Диетични рецепти » Пектини при хипертония и затлъстяване

 Пектини при хипертония и затлъстяване

Страдам от високо кръвно налягане, Препоръчаха ми да включа в лечението си пектини като средство за стопяване на липидите. Искам да науча нещо повече за тяхната същност, каква е ползата от тях, има ли ги - като медикаменти или като хранителни добавки, и т. н?
О. К., на 71 г. от София


Интересът към пектините като съставка на храната ни или като допълнителна добавка е основателен - те са ценни и необходими за организма.
Като хранителна съставка пектините са въглехидрати с по-особен молекулярен строеж. Спадат към групата на баластните вещества в храната: не се разграждат (или съвсем слабо) и не се резорбират от червата. Но имат изключително важни функции. Те придават обем на храната, който създава чувство на ситост и осигурява нормалното придвижване на храната в червата. Пектините имат важна очистваща организма функция. В стомаха и червата те се свързват с много вещества в неразтворими съединения и ги извличат чрез изпражненията. Това са: вредните за организма йони на тежките метали, свободните радикали, радиоактивните вещества и т.н. Пектините участват в регулирането на местната обмяна в организма. Свързват и извеждат навън от организма (чрез изпражненията) излишните мазнини. Поддържат по-ниска концентрация на холестерола в кръвния серум. За това помага способността на пектините да поемат и задържат в себе си (и да го извеждат навън) част от постъпващия с храната или идващ от черния дроб холестерол, отиващ за образуването на жлъчката.
Едно интересно и малко познато действие на пектините е стимулирането на бактериалния синтез в червата на важните витамини В6 и В12.
Интересувате се, кога се препоръчва гарантирано осигуряване на пектин. Поради важните му действия той е необходим на всички. Достатъчно пектин в храната е един от белезите на функционалното хранене. Това осигурява профилактиката на много заболявания. Засилената му употреба се препоръчва при: наднормено тегло, хиперлипедимия (повишен холестерол и други фракции), сърдечно-съдови заболявания (атеросклероза, хипертония, исхемична болест на сърцето), диабет, чернодробни болести, подагра, някои анемии и др.

Как да си набавите достатъчно пектин?

• Употребявайте достатъчно зеленчуци и плодове - почти всички съдържат пектин. По-голямо количество пектин има в: моркови, репички, салати. Ябълката се смята като важен източник поради голямото й разпространение и възможността да се съхранява целогодишно. Консумирайте в сезона ягоди, малини, кайсии, круши, сливи, лимони, портокали и мандарини, киви, банани.
• При по-сериозни нарушения на мастната обмяна необходимите количества пектини се набавят допълнително като лечебно средство: на прах, в таблети, комбиниран с различни витамини. Но за точната схема се консултирайте с лекаря си.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Диета с бързо действие

Разработена от френски диетолог от Медицинския център по проблемите на здравето в Бордо, тя не само гарантира свалянето на излишните килограми, но го прави бързо. В допълнение към стройната фигура пол...

Лечебните свойства на магнита

Наскоро откритите магнитни рецептори в човешкия мозък потвърдиха познанията на древните китайци и индийци, египтяни и гърци, че хората винаги са се влияели силно от земното магнитно поле. Спадането на...

Дюлята – уникален лечител

Още през 19 век учените са писали за удивителните плодове, които се ядат само печени или варени. Наистина плодовете на дюлята са твърди и стипчиви, а освен това са покрити с мъх. Ето защо не се харесв...

Зелев сок лекува черен дроб и язва

Отдавна зелето е известно не само като храна, но и като лекарствено растение. Тя съдържа калций, калий и витамините С, В1, 82, Р, К, никотинова киселина и много микроелементи. Ако при ферментацията (в...

Начало