Диетични рецепти » Крушите - балсам за сърцето и бъбреците

 Крушите - балсам за сърцето и бъбреците

Още в древни времена крушите са сe радвали на особена почит, ненапразно Омир ги е възпял в своята “Одисея”. От фрески и стари писания научаваме, че те неотменно са присъствали върху трапезата на богатите римляни. Днес консумираме предимно сурови круши - като десерт, но също и консервирани - във вид на компоти, сладка, конфитюри и пр. Особено здравословно е да се приготвят и ядат различни пресни салати, в които крушите са смесени с ябълки, банани, киви, портокали или с други плодове.
В пресните круши има истински здравословен коктейл от органични киселини и полезни микроелементи - желязо, мед, цинк. В 100 мг плодове се съдържат 120 мг ябълчена киселина, 70 мг лимонена киселина и до 3 мг оксалова киселина.
Особено полезни са крушите за хората, живеещи в региони с йоден дефицит. Те съдържат йод, който може да задоволи минималните нужди на човека от този микроелемент. В плодовете и особено в кората се откриват дъбилни вещества, на които се държи стипчивият вкус на крушите. Дали са много или малко дъбилните вещества, всеки може да определи след обелване на плода. Колкото е по-високо съдържанието им, толкова по-бързо и по-силно той потъмнява. Пресните круши са богати на захари, пектин, витамини и минерални вещества и поради това са изключително полезни в процесите на отделяне на пикочната киселина от организма.

Какво лекуват?

• Крушите се препоръчват при подагра.
• Освен това успокояват нервната система и облекчават дейността на жлезите с вътрешна секреция.
• Нормализират кръвното налягане, “пречистват” кръвта и бъбреците.
• Включват се в диетата при различни заболявания: възпаления на дихателните пътища, анемии, туберкулоза, обща слабост, състояния на възстановяване след тежко боледуване и т. н.
• В изсушен вид крушите също са много ценни. Богати са на много захари и подобно на стафидите, смокините, фурмите и другите сушени плодове доставят на човешкия организъм значителни количества енергия. У нас сушени круши се консумират като ошав.
• В компот и особено в прясно състояние те действат разхлабващо. За това се препоръчват при упорит запек.
• Може да се приготви и отвара от сушени круши, която се отличава със силно диуретично (пикочогонно) действие. Тя много добре повлиява състоянието на пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Но ако се приема заедно с лекарства, трябва да се осведоми лекуващият лекар.
• При сърдечно-съдови и бъбречни нарушения може да се взема и прясно приготвен сок от круши. От 100 г пресен плод средно се получават 40 мл или 60 мл сок, в зависимост дали се приготвя ръчно или чрез сокоизстисквачка. Този сок е полезен и при чернодробни и жлъчни заболявания. Напоследък при бъбречни сърдечно-съдови и чернодробни увреждания с лечебна, а също и с профилактична цел се препоръчват редица коктейли. В тях сокът от круши се смесва с плодови или зеленчукови сокове.
• Ето няколко рецепти: 230 мл сок от круши и 20 мл сок от лимон; 125 мл сок от круши и 125 мл сок от грейпфрут; 150 мл сок от круши и 100 мл сок от портокал; 120 мл сок от круши и 120 мл семе от дюли и 10 мл сок от лимон; 120 мл сок от круши, 120 мл сок от ябълки и 10 мл от лимон; 150 мл сок от круши, 80 мл сок от целина и 20 мл сок от лимон; 150 мл сок от круши и 100 мл сок от моркови.
• Народната медицина препоръчва за лечение освен плода за лечение и листата на крушата. От тях се прави отвара, която е целебно средство при инфекции на пикочните пътища и пикочния мехур.
• Помага при цистити, при възпаление на простатната жлеза, както и при бъбречни камъни. Разумно е да се съчетае с медикаментозното лечение, като за това се уведоми лекуващият лекар.
• Целебната отвара се приготвя от 40 г ситно нарязани листа от круша.Варят се 10 мин в 1 литър вода. Пие се по 3-4 чаши на ден. При трудно заздравяващи рани народните лечители препоръчват отвара от корите на прясно обелени круши.
• Четиридесет грама ситно нарязани кори от круша се поставят в 1 литър гореща вода. Престоява 10 минути и се прецежда. След като изстине, с нея се напояват превръзки, които се налагат на рани.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Съдържание на холестерол в храните

Количество холестерол в 100 г продукт Плодове и зеленчуци 0 Безсолен бял хляб 1 мг Растителни масла 1 мг Обезмаслено прясно и кисело мляко 2 мг Оризови макарони 2 мг Прясно мл...

Сладоледена диета

Сладоледената диета предизвика истински бум отвъд океана. Книгата, която описва вкусното отслабване, стана бестселър. А успехът й е много прост. Ако приемате дневно до 1500 калории, можете да консумир...

Как да се лекуваме с глина

Глината отдавна се използва като лечебно средство както за компреси и промивки, така и вътрешно. Вътрешната употреба на глината води до ефективно изчистване на организма. Тя обира токсините, гнилостн...

Изцелете артрита с репей

Репеят (Аrctium lappa L.) е многогодишно растение с дълъг и месест корен, сивокафяв отвън, а отвътре бял и сочен. През първата година израстват листата, а през втората – стъблото, което е силно разкл...

Начало