Богатият и разнообразен състав на зелето го прави ценен хранителен, лечебен и диетичен продукт. Още гърците и римляните са използвали този зеленчук в народната медицина. Съдържа незаменими аминокиселини, специфични ензими, които подпомагат храносмилането на белтъците. В киселото зеле се запазва също витамин С, фитонциди, захари, ценни минерални соли - калий, калций, желязо, фосфор, сяра. Пресният зелев сок успешно се прилага за лечение на стомашно-чревни и чернодробни заболявания. Той тонизира двигателната функция на стомаха и червата; отстранява запека и болката, потиска гаденето и повръщането. Притежава жлъчегонно действие. Сокът от зеле е добро лечебно средство за стомашна язва - по 100 мл 30 - 40 минути преди ядене. Може да се комбинира с плодови и зеленчукови сокове.
Две тpeти от населението на Земята смятат, че ако не започнат деня си с чашка димящо кафе, няма смисъл въобще да се събуждат. Ароматната напитка, позната още от древността, дължи името си на етиопск...
Джиндифилът редуцира риска от рак на дебелото черво, тъй като потиска възпалителните процеси в червата, става ясно от ново научно проучване. Изследванията досега многократно показват, че овладяването ...
Посочените стойности са за ккал. в 100 г от съответните продукти. Авокадо – 160 Ананас – 48 Аспержи – 20 Атлантическа сьомга – 142 Бадемово масло – 884 Банани – 89 Броколи – 34 Бял...
От незапомнени времена източните народи са отглеждали спанака - едногодишно растение със сочни и хранителни листа. През VII век с името „Персийски зеленчук” то е познато в Индия и Китай. Преминало в а...