Диетични рецепти » Касисът ще ви избави от 99 болести

 Касисът ще ви избави от 99 болести

Касисът е силно разклонен храст, обикновено достигащ до 2 м височина, с множество издънки, без бодли. Младите клонки отначало са бледи, после стават светлозелени и късовлакнести. В основата на храста ежгегодно израстват нови клонки, които почти не се разклоняват през първата година. Кореновата система се състои от многобройни, сравнително тънки и гъсто разположени основни корени, силно обрасли, основната част на които прониква в почвата на дълбочина до 1 метър. Листата се развиват по-рано от цветовете. Те са 3-5-делни, последователни, длановидни, остро назъбени, отгоре са светлозелени и окосмени по жилките. Цветовете са светлорозови, белезникави или червени, събрани в гроздовидни съцветия, наведени надолу. Плодът е сочна черна ягода с характерна миризма, кисело сладникав вкус и по 25 семена. Цъфти през април-май.
За медицински сили се събират плодовете и листата на растението. Плодовете се берат, след като узреят през юли-август. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 60 градуса С. Изсушените плодове са черни, с характерна миризма и кисело-сладникав вкус. Листата се берат през юни-юли. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса.

Лечебни свойства

Плодовете на касиса съдържат витамините А и С, а по количество на витамин Е превъзхождат почти всички ягодово-плодни култури. Освен това в черноплодните сортове има биофлавоноиди, които възпрепятстват натрупването на канцерогенни вещества и възникването на раковите заболявания, и забавят дори развитието на СПИН.
В 100 г касис се съдържат 300-400 мг аскорбинова киселина, необходима за подобряване на междуклетъчната обмяна на веществата, за укрепване на структурата на зъбите, костите и стените на капилярите, за повишаване на съпротивителните сили на организма.
Редовната употреба на пресните плодове на растението през лятото позволява да се очисти организмът от вредните вещества. Пресният касисов сок е полезен при язва на стомаха и дванадесетопръстника и при гастрит с понижена киселинност. Възбужда апетита, подобрява състава и съсирването на кръвта, повишава еластичността на капилярите, помага за укрепването на сърдечно-съдовата система, подобрява зрението (особено полезен е при глаукомата) и подпомага бързото зарастване на рани.

Полезни рецепти:

При подагра, пиелонефрит и цистит:

• 1 с. л. от смлените листа и пъпки на касиса се залива с 2 чаши кипяща вода. Кисне в термос 5-7 мин, след което се прецежда и се приема по половин чаша 4 пъти дневно 30 мин преди ядене.

При авитаминоза и синдром на хроническа умора:

• 1 с. л. от свежи касисови пъпки се заливат с чаша кипяща вода. Вари се на тих огън 3-5 мин, кисне 10 мин и се прецежда. Приемат се по 3 с. л. от настойката 3-4 пъти дневно преди храна.

При ревматизъм:

• 2 с. л. смлени сухи листа (или 5 с. л. пресни листа) се заливат с чаша кипяща вода. Кисне 1 час и се прецежда. Приема се в продължение на 2-3 месеца по 1/2-1 чаша 3 пъти дневно.

При диабет:

• 1 с. л. изсушени листа се заливат с чаша кипяща вода. Кисне 15-20 мин. Приема се по половин чаша 3-4 пъти дневно преди хранене.

При гастрит с понижена киселинност, ентероколит и бронхит:

• Пие се по четвърт чаша пресен сок от касис 3 пъти дневно.

При малокръвие, хипертония, суха кашлица и дифтерит:

• Смесва се четвърт часа сок от касис с 1 с. л. мед, като се разреди с чаша топла вода. Тази смес се приема 3 пъти дневно по време на храна. (Добре е през първата седмица сокът да е от черно френско грозде, а през втората – от червено ).

При дерматит:

• 4 с. л. пресни касисови пъпки се заливат с 3 чаши водка заедно с чаша плодове на червеното френско грозде. Кисне 1 месец на тъмно и топло място, като периодично се разтръсква. След като настойката е готова , се прецежда. С течността се намазват поразените от дзерматита участъци, като наред с това се приема по 1 с. л. от горещата настойка 5-6 пъти дневно.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Рицинът изчиства червата

Растението (Ricinus communis) произхожда от тропическа Африка и се култивира в много страни с горещ или умерен климат: Южна Америка, Индия, Русия. У нас билката се култивира в Плевенски, Врачански и Т...

Маслината - природно лекарство

Маслиновото дърво изисква по-топъл климат и е характерен вид почти за цялото Средиземноморие, включително и за нашите южни съседи Гърция и Турция, където се отглежда в градини като овощно дърво. У нас...

Отслабвайте в зависимост от темпермента си

Без съмнение сте забелязали, че сред азиатките почти няма дебелани. Този очевиден факт се обяснява както със спазването на някои правила на древната китайска или японска медицина, така и с начина им н...

10 начина да излъжем апетита

Според статистиката само 20% от хората са в състояние да издържат докрай и да спазват точно изискванията на диетите. Ако не сте сред тях, това все още не означава, че проблемът е неразрешим. Всъщност ...

Начало