради изтънчения си вкус, но и...

Копривата - парливото чудо

Листата на копривата се събират от май до септември, а коренищата - от септември до ноември. Стъблата се окосяват, листата се отделят, докато растението е свежо. Коренищата се изчистват от пръстта и т...

Гроздовите семки са силни антиоксиданти

В съвременните условия все повече нараства интересът към антиоксидантите – вещества, които очистват организма от вредните свободни радикали и пречат за развитието на много болести. Тези вълшебни вещес...

Лечебните свойства на мандарината

При китайците има обичай в новогодишната нощ да подаряват по две мандаринки, за да има в дома изобилие. Все пак, наименованието им – гум – на кантонски диалект означава злато. Всъщност тези кисело-сла...

Начало