Диетични рецепти » КОЛЕДНА ТРАПЕЗА

 КОЛЕДНА ТРАПЕЗА

Болярска пита

Прoдукти: 1 кг брашно за меко тесто, 3-4 яйца, 2 ч. ч. прясно мляко, щипка сол, 1-2 с. л. захар, 2 с. л. оцет, 5-6 с. л. олио, мая, колкото кибритена кутийка, 125 г масло, 200 г сирене, 1 жълтък и 1 с. л. олио за намазване отгоре.

Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното, правим по средата му кладенче, в него натрошваме маята, посипваме със захарта и солта. Яйцата разбиваме в отделен съд и към тях прибавяме олиото, оцета и хладкото мляко, като бъркаме непрекъснато. Постепенно изсипваме сместа върху втечнената мая и с брашното замесваме меко тесто. Месим 10-15 минути, докато започне да прави мехури. Разделяме тестото на 3 топки, разточваме ги, мажем ги с размекнатото масло и ги ръсим със сирене, като ги нареждаме една върху друга. Режем питата на триъгълници – 16 броя. От всяко парче завиваме кифличка, като я навиваме от широката към тънката страна. Желателно е тази пита да се пече в съд с високи стени. Намазваме съда с масло и нареждаме кифличките изправени една до друга в кръг. Оставяме ги да втасат и увеличат двойно обема си. Отгоре намазваме питата с разбит с олио жълтък и печем във фурна на 250 градуса. След като я извадим от фурната, поръсваме я с вода и покриваме с кърпа.

Коледна питка с ядки

Прoдукти: 700 г бяло брашно, 1 яйце, 15 г мая, 1/2 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 с.л. маргарин за готвене, олио за тавата, 1 жълтък за намазване, различни ядки за поръсване - орехи, лешници, бадеми.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко хладка вода и 1 ч.л. захар, покриваме я и я оставяме да втаса. Пресяваме брашното и изсипваме кваса. Содата разтваряме в киселото мляко и я прибавяме към маята заедно с яйцето и маргарина. Омесваме меко тесто. Оставяме го за 30 минути да втасва и го размесваме отново. Преди да сложим питката да се пече в намазнена и набрашнена тавичка, я намазваме с жълтък и я поръсваме с различни ядки. Печем 30 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна.

Коледна медена пита

Прoдукти: 4 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. мед, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. едро нарязани бадеми или орехи, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. смлян карамфил, 1 щипка сол, 1 ч.л. сода бикарбонат.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме яйцата и захарта до побеляване. Добавяме меда, канелата, карамфила, солта и содата, като продължаваме да бъркаме много старателно. Постепенно сипваме брашното и месим интензивно, докато получим еластично брашно. Разстиламе готовото тесто върху набрашнена метална повърхност, заглаждаме го отгоре и поръсваме ядките. Печем 35-40 мин при температура 200-220°С. Изчакваме готовата питка да поизстине и я нарязваме на квадратчета или правоъгълници. Тази пита можем да приготвим няколко седмици преди Коледа и да я съхраняваме в плътно затворена кутия.

Прясна къпана пита

Прoдукти: 500 г брашно, 10 г мая, 200 мл прясно мляко, 2 яйца, 1 ч.л. захар, 1 с.л. олио, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко хладка вода и я оставяме да втаса, след което прибавяме към брашното заедно с млякото, белтъците на яйцата, олиото, захарта и сол на вкус. Омесваме меко тесто, оформяме го на топка, връзваме в тензух и пускаме в дълбок съд (кофа, котел и пр.) с хладка вода. Отначало тестото пада на дъното, но когато втаса, изплува на повърхността. Изваждаме го и разстиламе в намазнена тавичка, надупчваме го с вилица, намазваме с разбитите жълтъци и печем в умерена фурна. Опечената питка навлажняваме с мокра ръка и завиваме с кърпа, за да омекне.

Погача със сребърна пара

Прoдукти: 1 кг брашно, 30 г прясна мая, 1 яйце, 3 с.л. кисело мляко, прясно мляко, 1 с.л. олио, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 жълтък, по 1 с.л. сусамово семе и маково семе за поръсване.

