Диетични рецепти » Лечебните свойства на мандарината

 Лечебните свойства на мандарината

При китайците има обичай в новогодишната нощ да подаряват по две мандаринки, за да има в дома изобилие. Все пак, наименованието им – гум – на кантонски диалект означава злато. Всъщност тези кисело-сладки парченца в оранжева кора ни даряват нещо по-скъпоценно от мечтата за тежки кюлчета в банков сейф – здраве, младост и дълголетие, които не можем да купим с всичкото злато на света!
Страната, подарила на света мандариновия рай, е Япония. В провинция Сацума, известна с невероятно финия си порцелан, растат също толкова нежни, сякаш порцеланови и много сладки мандаринки без семки. Те са толкова капризни, че ги срязват много внимателно от дървото и ги продават заедно с клонките и листата. В нашите супермаркети лесно ще ги познаете по това. Задължително опитайте тези плодове, ще ви харесат.

Инструкция за потребителя

Наименованието на всеки сорт мандарини дава достатъчно информация. С какво ли не са кръстосвали селекционерите мандарините: с портокал - клементината, с каламондин – кумквaт, с див лимон - цитрон, с грейпфрут – тангор. Клементините се съхраняват по-дълго от другите видове мандарини – около месец, а кумкватът – най-дребните (4 см в диаметър), на вкус са като лимон, но с оранжева кора и растат на малки дръвчета, които се отглеждат вкъщи.

Обърнете внимание на теглото. Най-качествени са тези, които са твърде тежки за големината си. Те са много сочни. А в леките има малко влага, много семки и твърда целулоза – на вкус сякаш дъвчеш хартия.

Вгледайте се във формата им. Средно големите плодове със сферична форма и леко сплеснати, навярно ще се окажат кисели. Затова пък имат малко семки. Да ги купите или не, решавате вие. Големите мандарини с дебела кора са по-сладки, но киселината в тях е в повече. По-сочни и захарни са ярко-оранжевите малки клементини, култивирани през 1902 година от френския свещенник отец Клеман. А сацумските мандаринки с листа са деликатесен сорт, но имайте пред вид: бързо се развалят и затова в Япония най-често ги консервират.

Оценете външният им вид. Мандарините не трябва да са смачкани и без нагнили петна. Оказва се, едва засегнатия от плесента плод разпръсква в жилището милиони спори, способни да причинят алергия на всекиго. Повишена чувствителност към самите мандарини се среща едва в 1-2% от населението.

Домашна аптечка в оранжева опаковка

Психолозите смятат, че един поглед на оранжевото изобилие от мандарини повишава настроението и ги препоръчват в борбата със зимната депресия. А според диетолозите, те са едни от най-ниско калоричните плодове на земята. 100 г от тях съдържат средно 42 калории – колкото в краставицата.
Искате да отслабнете? Хапвайте мандарини, за да не ви измъчва чувството за глад. Съдържащият се в тях витаминно-минерален комплекс ускорява обмяната на веществата, извежда излишните течности и спомага за изгарянето на мазнините, като избавя тялото от излишните килограми, а сърдечният мускул – от излишно натоварване. Мандарините са богати на пектин, регулиращ работата на стомаха и други природни полизахариди, които свързват йоните на тежките метали и радиоактивните елементи. Те попадат в организма заедно с въздуха и храната, и са вредни за здравето. 2-3 мандарини на ден защитават организма от неблагоприятните екологични фактори.
В тези цитрусови плодове има много калций (26 мг) и фосфор (12 мг), укрепващи костите и зъбите, а също така магнезий (8 мг), успокояващ нервното напрежение, калий (155 мг), регулиращ сърдечния ритъм и работата на бъбреците. А желязото е малко – само 0,3 мг, но мандарините са незаменими в профилактиката на желязо дефицитни анемии. Първо, те съдържат много плодови киселини, които подпомагат усвояването на желязото, и второ - съдържат комплекс от биологично активни вещества (фолиева и аскорбинова киселина), предотвратяващи малокръвието (или казано по научному, анемията).
Оранжевият цвят на мандарината се дължи на каротина (провитамин А), който е активен антиоксидант – защитава клетките от свободните радикали, удължава техния живот, и съответно нашия живот и младостта ни. По същия начин действа аскорбиновата киселина (витамин С), но тя ни предпазва и от простудите. В мандарините има допълнителен бонус за здравето – биофлавоноиди, спомагащи за по-бързото усвояване на лечебната аскорбинова киселина, без да съдържа ензим, който я разрушава. Благодарение на витамин С тези цитрусови притежават свойствата на универсални имуностимулатори. Достатъчно е да хапваме 3-4 мандарини на ден, за да се предпазим от сезонните инфекции през зимата.

