Диетични рецепти » Карамфиловото дърво

 Карамфиловото дърво

Домакините познават добре подправката карамфил, а стоматолозите още по-добре. Освен в зъболечението, карамфилът намира приложение и в парфюмерията.

Какво знаем за тази екзотична подправка?

Получава се от изсушените, неразцъфнали цветове на карамфиловото дърво (Syzygium aromaticum). Негова родина е Южна Азия. Отглежда се в тропическите области на Азия и Африка, най-много - в Индия и Източна Африка. На отделни места в Америка се среща като подивяло. Португалци и испанци пренасят подправката в Европа, През 18 век французите успяват да се снабдят с разсад.
Многогодишното тропическо растение от семейство Карамфилови достига височина 10-12 м. Листата са кожести, ланцетни или елипсовидни, срещуположни, събрани в гъсти групи. Плодовете са белезникава, жълтеникава или червена ягода, с вкус, подобен на кайсия. Всички части на растението съдържат карамфилово масло, чиято главна съставка е евгенол - 79,92%. Дървото цъфти два пъти в годината. За подправка се използват недоразвитите цветни пъпки в момента, когато се обагрят в нежнорозово. Всеки, който ги употребява, може да ги познае - приличат на малки пи~ рончета. Тъмнокафяви или червеникави, имат силен приятен аромат, но парлив вкус. Може да ги срещнете едри (над 10 мм) или по-дребни (до 4 мм). Сушат се на слънце 4-5 дни, докато придобият червен или тъмнокафяв цвят. От 4 кг пресно набрани бутони се получава 1 кг подправка. Тя съдържа 20% етерично масло.

Къде се използва

В кулинарията карамфилът се употребява в маринати за месо и риба, за консервиране на зеленчуци и гъби. А също и при приготвянето на сладка, конфитюри, компоти от сливи, круши, тиква, много сладкиши. Подправката ароматизира ликьори, горещи напитки от рода на пуншовете. Комбинира се добре с канела, но не се понася с пресни подправки, чесън и целина. Има и лечебен ефект - подобрява храносмилането, помага при очни болести, като антисептик я използват в стоматологията.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Битката за талията

От момента, от който на мода са стройните форми, човечеството е измислило множество средства за отслабване. Почти всяко от тях е било обявявано за панацея срещу излишните килограми за времето си. И вс...

Кога да пием чай от копър?

Освен като вкусна подправка в много рецепти, копърът се използва и като основна съставка на някои лекарствени продукти. Докато за подправянето на салати, туршии и други ястия обаче по-често се използв...

Незаменимите моркови

Никак не е случайно, че тези сочни кореноплоди са любимо лакомство на зайците. Те правят очите им по-силни и зорки, зъбите - остри, козината - пухкава. Повече от 2 хиляди години се отглеждат на всички...

15 продукта срещу рака

Учените непрекъснато откриват нови продукти, предпазващи от рака. При това те са обикновени и лесно се приготвят. „Провокаторите” за появата на раковите образувания са може би много на брой, но и до...

Начало