Нaчин на приготвяне: В голяма купа разбиваме киселото мляко с яйцето, олиото, захарта, солта и малко затоплено прясно мляко. Прибавяме натрошената мая и оставяме кваса да втаса. Пресяваме брашното, правим го на купчинка с вдлъбнатина и изсипваме кваса. С обилно намазнени ръце измесваме меко еластично тесто. Щом почне да прави шупли, го оформяме на топка и го оставяме на топло да втаса. Премесваме го повторно с мазни ръце, в средата поставяме попарената с вряла вода сребърна монета и оформяме на питка. Отгоре намазваме погачата с жълтък и поръсваме със сусам и мак. Печем я в намаслена и набрашнена кръгла тава, докато отгоре се зачерви. Тогава я намазваме с подсладена вода и я допичаме десетина минути.

Содена питка с паричка

Прoдукти: 1 кг брашно, 1 кофичка кисело мляко, 1 ч. л. сода бикарбонат, 3 с. л. олио, 1 ч. л. сол.

Нaчин на приготвяне: Брашното пресяваме със солта на купчинка в тавичка и правим кладенче в средата. Содата разтваряме в киселото мляко и изсипваме в кладенчето. Прибавяме олиото и измесваме твърдо, но гладко тесто. Слагаме паричката, оформяме питката и я оставяме за около час да почива. После я слагаме в намазана с олио и поръсена с брашно тава. Печем я в предварително загрята умерена фурна. Изваждаме питката от тавата още топла, отгоре навлажняваме леко с вода и завиваме с чиста кърпа, за да омекне.

Празнична пита с мая

Прoдукти: 15 г прясна мая, 1 ч.ч. хладка вода, брашно колкото поеме. зa плънката: 2 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.ч. краве масло или олио, 3 яйца, един жълтък.

Нaчин на приготвяне: Маята накисваме в малко хладка вода, за да втаса. Прибавяме я към брашното заедно с останалата вода и замесваме средно меко тесто. Разделяме го на питки, които разточваме на средно дебели кори. Всяка кора намазваме с разтопено масло и наръсваме със смес от сирене и яйца. Навиваме я на руло, което нарязваме на парчета с дължина около 5 см. Всяко парче срязваме по диагонал. В средата на намазаната с масло тава поставяме едно топче тесто. Около него нареждаме получените парчета, като срязаната широка част поставяме надолу към тавата. Всяко следващо парче застъпваме с предходното. Отгоре намазваме с разбит яйчен жълтък и наръсваме с масло. Покриваме с кърпа и оставяме да бухне. Печем в предварително загрята умерена фурна. Като порозовее питата, отново я намазваме с масло и печем, докато кората стане червена. Готовата пита леко наръсваме с вода и я покриваме с кърпа, за да омекне.

Сладка питка с късмети

Прoдукти: 500-600 г брашно, 1 яйце, по 1 с. л. олио и захар, 1/2 ч. л. сода за хляб, 10-15 г мая, стафиди, орехи, ягоди от сладко, сол.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко вода. Разбъркваме я с брашното. Яйцето, захарта, солта, 1 ч. ч. вода и замесваме меко тесто – докато започнат да се образуват мехури. Прибавяме содата и отново месим. Овалваме леко стафидите, ягодите и орехите в брашно и ги слагаме в тестото. Не забравяме късметите с пожелания и заедно с парата ги пъхаме в тестото. Разстиламе го в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка, набождаме с вилица, украсяваме с тестени фигурки и опичаме в умерена фурна.

Салата от праз

Прoдукти: 4-5 средно дебели стръка праз, 6 яйца /може и повече/, 200-300 г настърган кашкавал, 1 опаковка майонеза, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно праза и сварените яйца, прибавяме настъргания кашкавал, майонезата, сол, черен пипер и разбъркваме всичко добре. Можем да прибавим още и нарязани на кубчета 5 кисели краставички и една кутийка грах.

Салата от леща с пръжки

Прoдукти: 250 г леща, 100 г шунка, 150 г сланина, 2 твърдо сварени яйца, 3-4 скилидки чесън, 2-3 с.л. зехтин, 1 с.л. оцет, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистената и измита леща сваряваме в 400 мл подсолена вода. Отцеждаме и я подправяме със сол, черен пипер, зехтин, оцет и счукан чесън. Обелваме яйцата и ги нарязваме на кръгчета. Наситняваме шунката. Загряваме малко олио в тиган и пържим нарязаната на кубчета сланина, докато стане румена и хрупкава. Отцеждаме пръжките от мазнината и ги разбъркваме с лещата и наситнената шунка. Поръсваме обилно със ситно нарязан магданоз и гарнираме с филийките яйца.

