Диетични рецепти » Маслината - природно лекарство

 Маслината - природно лекарство

Маслиновото дърво изисква по-топъл климат и е характерен вид почти за цялото Средиземноморие, включително и за нашите южни съседи Гърция и Турция, където се отглежда в градини като овощно дърво. У нас не издържа на ниските зимни температури, въпреки че някои сортове са на границата на оцеляването си в някои по-закътани южни части на страната. Независимо от това маслината никога не е била непозната за нашата трапеза, а в много случаи търсена и предпочитана като храна, профилактично и лечебно средство.
Както е известно консумирането на маслините се извършва след провеждане на специална техника за обработката им, а след това и съхраняването им става в оптимизиран солен разтвор.

Кои са най-важните хранителни и лечебни качества на маслината?

Плодът е богат на витамини, аминокиселини, ферменти. Съдържа още минерални соли, органични съединения, хлорофил и други биологично активни вещества, но най-важната им съставка са мазнините, и по-специално растителното им масло, известно под названието зехтин.

Зехтинът

Независимо дали се консумира топъл или студен зехтинът предпазва стомахът от заболявания като гастрит и язви, като намалява количеството на стомашните киселини. Зехтинът действа като очистително, а освен това активира жлъчната течност и я привежда в идеално състояние. Регулира секретирането на жлъчния мехур и намалява риска от образуването на жлъчен камък.

Практическо приложение:Обикновено се смесва с лимонов сок в съотношение 1:1. Особено ефикасно е това съотношение при лечение на жлъчно-каменната болест, като сутрин се взема по една супена лъжица на гладно в продължение на три седмици.

Още факти:

• Едно изследване на учените от Ню Йоркския държавен университ в Буффало показва, че б-ситостеролът – мазнина, която се намира в растителните масла (като зехтина) предотвратява формирането на ракови клетки в простатата. Друго проучване на лекарите от Оксфордския университет потвърждава защитното действие на зехтина срещу рак на червата.
• Доказано е също, че хората, които консумират големи количества зехтин и с него готвят зеленчуци, са по-малко застрашени от ревматоидния артрит.
• Витамините E, A, D и K, които зехтинът съдържа, подпомагат костното развитие на възрастните и децата. Зехтинът също така предотвратява загубата на калций, като стимулира минерализацията на костите.
• С високото ниво на антиоксиданти, които съдържа, зехтинът предотвратява вредите от опасните вещества, обновява клетките и забавя стареенето на тъканите и органите.
• Благодарение на линолеевата киселина, която съдържат, маслините и зехтинът са най-здравословната храна за новородените бебета и растящите деца.

Рецепти от практиката:

• Най-новите проучвания показват, че маслината действа здравословно и за сърцето, особено при нарушен ритъм, при високо кръвно налягане (след обезсоляване) и специално за хората, страдащи от диабет. За целта в 1 литър вода се поставят 72 счукани костилки от маслина, варят се докато водата остане около 700 мл, прецежда се и се пие сутрин и вечер по 3 капки с вода или чай.

• Няколко капки зехтин отнемат болката при ужилване от оси и пчели. Освен плода лечебни са и листата на маслината, събирани по време на цъфтежа, като приготвеният чай от тях се използва за понижаване на кръвното налягане и други заболявания.

• Установено е, че зехтинът не повишава нивото на холестерола, а напротив - поддържа го под контрол. У хора, които консумират по 25 милилитра (около две чаени лъжички) натурален зехтин всеки ден в продължение на една седмица, е открито по-ниско ниво на лошия холестерол и по-голямо количество антиоксиданти.

Автор: Юлиана Димитрова

Представяме Ви:

Здравословните плодове и зеленчуци

Изключително богати на вода, вкусните дарове на природата хидратират тялото и кожата ни. В същото време техните минерали гарантират доброто състояние на мускулите, а витамините им, особено С и Е, се б...

Незаменимите моркови

Никак не е случайно, че тези сочни кореноплоди са любимо лакомство на зайците. Те правят очите им по-силни и зорки, зъбите - остри, козината - пухкава. Повече от 2 хиляди години се отглеждат на всички...

Облепихата като лекарство

Облепихата (Hippophae rhamnoides) е ягодоплодно лекарствено растение, широко разпространено в умерения климатичен пояс на Северна Европа, Азия, Монголия, Турция и особено в Сибир, Алтай, Белорусия, Ка...

Люлякът ще ви спаси от главоболие

Люлякът (Syringe vulgaris L.) е висок до 5 м храст, със срещуположни, целокрайни, яйцевидни, заострени листа с дръжки, дълги до 4 см. Цветовете са разкошни - многобройни, събрани в гроздовидни съцвети...

Начало