Диетични рецепти » Бирата - 92 мл вода + 8 мл полза

 Бирата - 92 мл вода + 8 мл полза

Тя е страшно вкусна (по мнението на много хора) и невероятно полезна (според специалистите)... Наистина ли е така и дали са прави учените от Мюнхенския институт по бирата, които твърдят, че литър от пенливата напитка дава на организма ни повече ценни вещества от 10 л прясно мляко?

Бирата ускорява обмяната на веществата и подмладява клетките.

Точно по тази причина хората, консумиращи я в умерени количества, живеят с цели 3 години по-дълго от останалите! На всичко отгоре почитателите на бирата имат с 25% по-малко здравословни проблеми в сравнение с предпочитащите други алкохолни напитки и дори с абсолютните трезвеници, са установили специалистите от Калифорнийския университет, изследвали 17 250 човека на различна възраст, с различен пол и доходи.
НО! Колкото и да я обичаме, не бива да забравяме, че бирата все пак е алкохолна напитка, към която можем да се пристрастим с всички произтичащи от това неприятности. Безопасните дози, определени от Световната здравна организация, са 3
порции алкохол на ден за мъжете и 2 - за жените. (В бирено „изражение" една порция е равна на 0,33 л, т. e. на малка бутилка.)

Най-лесният начин да отслабнем е да пием редовно от кехлибарената течност.

Бирата топи мастните натрупвания по тялото, са доказали учени от Щутгартския университет Хойенхайм, открили в нея веществото тоталаксан, произвеждано от бирените дрожди. Именно то, смятат специалистите, ни помага да се избавим от ненужните заоблености.
НО! От една страна, бирата (40-50 калории за 100 мл) е по-ниско калорична от пълномасленото мляко, кока-колата и плодовите сокове, но, от друга, малко от нас са в състояние да се ограничат с една чаша. Всъщност ние пълнеем не от освежаващата течност, а от съпътстващите я чипс, ядки, мазни ястия, солена риба, пържени картофки и др.

Бирата убива helicobactera pylori -бактерията, причиняваща гастрит и язва на стомаха.

Тези, които изобщо не консумират популярната напитка, носят в стомаха си въпросния микроб 30 пъти по-често от останалите. Да не забравяме и това, че бирата помага на организма да изхвърли канцерогенните вещества. Според учените химическите субстанции, съдържащи се в малца, имат доказан противораков ефект.
НО! Биогенните съединения, присъстващи в бирата, са отровни - на тях дължим главоболието и махмурлука. Приемани редовно и в големи количества, те могат да причинят сериозни поражения на бъбреците.

Всекидневната халба бира понижава с 50% опасността от инфаркт и инсулт.

Това са установили американските лекари, въз основа на чиито изследвания Министерството на здравеопазването на САЩ препоръчва на своите съотечественици редовната употреба на тъмно пиво като профилактич но средство срещу сърдечносъдовите заболявания. НО! Японските учени доказват, че употребата на бира в разумни дози не ни спестява опасността да развием хипертония на сравнително ранна възраст.

Пенливата течност повишава мъжката потентност.

Немският сексолог Хенрих Тамен съветва адамовците, планирали страстна любовна нощ, да пийнат халба бира, преди да се озоват в постелята. Напитката, която стимулира работата на отделителната система (това всички го знаем), ще ги отведе веднага след акта в тоалетната и там те ще изхвърлят по естествен път евентуалните болестотворни бактерии, причинителки на заболявания, предавани по полов път.
НО! Пивото съдържа фитоестрогени - вещества с растителен произход, подобни на женските хормони. При злоупотреба с напитката нивото им се повишава и хормоналният баланс се нарушава. Мъжете започват да трупат тлъстини на бедрата и талията си, а подвижността на сперматозоидите им намалява. Жените пък се заоблят отвсякъде.

Бирата помага при безсъние.

Да, тя притежава успокояващи и сънотворни свойства, дължащи се на хмела и на витамините от група В. Ниското съдържание на алкохол и въглеродният газ в нея също действат релаксиращо.
НО! Горчивите субстанции, присъстващи в бирата, се отнасят към категорията на психотропните вещества. В големи дози те предизвикват халюцинации.

Напитката лекува простуда.

Ако сте настинали, останете си вкъщи и започнете деня с чаша топло пиво с лъжичка мед в него. Това средство, използвано в Англия от векове, има смайващо добър ефект.
НО! Настинки се лекуват само с тъмни сортове пиво.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Шоколадът ни спасява от стреса

Бързо се изтощавате, нямате настроение, налягат ви черни мисли. Можете да си помогнете сами, и то без да посягате към хапчетата. Шоколадът - това е идеалното средство срещу умората. Теоброминът в не...

Вредните храни не са чак толкова страшни

Разбира се, картофите, хлябът, маслото, колбасите, шоколадът, пицата, фъстъците определено вредят на фигурата. Но не и на здравето ни. Стига да ги консумираме в умерени количества, тези обвинявани в к...

Десет храни, за да останете млади

1. Кисело зеле. Ферментите в него се борят с инфекциите. 2. Лешници. Съдържат най-големи количества витамин Е, предпазващ от сърдечносъдови заболявания. 3. Сьомга. Мастните киселини „омега 3"...

Диетата на клиника Мейо

Ако искате да сте в превъзходна форма – ще ви помогне здравословното хранене, разработено в прочутата американска клиника Мейо. Много британски журналисти твърдят, че малко преди историческата си побе...

Начало