Диетични рецепти » Вредните навици при хранене

 Вредните навици при хранене

Смятате, че се храните правилно и здравословно? Сега ще разберете дали наистина е така.

Не ядете хляб

Богат на комплексни въглехидрати, които се усвояват бавно, хлябът засища задълго и зарежда с много енергия. Освен това доставя на организма фибри, магнезий и витамини от група В, които го защитават от от сърдечносъдови заболявания.
Съветът на диетолозите е да включвате хляб във всяко свое хранене. Най-добре е той да бъде пълнозърнест, т.е. пълен с витамини и олигоелементи. Имайте предвид, че този вид хляб се дъвче по-бавно, следователно е по-полезен за храносмилането.

Насилвате се да закусвате

Много по-разумно от ваша страна ще бъде да изчакате да огладнеете, преди да пристъпите към първото хранене за деня.
Съветът на диетолозите е да закусвате 3-4 часа, след като станете от сън. За целта още вкъщи си пригответе нещо за похапване и го вземете със себе си в офиса – хляб и парче шоколад, кофичка кисело мляко, един банан. Не забравяйте топлата напитка.

Ядете най-много на обяд

Защо смятате, че можете да се натъпчете с чиста съвест на обяд и после да не ядете почти нищо вечерта? Всъщност единственото, което ще постигнете, е да ви се приспи, а в резултат на това няма да можете да си вършите пълноценно работата.
Съветът на диетолозите е в различните дни да редувате сит обяд със сита вечеря.

Не хапвате мазно

Мазнините са вредни за здравето само ако се прекалява с количеството им. Трябва да знаете, че те представляват важен резерв от енергия, освен това участват в изграждането на клетъчните мембрани, в производството на хормони, в храносмилателните процеси и в усвояването на витамините А, D, E и K.
Съветът на диетолозите е да ограничите наситените мазнини с източник маслото, сиренето, тлъстите меса, сладкишите, понеже повишават нивото на лошия холестерол. За предпочитане пред тях са ненаситените мастни киселини, които се намират в растителните масла и тлъстите риби (сьомга, скумрия, риба тон).

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Желатин на прах при артрит на колянните стави

Вече е изяснено, че желатинът, който се използва при приготвянето на различни ястия, помага да се намалят болките при артрита. Американски специалисти са провели експеримент с участието на 440 възраст...

Бабините вендузи

Ако в миналото вендузите са се използвали само при възпаление на белите дробове, сега с тях се лекуват артрити и артрози, радикулити и невралгии, остехондрози, миозити и травми. Масажът с вендузи ...

Какво да ядем след...

...изпит За да се възстановим от интелектуалното усилие и от напрежението, необходими са ни витамини от група В и мастни киселини, които изграждат нервните клетки. * Отдайте предпочитанията си ...

Ритъмът на нашето тяло

Всички функции на човешкия организъм, свързани със сърдечната дейност, храносмилането, нервната или възпроизводителната система, си имат свой собствен ритъм. Именно с него трябва да се съобразяваме, а...

Начало