Диетични рецепти » Краставицата полезна за организма!

 Краставицата полезна за организма!

Години наред за краставицата се е казвало, че може да не е толкова полезна, но в никакъв случай не е и вредна. В старинния руски град Суздал, разположен на река Каменка, съществува интересна традиция – от 17 до 19 юли винаги има тържества за Деня на краставицата. Официалното откриване е на 16-и. По време на празника на площада на града се излагат всякакви експонати – истински, плюшени, хартиени и др. Хората се събират, удивляват се и се веселят. Градинари-любители и агрономи не толкова демонстрират плодовете на труда си, но дават съвети как да се постигнат успехи в областта на отглеждане на този зеленчук.
На пазара провеждат увлекателни конкурси, връчват награди, танцуват фолклорни колективи, пеят руски народни песни. Всеки може да опита не само блюда, приготвени от краставици, но и напитки. И всеки може да си тръгне с някакъв сувенир. Краят на празника се ознаменува, като главният герой се отправя към небето върху балон, с обещанието за нова среща догодина. Празникът на краставицата в Суздал привлича много туристи, сред тях винаги има известни звезди от шоу бизнеса, киното, музиката, телевизията.

Прясна или на туршия

На човек му е трудно да си представи как могат хората да живеят без краставицата – прясна или в туршия. И може би малцина знаят, че този зеленчук е един от древните в света. Смята се, че родината му е тропическите гори на Индия. Местните хора открили по склоновете на Хималаите растение, което се влачи по земята във всички посоки, ражда зелени плодчета, които като узреят стават горчиви, а преди това са сочни и хрупкави. Първото писмено упоменаване е в древен индийски ръкопис, който по мнение на учените е на 6000 години. Трябва обаче да се отбележи, че става дума за диви краставици, които са се използвали с лечебна цел. А съзнателното отглеждане е започнало около 4000 г. пр. н.е. И първите култивирани краставици в много скоро време се появили и в Древен Египет и Гърция.
Краставиците са близки роднини на пъпешите. Но докато сочният плод обаче се събира, когато узрее и стане жълт, краставиците в такъв вид вече са негодни. Те се ядат зелени и недозрели. На древногръцки агурос означава недозрял.
В Русия зеленчукът се появява през ХV век, но много учени твърдят, че запознанството е станало още през ІХ век. От Русия зеленчукът е взет от византийските гърци. В края на ХVІІ век цар Петър първи издава указ и в подмосковното село Измайлово се създават две големи зеленчукови домакинства, които били наречени „царски градини”. Едното нарекли „гроздово” и започнали да садят краставици, а другото – „просо” и засадили пъпеши и дини. Смята се, че са използвани семена от краставица от Суздал.

За хубава кожа, коса и нокти

В много страни краставиците се смятали за ценен лекарствен материал и това е описано подробно и през ХVІІ век.
Краставицата не е само вода, както смятат мнозина. Независимо дали е прясна, солена или маринована тя съдържа 95% вода, както и витамините В1, В2, Р, С, каротин, протеин, захар, луга, етерични масла, ензими, аромати и минерали – фосфор, калций, магнезий, желязо, йод. Почти няма мазнини и въглехидрати. Препоръчва се при намаляване на теглото.
Краставицата помага по-добре да се усвоят мазнините и белтъчините. А фибрите, които съдържа, регулират работата на червата. За това е препоръчителна при всички видове диетични храни.

Всичко в нея е полезно

За лечебна цел се използват цветята, листата, семената на плода (меката част, сока, обвивката). Използва се за разхлабително и диуретик. Отвара от краставица се пие при жажда, прегряване, преумора. Народната медицина препоръчва краставичен сок при стомашни болки, белодробна туберкулоза, външни отоци, изгаряния, като намачканият зеленчук се налага върху травмираната кожа или различните образования. И не само народната, но и официалната медицина препоръчва краставицата при болести на черен дроб и бъбреци.
Краставичният сок подобрява състоянието на зъбите, косата, ноктите. Много популярни са маските от краставица. И даже само да натриете кожата си през лятото, тя ще стане по-чиста, по-млада и ще придобие по-матов оттенък. Разбира се краставицата е преди всичко храна – и през лятото, и през зимата.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

За лошия и добрия холестерол

Холестеролът е един от основните строителни материали в нашия организъм. В умерени дози той е жизнено необходим, защото всъщност е изолационният материал за нервните тъкани и влиза в състава на някои ...

За ползата от рибата

Богата на протеини, рибата се радва на любовта на диетолозите, защото е нискокалорична храна. Всеки вид обаче има и своите специфични особености. Златоперка Поддържа паметта 100 г съдърж...

Здравословните плодове и зеленчуци

Изключително богати на вода, вкусните дарове на природата хидратират тялото и кожата ни. В същото време техните минерали гарантират доброто състояние на мускулите, а витамините им, особено С и Е, се б...

Рицинът изчиства червата

Растението (Ricinus communis) произхожда от тропическа Африка и се култивира в много страни с горещ или умерен климат: Южна Америка, Индия, Русия. У нас билката се култивира в Плевенски, Врачански и Т...

Начало