Диетични рецепти » Полезните и вредните храни

 Полезните и вредните храни

От сладките напитки дебелеем повече, отколкото от тестените вкусотии, черният чай стимулира сърцето, картофите свалят кръвното. Кои храни са полезни и кои вредни?

Мазнината-убиец

Учените са установили, че при затлъстяването се увреждат всички органи и системи на човешкия организъм. На първо място страда сърдечно-съдовата система. Всеки дебел човек е потенциален пациент на кардиолозите. Сърцето на затлъстелия работи значително по-интензивно в сравнение с този с нормално за възрастта си тегло. Което, естествено, води до непрекъснато натоварване на останалите органи. Освен това, мазнините се отлагат в обвивката на перикарда (външната обвивка на сърцето), причинявайки й дистрофия. Ето защо пълните хора се числят към групата на пациентите с повишен риск за развитие на инфаркт на миокардата (сърдечен удар, представляващ сериозна и внезапна промяна на сърдечната дейност, характеризираща се с вариращи болки в гърдите, слабост, потене, гадене и повръщане; понякога – и загуба на съзнанието. Появява се, когато части от сърдечния мускул загинат, тъй като не се снабдяват с достатъчно количество кръв).
Всеки четвърти, болен от затлъстяване, страда и от други тежки болежки – например, хипертония. Така че, отслабвайте, докато не е станало късно!

Целебните мазнини

Мазната храна може да бъде също така полезна, ако става дума за зехтин. Той защитава клетките на организма от увреждания, предизвикващи ракови заболявания. Да този извод са стигнали учени от Университета в столицата на Дания Копенхаген, наблюдаващи 182 здрави мъже на възраст между 20 и 60 години.
Експериментът се състои в това, всеки ден на доброволците се дават 25 мл зехтин. Само след 2 седмици броят на повредените клетки намалява с 3%. Учените обясняват целебното действие на зехтина с високото му съдържание на ненаситени мастни киселини, липсващи в човешкия организъм.

Черният чай – приятел на инсулина

Черният чай като лечебно средство не е така популярен като зеления. Но въпреки това той притежава много добър лечебен потенциал. Експериментално, в лабораторни условия, шотландски изследователи са доказали, че съдържащите се в него растителни вещества тиафлавин и тиарубигин, въздействат на възбуждането на нервните клетки – а те, на свой ред, помагат на инсулина да отделя захарта от кръвта, като го пренасочва към различните клетки на тялото.
Според учените, тиафлавинът и тиарубигинът могат да послужат като основа за създаването на нови лекарства против диабета.

Млякото

Отдавна е известно, че черният чай действа благоприятно на сърдечно-съдовата система, така че сама да си „помага” при кръвообращението. Но смесени с мляко, тези качества на чая намаляват или напълно изчезват. До този извод са стигнали медици от берлинската болница “Charite” („Милосърдие”).
16 жени са били наблюдавани в три режима: първия път са изпили 0,5 л черен чай (сорт Darjeeling), следващия – чай, смесен с мляко, третия – 0,5 л гореща вода. Само в първия случай (чист чай) сърдечните съдове се разширявали.

Ползата от нитратите

Всеки знае, че в прекалени количества нитратите са вредни. Но както се оказва, от тях може да се извлече и полза. Биохимици от Абердинския университет в Шотландия са установили, че 1/4 от хората, които, ядейки зеленчуци, приемат нитрати, възвръщат чрез кръвта си в клетките на организма слюнката, която иначе би им липсвала. След това, благодарение на определени бактерии, тя възпроизвежда в нитрати, които задълго се задържат в задната част на езика. И, както показват и други изследвания, получените именно по този начин нитрити, попадайки в стомаха, убиват други бактерии, ефективно защитавайки човека от множество инфекциозни болести.

Овесената закуска

По мнението на специалистите от американския университет в Бъркли, овесената каша – любимата за повечето англичани закуска, е прекрасен източник на енергия.
В хода на изследванията било установено, че студентите, които хапват овесена каша преди многочасова велосипедна гонка, държат по-голяма дистанция с останалите. Тайната е в това, че благодарение на високото съдържание на хранителни влакна овесените ядки са способни дълго и равномерно да снабдяват с енергия организма. Именно затова и културистите наблягат на храните с овесени ядки.
Според същите тези американски учени, овесената каша помага за ободряването на човек веднага, щом се събуди без да се налива с кафета. Освен това, хапвайки овесена каша на закуска, получаваме много полезни белтъчини и голяма част от дневната си норма аминокиселини. В овесената каша също така се съдържат витамини от група В, минерали, калций, желязо, манган и флуорид.