Салата от зрял фасул и бабек

Прoдукти: 250 г зрял фасул, 1 глава червен лук, 120 г бабек, 2 яйца, 50 мл олио, 15 г хрян, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме фасула със студена вода и го оставяме да кисне 10 часа. Отцеждаме го, заливаме с вряла вода и го сваряваме на тих огън. Отново го отцеждаме и прибавяме към него ситно нарязания лук, нарязания на малки парченца бабек и нарязаните на кубченца твърдо сварени яйца. Подправяме с настъргания хрян, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме салатата, разпределяме я в чинии за сервиране и я поръсваме с олио и лимонов сок.

Пържоли с кисело зеле

Прoдукти: 2 кисели зелки, 2 кг свински пържоли, червен и черен пипер, кимион, мас.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на ситно и го слагаме в глинен съд с широк отвор, поръсваме с червен пипер и слагаме свинска мас. Заливаме с малко вода и оставяме във фурната да се пече. През половин час го разбъркваме и печем, докато стане препечено отвсякъде. Начукваме пържолите и ги посоляваме, поръсваме с черен пипер и кимион и ги изпичаме на скара. Малко преди да извадим зелето от фурната нареждаме пържолите върху него и довършваме печенето. Сервираме ястието горещо.

Коледно прасенце

Прoдукти: 6-7 килограмово пърлено прасенце, вътрешностите на прасенцето, 5 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. нарязани консервирани или пресни гъби, 4 сухи чушки, лют или сладък червен пипер по избор, 125 г краве масло, 3 с.л. мащерка, черен пипер, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Изчистеното и отцедено от водата прасенце осоляваме отвсякъде и натриваме с червен и черен пипер отвътре и отвън и намазваме с масло. Сваряваме вътрешностите в леко подсолена вода и ги нарязваме ситно. Задушаваме в половината масло ситно нарязания лук, посоляваме и прибавяме ориза, който след като се позапържи заливаме с 1 ч.ч. от бульона и варим. Прибавяме вътрешностите на прасенцето, гъбите, сухите чушки, нарязани на ивици, посоляваме, поръсваме с червен и черен пипер, добавяме и мащерката. Объркваме хубаво плънката и с нея пълним прасенцето. Зашиваме го със здрав конец и го слагаме в тава върху решетка от клонки, почистени и остъргани. Наливаме вода в тавата до покриване на дъното й и завиваме плътно с фолио. Печем 5-6 часа при умерена температура. След 3-4 ч проверяваме дали е необходимо да се долее още вода. След като се изпече, махаме фолиото и допичаме прасенцето до златист цвят. Украсяваме го с лимон и магданозени стръкчета.

Корона от свински ребърца

Прoдукти: 3,5 кг свински ребра, по възможност еднакви по дължина и с повечко месо, 1 ч.л. босилек, 1 ч.л. черен пипер, сол; зa плънката: 500 г кайма смес, не много мазна, 2 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 3 кисели краставички, 2 варени яйца, 3 моркова, 3 с.л. олио, 4-5 с.л. сметана, 1/2 ч.ч. галета, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. чубрица, 1/2 ч.л. черен пипер, сол; за гарнитура 1,5 кг замразени зеленчуци по избор, 5 скилидки чесън, 2 с.л. соев сос, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Завъртаме парчетата ребра така, че да се получи корона и завързваме двата края, за да не се разделят. Смесваме подправките и натриваме месото с тях отвън и отвътре. Слагаме короната в по-дълбок съд, наливаме малко вода и го покриваме плътно с фолио. Печем го 2 часа във фурна, загрята до 160 градуса. През това време приготвяме пълнежа: Нарязваме почистения лук на ситно и го задушаваме в мазнината. Прибавяме каймата и разбъркваме. След 10 мин слагаме подправките и ориза. Разбъркваме и наливаме 1 ч.ч.гореща вода. Щом течността се изпари, сваляме плънката от огъня. Прибавяме към нея ситно нарязаните кисели краставички, яйцата и сварените моркови. Разбъркваме. Разбиваме сметаната и я разбъркваме с галетата. Изваждаме месото от фурната, махаме фолиото и напълваме короната с плънката. Отгоре заливаме със сметаната и отново връщаме месото да се пече. След като се зачерви добре, изваждаме ястието от фурната. Сипваме зеленчуците в тенджера, в която сме кипнали 1 ч.ч. вода с подправките. Захлупваме добре и задушаваме на тих огън. От време на време само разтърсваме тенджерата, без да я отваряме. След 10 мин зеленчуците са готови. Поставяме короната в средата на голяма чиния. Покрай нея насипваме зеленчуците. Украсяваме с клонки зелени подправки по избор. Сервираме ястието горещо.

