Диетични рецепти » Пшеничните зародиши – храна или лекарство?

 Пшеничните зародиши – храна или лекарство?

Храна или лекарство е пшеничният зародиш? Как ще ми помогне - като имате предвид, че съм с наднормено тегло и с високо кръвно налягане и как да го използвам?
В. Ив. oт Р.


Науката и практиката на съвременното хранене все повече се обръща към хранителни продукти с пълноценни качества и малък обем. Функционалното хранене измества едностранчивите и скъпи диети. Здравословно е редовното хранене, на няколко порции, с ниска масленост и калоричност, без консерванти и т. н. Такъв продукт е и пшеничният зародиш. Той съдържа оптимално съотношение на основните хранителни
съставки (въглехидрати, белтъчини, масти) и достатъчно витамини (A, Bv В2, В3, Е, РР) и минерални соли. Освен това притежава основните качества на продукт за функционално хранене: усвоява се лесно от организма, има добри вкусови качества, създава чувство на ситост. Подобрява обмяната на веществата, засилва имунната система, повишава работоспособността.
Пшеничният зародиш се препоръчва на здрави хора и хора със здравословни проблеми: умствена и физическа преумора, възстановяване след продължително боледуване или операция; през периодите с намалено витаминно съдържание в храните (сезони и болести).Конкретно на вашия въпрос: пшеничните зародиши са полезни и с добър ефект при хората с наднормено тегло и повишен холестерол. Има профилактичен ефект при сърдечносъдовите и обменно-ендокринни заболявания. Отразява се благотворно на процесите на стареене.
Пшеничниятзародиш може да се намери като: стабилизиран продукт в диетичните и хранителните магазини (в кутии, подобен на овесените ядки).
Освен това в кулинарията се използва като прибавка към млечни и зеленчукови ястия, печива, плънки. Включен е и в много от биопродуктите като медикаменти. Широко приложение намират различните екстракти от пшеничен зародиш в козметиката.

Една проста рецепта

- 1-2 с. л. от пшеничния зародиш се разбърква на кашичка (без да се вари!) с продукт по избор: вода, кисело мляко, натурален сок. Правете го всяка сутрин като закуска към кафето или чая в продължение на няколко месеца (2-6, но може и повече) и ще почувствате ефекта.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Подправките в нашата кухня

Българската кухня е пикантна, защото се приготвя с разнообразни подправки. Според физиолозите тяхната употреба не е просто каприз или хрумване, а необходимост, повишаваща усвояването на храната и подо...

Картофените обелки вършат добра работа

Няма да сбъркате, ако ги използвате в домакинството, в грижите за здравето и красотата си. Сребърните прибори започват да блестят като нови, щом се оставят за няколко часа в алуминиева тенджера...

9 храни, които могат да ви отровят

Хранителните натравяния са ужасни. Понякога обаче наистина е трудно да се определи дали даден продукт е годен за употреба, отчасти защото проблемите се появяват относително рядко. За всеки случай, д...

Осем прости правила за тънка талия

Всички знаем, че ограничим ли храната – ще отслабнем. Не е необходимо обаче непременно да гладувате. Много по-умно от ваша страна ще бъде, ако веднъж завинаги разберете, че храната не ви е враг, стига...

Начало