Диетични рецепти » Изцелете артрита с репей

 Изцелете артрита с репей

Репеят (Аrctium lappa L.) е многогодишно растение с дълъг и месест корен, сивокафяв отвън, а отвътре бял и сочен. През първата година израстват листата, а през втората – стъблото, което е силно разклонено и високо до 150 см. Долните листа са много едри, яйцевидни, а горните са по-дребни. Цветовете са червеновиолетови и са събрани в съцветие кошничка на върха на стъблото. Цъфти през юли и август.

За лечение се използват корените

Репеят расте навсякъде където попаднат неговите здраво захващащи се семена, снабдени със закривени кукички: по поляните, по края на гората, по буренясалите места в цялата страна. Корените се вадят през есента от едногогодишните растения или рано напролет, когато тези растения встъпват във втората си година. Корените на двугодишните растения не се събират, защото са кухи и вдървенели. Растенията се различават по това, че едногодишният репей има само листа, докато по-старите растения имат цветове и плодове. Корените се изкопават внимателно, тъй като са дълбоки и крехки. След изваждането те се измиват, нарязват се и се сушат на сянка. Изсушените корени са тъмнокафяви, със сивожълта сърцевина, без миризма и с горчив вкус. Корените се съхраняват не повече от година. Корените на репея съдържат протеини, етерични масла, органични киселини, дъбилни вещества и смоли.

Лечебни свойства

Репеят помага при бъбречни камъни, подагра, гастрит, язва на стомаха, подагра, ревматизъм, артрити, болести на ставите и устната кухина. Корените на лечебното растение се препоръчват от билкарите и при малария, газове, бронхит. Отвара от семената се пие срещу световъртеж. Репеят е полезен и при захарен диабет, тъй като съдържа вещества, контролиращи нивото на кръвната захар.
Външно растението се използва при контузии и наранявания, изкълчвания, разширени вени, при изпъкнала кост на палеца на крака, а също и за налагане при ревматизъм, натъртване, подагра. Настойка от корените, накиснати в терпентин (1:10), се използва за мазане при артрит, ревматизъм и шипове. Сварените листа се препоръчват за налагане на лапи при артрит, ревматизъм, подути лимфни възли, рани от изгаряния, хемороиди. Приготвя се и отвара за укрепване на косата при косопад. Помага при прекалено мазна кожа и при акне.

Полезни рецепти

При артрит, ревматизъм, подагра, камъни в пикочния мехур и жлъчката, а също така при възпалителни заболявания на бъбреците:

Залейте с чаша вряща вода 2 с.л. нарязани на ситно свежи или сухи корени и варете на слаб огън 20 минути. Оставете да престои 1 час и прецедете. Приема се по 2 с.л. три пъти на ден, 20 минути преди хранене. Лечението продължава 4 седмици.

При диабет, панкреатит:

Залейте с чаша вряща вода 1с.л. наситнени корени и варете на слаб огън половин час. След това прецедете и долейте с вода до първоначалния обем. Приема се по 1/4 чаша три пъти на ден, 20 минути преди хранене. Лечението продължава до подобряване на състоянието.

При аденом на простатата, като допълващо медикаментозното лечение средство:

Залейте с 1л вряща вода 3с.л. нарязани на ситно корени и варете на слаб огън 10 минути. Оставете да престои половин час, прецедете и долейте с преварена вода до първоначалния обем. Приема се по 1/2 чаша затоплен чай 3-4 пъти на ден 30 минути преди хранене. Лечението продължава до подобряване на състоянието.

При суха себорея, косопад:

Смесете нарязани на ситно корени от репей и цветове от невен в съотношение 2:1. Залейте 3с.л. от сместа с 1 литър вряща вода и варете на слаб огън 3-5 минути. Оставете да престои 1 час и прецедете. Измивайте главата си с отварата 2-3 пъти през седмицата. Лечението продължава не по-малко от месец.

Противопоказания

Противопоказания при лечението с репей не са открити.

Автор: Неделка Митрева

Представяме Ви:

Бръшлянът лекува от дълбока древност

Всички познаваме пълзящия бръшлян – това широко разпространено растение по паркове и градини, пълзящо по дървета, огради и зидове, но малцина знаят за лечебните му качества и го отминават с безразличи...

Минералните вещества в растенията

В растителния организъм, освен органичните вещества, каквито са белтъците, мазнините, захарите и др. участват още много други химични елементи под формата на неорганични вещества. Основните химични ел...

Бял имел вдига тонуса на възрастните

Белият имел е паразазитиращ върху различни дървета вечнозелен храст. Най-много се среща при тополите, брезите, върбите, ябълките и крушите. Дърветата с белия имел, разбира се, страдат от паразита, тъй...

Диетично хранене при панкреатит

Панкреатитът не е леко заболяване и трудно се лекува. То представлява възпаление на панкреаса, при което ензимите се активират и го увреждат. Проблем също е, че леките форми на панкреатита трудно се ...

Начало