Шарени мръвки

Прoдукти: 2 глави лук, 2 скилидки чесън, 5 с.л. олио, 750 г кисело зеле, 5-6 зърна хвойна, 1 кисела ябълка, 300 мл сухо бяло вино, 500 г бекон, 20 мл коняк, 12 пушени наденички.

Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и чесъна и ги нарязваме на ситно. Отцеждаме зелето и го нарязваме. Измитата и почистена ябълка нарязваме на кубчета. Сгорещяваме олиото в тенджера и запържваме в него лука и чесъна до прозрачност. Прибавяме нарязаното зеле и задушаваме, като разбъркваме от време на време. Запържваме в парченце марля зърната хвойна и ги пускаме в отделна тенджера заедно с ябълките. Заливаме с виното и оставяме да се задушават на тих огън 60 минути. Разрязваме бекона на 6 еднакви парчета и ги прибавяме към ябълките и хвойната. Заливаме с коняка. И варим на тих огън 40-50 минути. Махаме хвойновите зърна. Сваряваме наденичките във вряща вода. Разпределяме зелето на порции, добавяме бекона и наденичките. Поднасяме с варени картофи, полети с препържено масло с червен пипер.

Печени наденици в сметана

Прoдукти: 500 г домашна наденица, 1 с.л. топла свинска мас, 1 кг картофи, 2 ч.л. нарязана майорана, 200 мл сметана, черен пипер, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Навиваме наденицата във вид на спирала и я слагаме в тиган, където сме разтопили свинската мас. Изпържваме наденицата от всички страни и наливаме 200 мл гореща вода. Нагряваме фурната до 200 градуса. Изчистваме, измиваме, нарязваме на филийки картофите и ги размесваме с майораната и черния пипер. Повдигаме изпържената наденица и под нея изсипваме половината картофи, останалите подреждаме около наденицата. Поливаме със сметаната и посоляваме на вкус. Покриваме съда и задушаваме около 30-35 мин в топлата фурна. Сервираме наденицата направо с тигана.

Печено пиле с пъстра плънка

Прoдукти: 1 малко пиле, 1 пилешка воденичка, 1 пилешко дробче, 2 с.л. олио, 1 глава лук, 50 г шунка, 3 домата, 1 к.ч. галета, 2 с.л. стафиди, 1 яйце, 1/2 ч.л. настъргана лимонова кора, 1 ч.л. риган, 1 скилидка чесън, 40 г краве масло, 1 равна ч.л. червен пипер, 1 к.ч. месен бульон, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме пилето отвътре и отвън. Нарязваме на ситно дробчето и воденичката и ги запържваме в олиото. Прибавяме ситно нарязания лук, нарязаната на кубчета шунка и обелените и настъргани домати. Задушаваме малко и оставяме сместа да поизстине. Прибавяме галетата, стафидите и яйцето. Подправяме с лимоновата кора, ригана, счукания чесън, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме, напълваме пилето с тази плънка и го зашиваме. Натриваме го отвън със смес от маслото и червения пипер. Слагаме пилето в намаслена тавичка и печем 1 час на 200°С, като от време на време го обливаме с месния бульон и соса от печенето.

Коледна пуйка със стафиди и орехи

Прoдукти: 1 пуйка около 3 кг (по желание може да вземем кокошка), 60 г масло, 100 г кайсиево сладко, 1 щипка смлян джинджифил, 1 ч.л. червен пипер, 200 г стафиди, 300 г орехови ядки, 250 мл пилешки бульон от кубче, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Загряваме фурната до 180 градуса. Измиваме добре почистената пуйка и я подсушаваме. Натриваме я отвън и отвътре с черен пипер и сол. Намазваме я с половината разтопено масло, слагаме я в тава с гърдите надолу и я печем 30 мин в сгорещената фурна. След това я обръщаме, намазваме я с останалото масло и я печем още 30 минути. Наръсваме я с джинджифила, червения и черния пипер. Разбъркваме сладкото с подправките и намазваме със сместа пуйката. Прибавяме в тавата обърканите стафиди и орехови ядки и връщаме да се пече още 25 минути. Сервираме пуйката със задушен ориз.

