Диетични рецепти » Бабините вендузи

 Бабините вендузи

Ако в миналото вендузите са се използвали само при възпаление на белите дробове, сега с тях се лекуват артрити и артрози, радикулити и невралгии, остехондрози, миозити и травми.
Масажът с вендузи усилва периферното кръвообръщение, като в тази “работа” се включват и капилярите, които досега не са били използвани за тази цел, а освен това се подобрява и лимфотечението. В резултат на това се “обират” застойните натрупвания по тъканите, мускулите и кожата, те започват по-добре да се хранят и да получават кислород, ускоряват се обменните процеси и чрез кожата активно се изкарват отровните вещества – урината, солите. Тонусът на мускулите се повишава.
Жените предпочитат масажа с вендузи, за да се избавят от целолуита. Но вендузите могат да помогнат и при доста сериозни заболявания – артрит и артроза, радикулит и невралгия, остеохондроза, миози и травми. Вендузите са незаменими при пневмонии, бронхити и заболявания на трахеята.

В домашни условия

В къщи може и да нямате истински вендузи. Тогава на помощ ще дойдат например … майонезените бурканчета. Те създават няколко пъти по-силен вакуум, отколкото медицинските, поради което не бива да се пренебрегват.
След като вече сте се сдобили с бурканчетата, нанесете върху кожата олио. За две секунди обгорете бурканчето с горящ спирт (запалвате пръчица, обвита с предварително напоен със спирт памук). След като извадите пръчицата от бурканчето, бързо поставете бурканчетно върху кожата. Има два варианта: да оставите вендузите (бурканчетата) от 5 до 15 мин или да започнете масаж при болки в гръбнака отгоре надолу по гръбначния стълб от шията до бутовете. Ако някои места ви заболят особено силно, оставете върху тях бурканчето неводвижно за 30 секунди. След масаж от 1 мин направете едноминутна почивка и отново повторете масажа. Общото време на масажа се колебае от 10 до 30 мин в зависимост от състоянието и поносимостта.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Яйцата ни правят по-здрави и по-хубави

Приготвяни no безброй начини още от древността, философски символ на зачатието, на началото и края, яйцата са едни от най-често консумираните продукти на планетата. Нещо повече, въпреки някои опити да...

Просото - от какво ще ни излекува?

Родината на просото обикновено се смята Индия, където то расте в сухи или полусухи райони, на височина 2500-3000 метра. Сега просото се култивира в много страни по света. В Азия, Америка, Африка и Евр...

Подправките в нашата кухня

Българската кухня е пикантна, защото се приготвя с разнообразни подправки. Според физиолозите тяхната употреба не е просто каприз или хрумване, а необходимост, повишаваща усвояването на храната и подо...

Месото и диетите

Месото е най-древната храна, употребявана от човека преди развитието на земеделието. Поради тази причина то и сега в по-голяма или по-малка степен присъства на нашата трапеза. Често по един или друг п...

Начало