За бирата – само добро!

Неотдавна списание Modern Medicine публикова сензационни резултати от една научно изследване. Оказва се, че бирата е изключително ефективно предпазно средство от камъни в бъбреците. Все още обаче учените не са обяснили в какво точно се състои профилактичното й действие. За тази цел ще се проведат допълнителни изследвания.
Добри новини за любителите на бира има и от страна на австралийски учени кардиолози от Сидни. Те са успели да установят, че рискът от преждевременна смърт в резултат на сърдечно-съдови заболявания значително намалява при умерена употреба на бира.
Още един довод в полза на пивото предоставят и канадски учени. Според тях халба бира на ден може да помогне за предотвратяването на появата на катаракта (помътняване на лещата на окото, перде). Това засяга особено диабетиците.

Да пием или да не пием?

От момента, в който човечеството е познало вкуса на кафето, се води непрекъсната дискусия за ползата и вредата от тази ароматна напитка. Резултатите от научните изследвания ту радват закостенелите кафемани, ту ги огорчават. Английските учени също са внесли своя принос в този спор, провеждайки редица експерименти.
Проведените от тях опити доказват, че кафето притежава способността да понижава нивото на захар в кръвта. По техни данни, здравият човек, който изпива две кафета дневно, понижава своята инсулинова чувствителност до 15 процента. А това, на свой ред, се смята за рисков фактор за възникване на диабета. Затова всеки, който има роднини, страдащи от тази болест или ниво на захарта в кръвта, близко до критичното, трябва да се замисли за количеството кафе, което изпива.

Кафе за бременни

Що се отнася до употребата на кафе от бременни жени, специалистите по хранене нямат еднозначно мнение. Едни твърдят, че няма опасност плодът да се увреди, ако майката изпива 1-2 малки чашки кафе дневно. Други считат, че кофеинът увеличава риска от аборт. Трети учени са доказали, че кофеинът не влияе на развитието на плода и няма отношение към случаите на спонтанни аборти.
И все пак, по-добре е бременните жени да се въздържат от употребата на кафе, както и от други напитки, съдържащи кофеин (кока-кола, например). Употребата им води до това бебето да се роди с по-ниско тегло.

Картофи против високо кръвно

Британски учени са открили огромен плюс в консумацията на картофи. Оказва се, че в тях се съдържат много вещества, способни да намалят кръвното налягане – наричат се кокоамини.
Но за да се получи нужният ефект, зеленчукът трябва да е или варен, или приготвен на пара. В противен случай полезните вещества се разрушават.

Вълшебното сирене

Ако искате да имате ослепителна усмивка, завършвайте обяда си с парче сирене. Това препоръчват британски специалисти. Според тях именно сиренето може да предотврати разрушаването на зъбите, което настъпва при увреждането на зъбния емайл. В този случай то играе ролята на надежден щит – поради съдържащите се в него казеин, калций и фосфати, които притежават способността мигновено да „реставрират” увредения емайл.

Автор: Светла Зидарова

Представяме Ви:

Антибиотици предизвикват пристъпи на астма

Твърде често при настинка се самолекуваме с антибиотици. Лекарите също ги предписват, за да се презастраховат от усложнения. Нерядко обаче се постига обратен ефект. При астматиците особено опасни са а...

Какво да ядем, когато ни е зле

И най-здравият човек на света прибягва до лекарствата, щом го заболи глава или стомах, нарани се неволно, попрекалил е с алкохола, става му лошо... Има обаче един много по-приятен, а и по-здравословен...

Храната - начин на употреба

Колкото и да сме убедени, че знаем всичко за диетите, рационалното хранене, полезните съставки на продуктите, разумните комбинации между тях и т. н., все пак има неща, с които не сме съвсем наясно. Да...

Как да се храним при желязодефицитна анемия

От няколко години имам желязодефицитна анемия и непрекъснато взимам без особен резултат различни лекарства. Моля да ме насочите кои храни съдържат повече желязо, за да намаля (и ако е възможно да спра...

Начало