Диетични рецепти » Спанакът сваля кръвното

 Спанакът сваля кръвното

От незапомнени времена източните народи са отглеждали спанака - едногодишно растение със сочни и хранителни листа. През VII век с името „Персийски зеленчук” то е познато в Индия и Китай. Преминало в арабските земи, то е пренесено в Испания, по-късно във Франция и Средна Европа. Днес спанакът се отглежда в Северна Америка, Източна Азия и Европа.
Спанакът е предпочитан зеленчук и у нас. Това е бързо растяща култура с 2 до 4 реколти в годината. По-качествен и по-полезен за здравето е той, когато е засят през лятото. Издръжлив е на студ. Презимувалите растения, засети наесен, се скубят рано през пролетта и са първият ранен зеленчук на пазара. Консумира се пресен, не се изсушава. Той е слабо енергиен продукт с малко съдържание на белтъци, захари и мазнини. Съдържа витамините С, В, Е, каротин, флавоноиди, оксало-ва и лимонена киселина, калий, калций, натрий, фосфор, желязо, мед, манган, кобалт, цинк, йод, флуор. Дръжките и „ребрената" структура съдържат повече оксалова киселина и пурини, нежелани съставки, поради което те трябва да се откъсват, а листата обилно да се измият. Основно правило при хранене със спанак е да се прибавят към него млечни продукти (кисело мляко, извара, сметана, прясно мляко и др.) С това се отстранява оксаловата киселина, която заедно с калция от млякото се изхвърля с урината под формата на калциеви оксалати. Важно е да се знае, че при варене спанакът отделя нитрати, които при престой на яденето, дори съхранявано в хладилник, причиняват ферментация и могат да причинят отравяния.

Какво е лечебното въздействие на спанака и при какви болести се прилага като лекарствено средство?

Поради съдържанието на хлорофил, желязо и витамини спанакът е полезен при анемии и подобряване на хемоглобина в кръвта. Препоръчва се на слаби, изтощени хора, възрастни, след операции, при безапетитие, хиповитаминози и др. Добре е да се приема допълнително и сок от спанак, смесен със сокове от моркови, коприва, хрян.
Каротинът в спанака спомага за увеличаване на ръста, затова се препоръчват за децата спаначени ястия за техния растеж и нормално развитие. Съдържанието на калций в отвари и спаначено меню усилва уринирането и извличането на повече течности. А това облекчава сърцето, бъбреците, понижава високото кръвно налягане. Спаначениятсок подсилва секрецията на инсулин от задстомашната жлеза, затова той допълва лечението на захарния диабет.
Поради слабата калоричност и минимални масти в листата на спанака той е диетична храна при затлъстяване и артериосклероза. Спанакът има още и капиляроуспокояващо и противоалергично действие. Полезен е при възпаления на храносмилателните органи, усилва перисталтиката на червата, има леко слабителен ефект.

Изпитани рецепти

• Външно лечение може да се приложи при белези от изгаряне и алергични кожни обриви с каша от сварени и намачкани в зехтин листа.
• При оплешивяване се използва смесен сок от спанак, моркови, кромид, кориандър, китайска роза.
• При разранена и съсухрена кожа или пресни белези от слънчев дерматит - с пюре от попарени с вряла вода и намачкани спаначени листа, в което е прибавена лъжичка зехтин, се намазва кожата. Маската престоява 30 минути.
• При косопад - прави се маска на окосмената кожа на главата, приготвя се смес от спанак и счукан кромид лук, държи се 1-2 часа и се сваля със суха кърпа без измиване. Процедурата се прави 7-10 дни по 1 път дневно. При сърбеж и зачервяване главата се изплаква с чай от коприва.

Противопоказания

Да се ограничава консумацията на спанак при пясък и камъни в бъбреците, пикочния мехур и жлъчката, нефрити, хепатити, панкреатит, подагра.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Грахът като лекарство

Грахът е древно културно растение, известно от 4 в. преди н.е. Учените считат за негова родина Крим, Кавказ, Средна Азия и Иран. По тези места и днес се среща диворастящ грах. Вероятно той е бил култи...

Мушмулата - неподозираното лекарство

Плодовете на мушмулата зреят през септември, но остават на дървото и след окапване на листата, до към ноември. Те са кафявотзеленикави, кълбовидни, на върха с остатък от чашката, със сладко-тръпчив вк...

Лечебните свойства на целината

У нас целината (Apium glaveolens) е важен есенно-зимен зеленчук. Консумира се свеж, варен или изсушен, като подправка за туршии, салати, супи ястия. Семето се слага в месна кайма за ароматизиране. Н...

Калцият ни помага да се вталим

Напоследък учените от нсе повече страни съобщават, че са стигнали до едно много интересно за всички закръглени хора заключение. Според тях калцият – ако го приемаме в дози от 400 до 1000 мг дневно, пр...

Начало