Диетични рецепти » Хранене в третата възраст

 Хранене в третата възраст

В процеса на остаряването настъпват различни изменения: намаляване на нуждата от енергия за тялото, намаляване на необходимостта от храна в по-големи количества, намаляване на мускулната маса и увеличаване на мастите, намаляване на възможността от усвояване на храната от стомаха и червата, също има и намаляване на физическата активност, поява на нервност, което води до намаляване и на апетита.

Правилата:

Клиничните диетолози предлагат девет правила за храненето в третата възраст:

1. Разнообразна храна. Това увеличава шанса тялото да получи всички компоненти, от които се нуждае - витамини, минерали, хранителни влакна.

2. Подреден начин на хранене. Препоръчва се да има закуска, обяд и вечеря, между тях плод или кисело мляко. Да се намали употребата на захар и мазнини.

3. Опазване на нормално тегло. Проверявайте един-два пъти месечно теглото си и се старайте да го поддържате в една форма. Ако имате промяна в теглото (съществена), особено ако е налице намаление на теглото с около 2-3 кг, трябва да се обърнете към личния си лекар. Енергийната нужда, препоръчвана от лекарите при възраст над 70 години, е 28 калории на всеки килограм тегло. Например: човек с тегло 70 кг се нуждае от 1960 калории на ден. Средно калорийната нужда в тази възраст се движи в границите на 1600-2000 калории на ден.

4. Да се пият течности. Трябва да се пие чаша вода при всяко ядене и още 1,5 литра вода през деня. За подобряване на вкуса й може да сложите в нея лимон или джоджен. Запомнете, че липсата на вода води до запек и нарушение на бъбречните функции.

5. Необходимост от хранителни влакна. Трябва да се разшири този вид храна. Да се предпочита пълнозърнест хляб пред белия; да се яде прясна салата всеки ден; плодовете и зеленчуците с кората.

6. Необходимост от витамини и минерали. Добър начин за естествено задоволяване на нуждата от тях е употребата на зеленчукова супа.

7. Да се купува ограничено количество храна. Препоръчва се да се купуват малки количества храна и да се държат кратко време в хладилник. Така вие винаги ще се храните с прясна храна, което е важно.

8. Затоплянето и употребата неколкократно на една и съща храна не е добре. Да се готвят малки количества храна, които да стигат за ден-два.

9. Хранете се с приятел/ка. Когато не се храните сами, това подобрява апетита. Поканете с вас внуците, приятели или съседи, яжте в компания.

Автор: Нина Славова

Представяме Ви:

Витамин В12 повишава имунитета

В продължение на дълги години витамин В12 беше известен с ефикасното си противоанемично действие, а също така и като средство, нормализиращо състоянието на нервната система. Научните изследвания пре...

Червеното вино предпазва от кариес

Ежедневната консумация на чаша червено вино предпазва зъбите от кариес, твърдят италиански учени от университета в Павия. Полезното свойство на червеното вино идва от химикал, който блокира действието...

Овесът – лекарство и козметично средство

От всички зърнени култури овесените ядки са най-пълноценната и лечебна храна за човешкия организъм. Освен това полезни за здравето са овесените люспи и овесената слама. Какво съдържа? В хим...

Заложете на витамин D

Синтезиран от кожата ни под въздействието на слънчевите лъчи, той подобрява настроението, укрепва имунната система, предпазва от рак. На пръсти се броят храните, които го съдържат (месо, тлъста риба, ...

Начало