Пуйка сарма

Прoдукти: 1пуйка (около 3,5 кг), 2-3 глави лук, 1 голяма кисела зелка, 1 парче пушена сланина (пушени гърди), 5 с.л. свинска мас, сол, черен и червен пипер, 3-4 жълтъка, 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме 2-3 с.л. мас и пържим в нея нарязания на ситно лук. Посваряваме пуйката, обезкостяваме я и нарязваме месото на по-големи парчета. Увиваме всяко едно в парче тънка сланина и после в зелев лист, като сарма. В дълбока тенджера редим сармите една до друга, посипваме ги с лука, който предварително сме объркали с червен и черен пипер. Не солим, тъй като зелето е достатъчно солено. Притискаме сармите с чиния, заливаме с толкова вода, колкото да се покрият и варим на умерен котлон, като по време на варенето добавяме останалата мазнина. Готовото ястие застройваме с разбитите жълтъци, подправени с черен пипер и лимонов сок.

Печена патица с плодове

Прoдукти: 1 патица, 500 г сушени сливи, 2 кг средни ябълки, лимонов сок, 60 г краве масло, сол и черен пипер на вкус.

Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и подсушаваме патицата. Натриваме я със сол и черен пипер и обливаме с лимонов сок. Нарязваме на парченца сините сливи и 1-2 ябълки и с тях напълваме патицата. След това я увиваме в пергаментова хартия и поставяме за 1 час в хладилника. Изваждаме патицата, отвиваме я, зашиваме отвора и я слагаме в тавичка с малко вода и ябълков сок. Поливаме с малко разтопено масло и я печем в умерена фурна не по-малко от 2 часа, като от време на време я поливаме със соса в тавата и обръщаме, за да се опече от всички страни. Останалите ябълки обелваме, махаме сърцевината им, а на нейно място поставяме парченце масло. Нареждаме ги в тавичка и печем във фурната. След като омекнат, веднага ги изваждаме. Поставяме изпечената патица върху плато и старателно я нарязваме на порции, без да нарушаваме формата й. Обграждаме така подредената патица с печените ябълки.

Гъска, пълнена с кисело зеле

Прoдукти: 1 гъска, 3-4 ч.ч. ситно нарязано кисело зеле, 250 г ориз, дреболиите на гъската, черен пипер, сол, листа от кисело зеле.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите на гъската в леко подсолена вода и ги нарязваме ситно. Измитата и отцедена гъска осоляваме съвсем леко отвън и отвътре. Задушаваме зелето в ситно нарязана мас от гъската, като от време на време наливаме по малко бульон от дреболиите на гъската. Като омекне, подправяме с черен пипер и напълваме гъската. Зашиваме отворите й, обвиваме я с листа от зелето и печем в предварително загрята фурна. След 40 мин сваляме зелевите листа и намаляваме температурата на фурната. Слагаме ориза, объркан с дреболиите от гъската, наливаме бульон, отгоре разполагаме гъската и печем до готовност, като обръщаме птицата, за да се зачерви от всички страни. (Ако мазнината от гъската е малко, разхвърляме по ориза парченца масло.)

Коледарски топки

Прoдукти: 500 г свински дроб, 500 г тлъсто свинско месо, 1 голяма глава лук, 2 с.л. масло, 1 було (кърпа), 10 зърна черен пипер, 1 стрък чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Накълцваме дроба на дребно и към него прибавяме нарязаното месо, ситно нарязания лук и подправките. Посоляваме сместа, разбъркваме я добре и оформяме от нея топки по около 200 г, които слагаме в булото. Така приготвеното ястие разполагаме в тава, намазана с масло и печем в умерена фурна, като покриваме тавата с хартия, за да не прегорят коледните топки.

Пастърма със зеле

Прoдукти: 1 кг овча пастърма, 2 глави кисело зеле, 3-4 сушени червени чушки, малко лют червен пипер, при нужда около 200 г мас.

