Диетично хранене при панкреатит
Панкреатитът не е леко заболяване и трудно се лекува. То представлява възпаление на панкреаса, при което ензимите се активират и го увреждат. Проблем също е, че леките форми на панкреатита трудно се откриват, а тежките са доста опасни. Обясненията на специалистите са, че панкреатитът е болест на нашето време, преди всичко на стреса.
Диетата щади стомаха
Болните от панкреатит трябва да спазват диета, която щади стомаха, тя е неизменна част от лечението. При изострен хроничен панкреатит храната трябва да се състои само от течни, полутечни и пасирани блюда. Тя е с повишено съдържание на белтъчини и с малко въглехидрати. До минимум са сведени мазнините, пурините, холестерола, етеричните масла, грубата целулоза. Приемането на много витамини оказва благоприятно въздействие.
Храненето е задължително пет пъти дневно
При хроничния панкреатит за закуска може да приготвите парче варено месо, овесена каша, чай. За втора закуска е добре да предложите белтъчен омлет, приготвен на пара, запарка от шипки.
Рецептите за обеда и при строгата диета, може да предложат разнообразие. След зеленчуковата ветегарианска супа ( и при нея са възможни различни варианти) поднесете пържола, приготвена на пара, варени картофи, компот от смачкани сухи плодове. Може да използвате нетлъсти млади меса - телешко, крехко говеждо, питомен заек, нетлъсто агнешко - варени, варени на пара или под формата на кайма, печени меса с млади зеленчуци, с ориз, печено пиле, бройлери. Така че при повече въображение с тези меса може да се приготви вкусно, макар и диетично, меню. След като знаете разрешените и забранените меса и зеленчуци, няма да е проблем да измислите различни рецепти.
Следобедната закуска е задължителна, болният може да хапне обезмаслена извара. Слабият чай от лимон, подсладен леко, също не е забранен. Полезна е и запарката с шипки.
За вечеря е подходяща сварена риба, придружена с пюре от моркови например, а преди лягане е добре болният да изпие чаша айрян. Имайте пред вид, че са разрешени нетлъсти речни риби - мряна, пъстърва, оклей, таранка - варени под формата на кайма за кюфтета.
ЗАБРАНЕНИ ХРАНИ
Ако страдате от хроничен панкреатит, не са разрешени супите, приготвени със силни месни, рибни, зеленчукови и гъбни бульони и тлъстите меса, забравете за гъски, патици, пушени колбаси и продукти. Забранени са консервирани продукти, мозък, черен дроб, бъбреци всички видове тлъсти риби, пушени и осолени риби. В списъка на забраните са още хайверът и пържените или твърдо сварените яйца. Панкреатитът не обича сурови непасирани плодове, ягоди, малини, къпини, грозде, фурми, смокини, сушени сливи и кайсии, стафиди, лешници, орехи, фъстъци, тиквени и слънчогледови семки, добре узрели кисели плодове, лимони, грейпфрути, вишни, кайсии. Може обаче да се предложат белени и добре узрели плодове: ябълки, праскови, ягоди, череша, портокали, мандарини, дини, пъпеши, банани, стерилизирани компоти без захар, прясно приготвени сокове, неподсладени нектари.
Колкото и да му се иска, болният не трябва по никакъв начин да консумира сладкарски изделия, шоколад, сладка, всички пикантни подправки, доматен сок, а също и кафе, какао, студени и газирани напитки, гроздов сок. Но ако все пак не може без кафе, тогава може да изпие чашка, приготвена с инка или леблебия.
От зеленчуците разрешени за консумация са краставици, моркови, печени пиперки тиквички, карфиол, картофи, зелен фасул (без зърна), стерилизирани зеленчукови консерви. Внимание обаче: забранени са коприва, спанак, лапад, лобода, патладжани, маслини, зеле, ряпа, зелен лук, праз, целина, зрял фасул, грах, гъби, туршии, салати приготвени с оцет и пикантни подправки.
Ако харесвате млечните продукти ограничено може да хапне добре изкиснато бяло саламурено сирене или пресен кашкавал " Витоша ". Забранено е пълномаслено прясно мляко, особено овче и биволско, пушени и топени сирена.
Противно на очакванията при това заболяване се забранява консумирането на типов и ръжен хляб, бисквити приготвени с масло, маргарин и растителни мазнини, баници, пържени закуски, царевица, солети. Разрешава се бял хляб, погачи (най -добре престояли или леко препечени), сухари, обикновени бисквити, макарони, фиде, ориз, нишесте, грис, овесени ядки.
Автор: Димитрина Даневска