Диетични рецепти » Полезните минерали

 Полезните минерали

На женската красота и здраве влияят освен витамините и цял комплекс минерални вещества. Те поддържат в организма оптимален киселинно-алкален баланс, обмяната на веществата, „изграждат” костите.

Желязо (Fe)

Желязото играе важна роля в организма: влиза в състава на хемоглобина, регулира имунната система, стимулира процесите на кръвотворене и е нужно на щитовидната жлеза. Благодарение на желязото тялото ни „диша”.

Едни от най-добрите източници на желязо са:
говеждото месо, черен дроб, заешко месо, карфиол, бобови, елда, ябълки, грозде.

Симптоми при дефицит на желязо:
- анемия;
- понижен мускулен тонус;
- нарушен вкус и обоняние;
- чупливи нокти и коса.

Калций (Ca)

Всичкият калций в организма е концентриран в нашите кости и зъби, чиято здравина той осигурява. И за това му помага фосфорът.
Магнезият и калцият поддържат сърдечно-съдовата система. За по-доброто усвояване на калция допринася витамин D. А самият калций ускорява метаболизма на желязото.
Калцият влияе и на нервната система, като не допуска безсъние.

Най-много калций се съдържа
в млякото и млечните продукти, включително сирене, риба (сардина, сьомга), соя и сушени бобови, ядки (фъстъци, орехи), семена и зелени зеленчуци.

Симптоми при дефицит на калций:
- рахит;
- остеомалация (костно метаболитно заболяване);
- остеопороза;
- проблеми със зъбите.

Магнезий (Mg)

Магнезият активира много ензимни реакции, което му отрежда важна роля в обмяната на веществата. Той има благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт, сърцето и нервната система. Микроелементът предотвратява стреса, особено в съчетание с витамин В6.
Магнезият е в състояние да спре болките на матката, пикочния мехур и жлъчката, черния дроб и бронхите. Освен това улеснява тяхното пречистване. Той е необходим на калция за изграждане на костната тъкан.
Магнезият има широка гама от репродуктивни функции: предотвратява патология на плода, прееклампсия (промени в плацентата при патологична бременност), преждевременни раждания и аборти.

Магнезий се съдържа в
суровия яйчен жълтък, черен дроб, ядки (бадеми, фъстъци, орехи), зеленчуци (домати, картофи, тиква), подправки (джоджен, магданоз), зърнени храни (овес, просо, елда), боб, маслини.

Симптоми при дефицит на магнезий:
- сърдечно-съдови заболявания;
- депресия;
- в бъбреците се развиват дегенеративни изменения.

Фосфор (Р)

Фосфорът се намира във всяка клетка на нашия организъм и участва във всички реакции. Но той не работи без калций и витамин D.
Фосфорът определя структурата на костите и зъбите, участва в усвояването на витамин В3, помага на организма да се възстанови бързо. Той е необходим на сърцето и бъбреците. Бременни и кърмещи жени трябва да го приемат два пъти повече.

Идеалният източник на фосфор е
костно брашно с витамин D. Много фосфор има в рибата, пилешкото и другите меса, яйцата, ядките, семената.

Симптоми при дефицит на фосфор:
- рахит;
- парадонтоза.

Йод

Елементът йод нормализира функцията на щитовидната жлеза, която влияе на обмяната на веществата и репродуктивната функция.

Основни източници на йод
морска риба, морско зеле (ламинария), млечни продукти, елда, мая, картофи, офика, плодовете на фейхоя, орехи.

Симптоми при дефицит на йод:
- гуша (увеличение на щитовидната жлеза);
- хормонални нарушения (хипотиреоидизъм - намалено производство на хормони от щитовидната жлеза);
- Изоставане в умственото развитие на децата.

Селен (Se)

Селенът влиза в състава на повечето ензими и затова е необходим за функциите на основните органи и системи. Но преди всичко, селенът е антиоксидант, предпазващ организма от токсините и различни заболявания. Селенът помага за усвояването на йода и недостигът му заплашва щитовидната жлеза със сериозни заболявания.

