Диетични рецепти » Пектини при хипертония и затлъстяване

 Пектини при хипертония и затлъстяване

Страдам от високо кръвно налягане, Препоръчаха ми да включа в лечението си пектини като средство за стопяване на липидите. Искам да науча нещо повече за тяхната същност, каква е ползата от тях, има ли ги - като медикаменти или като хранителни добавки, и т. н?
О. К., на 71 г. от София


Интересът към пектините като съставка на храната ни или като допълнителна добавка е основателен - те са ценни и необходими за организма.
Като хранителна съставка пектините са въглехидрати с по-особен молекулярен строеж. Спадат към групата на баластните вещества в храната: не се разграждат (или съвсем слабо) и не се резорбират от червата. Но имат изключително важни функции. Те придават обем на храната, който създава чувство на ситост и осигурява нормалното придвижване на храната в червата. Пектините имат важна очистваща организма функция. В стомаха и червата те се свързват с много вещества в неразтворими съединения и ги извличат чрез изпражненията. Това са: вредните за организма йони на тежките метали, свободните радикали, радиоактивните вещества и т.н. Пектините участват в регулирането на местната обмяна в организма. Свързват и извеждат навън от организма (чрез изпражненията) излишните мазнини. Поддържат по-ниска концентрация на холестерола в кръвния серум. За това помага способността на пектините да поемат и задържат в себе си (и да го извеждат навън) част от постъпващия с храната или идващ от черния дроб холестерол, отиващ за образуването на жлъчката.
Едно интересно и малко познато действие на пектините е стимулирането на бактериалния синтез в червата на важните витамини В6 и В12.
Интересувате се, кога се препоръчва гарантирано осигуряване на пектин. Поради важните му действия той е необходим на всички. Достатъчно пектин в храната е един от белезите на функционалното хранене. Това осигурява профилактиката на много заболявания. Засилената му употреба се препоръчва при: наднормено тегло, хиперлипедимия (повишен холестерол и други фракции), сърдечно-съдови заболявания (атеросклероза, хипертония, исхемична болест на сърцето), диабет, чернодробни болести, подагра, някои анемии и др.

Как да си набавите достатъчно пектин?

• Употребявайте достатъчно зеленчуци и плодове - почти всички съдържат пектин. По-голямо количество пектин има в: моркови, репички, салати. Ябълката се смята като важен източник поради голямото й разпространение и възможността да се съхранява целогодишно. Консумирайте в сезона ягоди, малини, кайсии, круши, сливи, лимони, портокали и мандарини, киви, банани.
• При по-сериозни нарушения на мастната обмяна необходимите количества пектини се набавят допълнително като лечебно средство: на прах, в таблети, комбиниран с различни витамини. Но за точната схема се консултирайте с лекаря си.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Новата мания - сок от пшенични кълнове

Супер напитката се нарича витграс и се прави от пшеничени кълнове. Тя гарантира младост и красота, затова холивудските звезди я пият на закуска, преди занимания с йога и вместо енергетици. Тази тенден...

Народни рецепти за лечение с просо

Родината на просото обикновено се смята Индия, където то расте в сухи или полусухи райони, на височина 2500-3000 метра. Сега просото се култивира в много страни по света. В Азия, Америка, Африка и Евр...

Специална диета предпазва от рак

За да не се допусне появата на рак на млечната жлеза през менопаузата, трябва да се съблюдава строг режим на рационално хранене. Хроничното преяждане, увеличената употреба на животински мазнини с висо...

Фасулът - най-балансираният продукт

Ценността на балансираното хранене не е само в гордото изявление „Аз се храня правилно!”. Възможност да съставим меню, така че в него да участват всички хранителни вещества, необходими на организма ни...

Начало