Диетични рецепти » Тънки и щастливи с ябълки

 Тънки и щастливи с ябълки

Ябълковата диета е идеална за отслабване. Ябълките са много ценен плод, в който участват почти всички необходими на организма витамини и минерали, а също фолиева киселина, захари и пектин. За да намали теглото “ябълковият ден”, е желателно той да се провежда 1-2 пъти в седмицата.

Съществуват няколко варианта на диета

Първи вариант:

В течение на деня трябва да се ядат само ябълки. При това толкова, колкото можете да поемете. Но много важно е да се пият и повече течности. Оптималното е да се пият успокоителни настойки от билки.

Втори вариант:

За ден трябва да се изяждат 1,5 кг сурови ябълки. При това нищо не трябва да пиете! Достатъчно е тази течност, която се съдържа в ябълките. Между другото, може да запечете ябълките във фурна.

Трети вариант:

Може да изберете и такъв вид диета - млечно-ябълкова. На 1 ябълка 1/2 чаша кисело мляко, 5-6 пъти на ден.

Диета за седмицата (за най-издръжливите):

1 ден - 1 кг ябълки
2 ден - 1,5 кг ябълки
3 ден - 2 кг ябълки
4 ден - 2 кг ябълки
5 ден - 1,5 кг ябълки
6 ден - 1 кг ябълки

Може да се пие чай, желателно зелен, и да се ядат сухарчета от черен хляб.

Още за полезния плод

Медиците не се изморяват да хвалят полезните свойства на ябълките. А известна английска пословица направо заповядва да се ядат ябълки, за да се избягва срещата с докторите. Неотдавна е било открито още едно ценно свойство на този плод - ябълките подобряват паметта.
Сътрудници от Масачузетския университет са открили, че системното включване на ябълките и ябълковия сок в менюто служи като най-добрата профилактика против разрушаване на мозъчните клетки, което води до загубване на паметта. Изследователите са заявили, че съчетанието на ябълките и ябълковия сок с балансирана диета е надеждна защита от окислителния стрес. Благодарение на своите антиоксидантни свойства ябълките помагат на старите хора да остават с ясна памет. Те са и най-доброто средство от природата за чистене на мастните плаки - убиец на холестерола.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Безсолна диета

Солта е позната на човечеството от стари времена отначало като вкусова подправка, а после като консервант. Едно от основните й значения е, че задържа водата в клетките и тъканите. При недостиг на сол ...

Вредните храни не са чак толкова страшни

Разбира се, картофите, хлябът, маслото, колбасите, шоколадът, пицата, фъстъците определено вредят на фигурата. Но не и на здравето ни. Стига да ги консумираме в умерени количества, тези обвинявани в к...

Студените ястия топят калории

При изкълчване или навяхване торбичка с лед прави чудеса. Ако при изгаряне оставите 10 минути да тече студена вода върху пострадалото място или наблизо до него, болката намалява или се ограничават пор...

Всичко за подправките

Някога тe стрували колкото златото, приписвали им какви ли не свойства, консумирали ги по-скоро като лекарство, а не като средство за подобряване вкуса на ястията. Днес подправките са загубили магичес...

Начало