Богати на селен са
морските дарове, месните субпродукти, зърнените храни, гъбите и чесъна.

Симптоми при дефицит на селен:
- проблеми с кръвното налягане (аритмия, хипотония, слабост, загуба на съзнание);
- проблеми със сърцето (поява на сърдечна недостатъчност);
- остеоартроза.

Натрий и калий (Na и K)

Двата минерала са били открити по едно и също време и в човешкия организъм си оказват взаимно влияние. Натрият е минерал, който се намира най-много в солта (натриев хлорид).Колкото повече употребявате сол, толкова по-малко калий остава във вас (намира се в печените картофи, бобовите, бананите, сушените плодове), а това нарушава обмяната на веществата.
Калият нормализира нервната система, водно-солевата обмяна (подпомага отстраняването на излишните течности от организма), кръвното налягане.

Симптоми при дефицит на калий:
- задържане на течности в организма;
- синдром на хроничната умора.

При високо кръвно налягане,
количеството натрий, приеман с храната, трябва да се намали. По-специално това се отнася за прекомерната употреба на готварска сол.
Налага се да изключите от менюто си осолени, пушени и консервирани меса (шунка, бекон, осолено говеждо месо), колбаси, подправки като кетчуп, сос с черен пипер, соев сос, горчица. Натрият задържа течности в организма. От една страна - това е добре, защото предпазва организма от обезводняване. От друга - лошо, тъй като е причина за възникване на отоци.

Ако искате да съхраните калцият и другите минерали,
приемайте достатъчно натрий. Той осигурява нормалното функциониране на мускулите и нервната система.

Освен в готварската сол, натрий се съдържа
в морските дарове (стриди, раци), зеленчуци (моркови, червено цвекло, артишок), месни субпродукти (мозък, бъбреци). Да се увеличи неговото количество в организма е лесно, но да се намали - е сложно.

Симптоми при натриев дефицит:
- обезводняване;
- проблеми със сърцето и кръвното налягане.

Хром (Сr)

Заедно с инсулина регулира метаболизма на захарта и предпазва от развитието на диабет. Помага за намаляване на кръвното налягане.

Хромът се съдържа в
морските дарове (стриди, раци), млади пилета и просто месо, царевично масло и бирена мая.

Симптоми при дефицит на хром:
- атеросклероза;
- диабет.

Цинк (Zn)

Цинкът е нужен на организма за синтеза на белтъчини и ДНК, образуването на инсулин, за поддържане на киселинно-алкалния баланс. Той успокоява нервната система, съкращава мускулите и осъществява репродуктивните функции.
В организъм, богат на цинк, се отлага по-малко холестерол.

Съдържа се в
агнешкото и свинско месо, бирената мая и тиквените семки, яйцата и горчицата.

Симптоми при дефицит на цинк:
- бели петънца на ноктите;
- атеросклероза;
- при мъжете - хипертрофия на простатата.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Витамините – какво трябва да знаем

Често се питате струва ли си да вземате допълнително витамини (думата идва от латинското vita - живот), или тези, които си доставяте по естествен път чрез храната, са ви напълно достатъчни, за да запа...

Какво да ядем, когато ни е зле

И най-здравият човек на света прибягва до лекарствата, щом го заболи глава или стомах, нарани се неволно, попрекалил е с алкохола, става му лошо... Има обаче един много по-приятен, а и по-здравословен...

Антибиотици предизвикват пристъпи на астма

Твърде често при настинка се самолекуваме с антибиотици. Лекарите също ги предписват, за да се презастраховат от усложнения. Нерядко обаче се постига обратен ефект. При астматиците особено опасни са а...

Нарът е полезен плод

Научно е доказано, че сокът от нар запазва всички лечебни вещества на плода и затова е много полезен. Всъщност на кого и на какво той помага? Например, лекарите го препоръчват за лечение на анемия, ат...

Начало