Здраве с етеричното масло

Полезни са сеансите с етерично масло на мандарина (натрупва се най-много в кората). Топлият и сладък аромат подобрява настроението, лекува стреса, намалява апетита, повишава имунитета, ускорява обмяната на веществата и храносмилането. Поставете на перваза мандариново дръвче – по цял ден листата му ще отделят лек освежаващ аромат.


Кората побеждава рака

Изследователи от Лестърския фармакологичен колеж в САЩ откриха противораково вещество в мандариновата кора – салвестрол Q40. То намалява риска от онкологични заболявания с 9%. Увеличаването на ръста на онкологичните болести в САЩ и Европа учените обясняват отчасти с факта, че през последния четвърт век все по-рядко използваме мандаринова кора в ястията. Добавяйте я в сладкиши и конфитюри!

Забраненият плод

Слуховете за алергичността на цитросовите плодове като цяло, и на мандарините в частност, са силно преувеличени. В този план много по-опасни са яйцата, рибата, скаридите, хайвера и фъстъците!

Мандарините не се препоръчват само на деца до година и половина, а ако вашето дете е алергично – до три. Не наблягайте на тях по време на бременността, особено в последните месеци, за да не провокирате в детето алергия към цитросовите. Страдащите от нея трябва да знаят, че хибридните сортове са най-опасни. Но сред разнообразието от мандарини могат да се намерят и такива, които да консумирате без страх. При мандаринова алергия избягвайте почивките в Средиземноморските страни, а също така в Япония и Китай, по време на цъфтежа на цитросовите – цветният прашец провокира много по-силна алергия, отколкото самият плод. А прашецът на хибридните сортове притежават свойствата на супералерген. Мандарините трябва да се ограничат при повишена киселинност на стомашния сок и обострен панкреатит. Сладките сортове не се препоръчват при диабет. По-рано мандарините се изключваха от менюто на страдащите от дискинезия на жлъчните канали, холецистит и камъни в жлъчката, но след това се изясни, че точно обратното – те подобряват оттока на жлъчка.

Полезна информация:

• Изяждайте от 3 до 5 мандарини на ден: това е отлична профилактика на стомашните инфекции и хранителните натравяния.
• Полезните вещества, които се съдържат в мандарините и тяхната обвивка, ефикасно унищожават вирусите и раковите клетки.
• За нуждите на парфюмерията мандарините се отглеждат в подножието на Етна и други гористи места, където винаги е прохладно.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Зелето като незаменима храна

От незапомнени времена то храни и лекува хората. Още Питагор е писал: „Зелето постоянна бодрост и ведро настроение на духа.” Тогавашните лекари го препоръчвали на децата, за да не боледуват, а съвреме...

Лечебните свойства на целината

У нас целината (Apium glaveolens) е важен есенно-зимен зеленчук. Консумира се свеж, варен или изсушен, като подправка за туршии, салати, супи ястия. Семето се слага в месна кайма за ароматизиране. Н...

Как да стопим мазнините?

Студеното време goйge, a с него и многото дрехи, призвани да ни предпазят не само от вятъра и снега, но и да скрият някой друг килограм в повече. Все пак ни се иска да запазим стройния силует, за койт...

Сладоледена диета

Сладоледената диета предизвика истински бум отвъд океана. Книгата, която описва вкусното отслабване, стана бестселър. А успехът й е много прост. Ако приемате дневно до 1500 калории, можете да консумир...

Начало