Нaчин на приготвяне: Накисваме пастърмата за около 10-12 часа в студена вода, изваждаме я и нарязваме на парчета. Заливаме я с чиста вода и варим половин час, след което добавяме ситно нарязаното кисело зеле и сушените чушки. Поръсваме с червения лют пипер. Ако пастърмата е тлъста, не е необходимо да се слага мазнина, в противен случай прибавяме мас. Варим ястието на умерен огън до готовност.

Баница с кисело зеле и праз

Прoдукти: 1 кг готови кори за баница, 1 ч.ч. мазнина; зa плънката: 1 кг кисело зеле, 4-5 стръка праз, 200 г сирене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме киселото зеле на ситно и го задушаваме в част от мазнината до омекване. Нарязваме на дребно праза и го задушаваме в част от останалата мазнина. Към него прибавяме натрошеното сирене. В намазана с мазнина тава нареждаме готовите кори, като ги ръсим с мазнина и през две кори поставяме веднъж плънка от кисело зеле, веднъж плънка от праз и сирене. Печем баницата до зачервяване. Поднасяме я топла, нарязана на парчета.

Точена баница с извара и мед

Прoдукти: 250 г брашно, 1/2 ч.л. оцет, 3-4 с.л. топла вода, 125 г масло или маргарин, 9 с.л. разтопено масло за намазване, щипка сол; зa плънката: 400 г извара, 2 яйца, 2 с.л. мед, 3 с.л. захар, настъргана кора от половин лимон, сол.

Нaчин на приготвяне: От посочените продукти замесваме тесто, оформяме го на топка и го оставяме за 15 мин „да почине”. Разделяме го на 9 равни части, от които разточваме 9 тънки кори и ги оставяме да поизсъхнат. За плънката смесваме изварата с разбитите яйца, меда, захарта, лимоновата кора и 1 щипка сол. Нареждаме корите в тава, като всяка мажем с разтопено масло и поръсваме с плънка. Изпичаме баницата в сгорещена фурна. Когато се изпече, поръсваме я с вода, покриваме с кърпа и оставяме да омекне.

Вързана солена баница

Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 1/2 ч.ч. топла вода, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, мая, колкото кибритена кутийка, 1 ч.ч. мас, 1 кг брашно; зa плънката: 300 г сирене, 2-3 яйца.

Нaчин на приготвяне: Замесваме тесто от изброените продукти и го разделяме на 16 топки. Всяка топка разточваме на кора с големината на чиния и ги намазваме с разтопената мас. Слагаме плънка от натрошено сирене, размесено с яйца. Завиваме на руло и всеки от двата края връзваме на възел. Нареждаме в намазнена тава на разстояние, като единият край с възела е отдолу, а другият – отгоре. Оставяме баницата да втасва 1 час. Намазваме я отгоре с разбито яйце и печем в сгорещена фурна.

Коледни ябълки

Прoдукти:10 ябълки, масло за тавичката, кристална захар за наръсване, сладко по избор за пълнене; зa крема: 2 жълтъка, 100 г захар, 2 с.л. брашно, 0,5 л прясно мляко, ванилия

Нaчин на приготвяне: Измитите ябълки внимателно издълбаваме откъм дръжката и ги подреждаме в намазнена плитка тавичка. Поръсваме ги със захарта и ги печем в силна фурна около 10 мин. Оставяме ги да изстинат и ги подреждаме в голяма плитка десертна чиния. Отворите напълваме със сладко по избор. Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване и прибавяме размитото на гладка кашичка с прясното мляко брашно. Ароматизираме с ванилията и сгъстяваме крема на умерен котлон, като бъркаме непрекъснато. Сервираме соса отделно.

Коледен кекс с бяла глазура

Прoдукти: 3 яйца, 200 г захар, 250 г брашно, настъргана жълтата част от кората на един лимон, 1/2 ч.л. смлян карамфил, 1/2 ч.л. смляна канела, 1/2 ч.л. смлян кориандър, щипка сол, по 50 г накълцани орехи и лешници, 50 г ситно нарязани сушени смокини, 100 г стафиди, 80 г озахарени цитронови кубчета (продават се в магазините за ядки), 30 г разтопено масло, 5 с.л. коняк, 1 бакпулвер; за глазурата: 1 белтък, 100 г пудра захар, 1 с.л. лимонов сок.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме брашното и разбъркваме добре. Слагаме всички останали продукти и отново разбъркваме. Изсипваме в правоъгълна форма, леко намазнена, и печем във фурната 40-50 минути на 180 градуса, като проверяваме с клечка дали кексът е готов. Докато кексът изстива, приготвяме глазурата. Разбиваме 1 белтък до леко побеляване и прибавяме 100 г пудра захар и 1 с.л. лимонов сок. Намазваме кекса и изчакваме 2 часа да изсъхне глазурата.

Коледен сладкиш

Прoдукти: 1 яйце, 2 ч.ч. брашно, 125 г масло, 250 г течен мед, 200 г захар, 1-2 с.л. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче канела, 1 ч.л. счукан карамфил, 1 ч.л. смлян черен пипер, 2-3 пакетчета ванилия; зa глазурата: 1 белтък, 100 г пудра захар, настърганата кора на 1 лимон, настърганата кора на 1 портокал, 2 с.л. ром или коняк.

Нaчин на приготвяне: Маслото, меда и захарта смесваме и загряваме. При непрекъснато бъркане прибавяме половината брашно. Отстраняваме от огъня и когато сместа поизстине, добавяме яйцето, млякото, канелата, карамфила, черния пипер, ванилията и останалото брашно със содата. Замесваме тесто, което разстиламе в намазана с масло и посипана с брашно форма и печем в умерена фурна. Белтъка за глазурата разбиваме на сняг със захарта, прибавяме настърганата потокалова и лимонова кора и рома. Изсипваме глазурата върху изпечения блат и след като сладкишът изстине напълно, нарязваме го на пастички. Този сладкиш можем да приготвим 1-2 седмици преди Коледа.

Коледно руло с вишновка

Прoдукти: 4 яйца, 125 г пудра захар, 125 г брашно, 1 к.л. бакпулвер, 20 г масло, 1 щипка сол; зa крема: 3 яйца, 450 мл прясно мляко, 375 г масло, 150 г пудра захар, 50 г пшеничено нишесте, 3 с.л. вишновка, 50 г какао, 1 щипка сол

Нaчин на приготвяне: КРЕМЪТ: Смесваме 350 мл прясно мляко, 75 г захар и щипка сол и ги кипваме. Разтваряме нишестето в 100 мл мляко, прибавяме разбитите яйца и изливаме сместа върху горещото мляко, като бъркаме непрекъснато. Свалями от огъня и продължаваме да бъркаме, за да изстине. Стриваме маслото с останалата захар и щом започне да прави пяна, я прибавяме към крема заедно с вишновката. Объркваме всичко хубаво.
РУЛОТО: Загряваме фурната до 240 градуса. Разбиваме жълтъците заедно със захарта, прибавяме 1/3 от брашното, след това разтопеното и изстудено масло, бакпулвера и 1/3 от разбитите на сняг белтъци. Внимателно добавяме останалото брашно и белтъците. Вземаме лист пергаментова хартия с размер 35 х 45 см, намазваме го с масло и го разстиламе в тава. Отгоре изливаме тестото и го слагаме за 5 мин във фурната. Покриваме изпечения блат с кърпа и го оставяме да изстине.
Намазваме блата с част от крема и го навиваме от малката страна. Отрязваме 4 см от краищата и намазваме рулото с крем. Прикрепваме отрязаните парчета към рулото и също ги намазваме с крем. С вилица правим браздички върху рулото. Посипваме го с какао и оставяме в хладилника.

Шоколадова коледна звезда

Прoдукти: 5 яйца, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. вода, 2 1/2ч.ч. смлени бадеми, 50 г какао, 1 препълнена с.л. нескафе, 3 с.л. нишесте /или брашно/; за пълнежа – 200 г конфитюр от ягоди, 4 с.л. ром; зa крема 2 пакетчета краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 3 много пресни яйца, 150 г шоколад, 4 с.л. ром; за украса – какао, захарни перлички.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме заедно със 100 г захар и водата. С останалата захар разбиваме белтъците на сняг и внимателно ги съединяваме с белтъците. Смесваме какаото, нишестето и кафето и ги прибавяме към яйцата. Разбъркваме леко и изсипваме в намаслена и набрашнена тавичка с диаметър около 22 см. Печем 45 мин в предварително загрята фурна при температура 160°С. Изваждаме готовия блат от тавичката и го оставяме върху решетка да изстине. После го изрязваме във формата на осемлъчева звезда. Разрязваме звездата хоризонтално на три части. Разбъркваме конфитюра с рома и го разстиламе между блатовете. Разбиваме размекнатото масло за крема. При непрекъснато бъркане прибавяме малко по малко захарта, след това яйцата и накрая разтопения шоколад и рома. Намазваме с половината от крема звездата отстрани. С помощта на кръгъл шприц шприцоваме останалия крем на лентички върху звездата. Накрая поръсваме отгоре с какао и украсяваме със захарни перлички.

Торта „Рождество”

Прoдукти: 320 г пудра захар, 500 г сметана, 6 яйца, 60 г нишесте, 150 г счукани орехови ядки, 2 пакетчета ванилена захар, 80 мл ликьор от вишни.

Нaчин на приготвяне: Разделяме жълтъците от белтъците. В дълбок съд разбиваме жълтъците, ванилиите и 120 г от пудрата захар до побеляване. След това прибавяме нишестето и разбитите на гъст сняг белтъци. Разбъркваме леко сместа и изсипваме в намазана с масло и поръсена леко с брашно форма за торта (в средата поставяме алуминиева чашка). Изпеченото тесто набождаме с вилица, напръскваме с вишновка и покриваме отвсякъде с фонданова глазура. В центъра украсяваме с разбитата със захар сметана, смесена със счукани орехи. Готовата торта поставяме в по-голяма чиния. Наоколо украсяваме с помощта на шприц със зелено оцветен маслен крем. Поднасяме тортата с венец от борови клонки.

Сладкиш „Коледно дърво”

Прoдукти: 100 г брашно, 4 яйца, 125 г краве масло и още 50 г за намазване, 100 г кристална захар, 1 ч. л. лимонов сок; за крема: 6 жълтъка, 250 г пудра захар, 250 г краве масло, 1 с. л. нескафе; зa украса 100 г кристална захар, зелена сладкарска боя, няколко готови целувки, бадемови ядки, череши от сладко.

Нaчин на приготвяне: В порцеланова купа разбиваме 4 жълтъка и захарта, докато побелеят и се сгъстят. Отделно разбиваме белтъците на сняг и прибавяме лимоновия сок. Смесваме жълтъците, брашното, белтъците и 125 г разтопено масло, и леко разбъркваме от долу на горе. Получения крем разстиламе равномерно върху тавичка, намазана обилно с масло и поръсена с брашно. Печем в средно гореща фурна около 20 минути. След като извадим сладкиша от фурната, веднага го навиваме на руло. Оставяме да изстине, а през това време разбиваме пудрата захар и жълтъците на пухкав бял крем. Прибавяме мекото масло и нескафе за аромат и получения крем разбиваме добре. Рулото развиваме, намазваме от вътрешната страна с масления крем, след това отново го навиваме. Двата края на така оформеното дърво отрязваме косо, така че да наподобява отсечено с брадва дърво. Изрязаните триъгълни парчета залепваме с крем отстрани на оформеното дънерче, за да наподобяват отсечени клони от дървото. Коледното дърво поставяме върху дълга чиния, намазваме го отвън с останалия крем, а около него наръсваме със ситна захар, оцветена със зелена сладкарска боя. Декорацията може да допълним с целувки, бадеми и плодове от сладко. Приготвения по този начин сладкиш “Коледно дърво” наподобява бъдника, който по стар народен обичай се оставя на Бъдни вечер да гори в огнището.

Сарма кадаиф

Прoдукти: 1 пакет бутер тесто, 1 пакет кадаиф, сметана по желание, 2 ч.ч. смлени орехи, 800 г захар, 1 ванилия, сока и кората на 1 лимон, канела по желание, 250 г маргарин.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе бутер тестото с точилката на тънка кора. В единия край слагаме кадаифа с орехите /и канелата по желание/ и завиваме на руло. Режем на парчета около 6-7 см, които нареждаме в намазнена тава с отвора нагоре. Разтопяваме маслото, почти до завиране и заливаме всяко руло. Печем до светлокафяво. След като изстинат, ги заливаме със сироп от захар и вода – едно към едно, в който сме добавили ванилията, сока и кората на лимона. Сиропа трябва да е горещ при заливането, а рулцата студени. По желание при сервиране гарнираме със сметана.

Баклава „Ела ме изяж”

Прoдукти: 1 пакет готови кори, 1 к.ч. захар на кристали, 1 к.ч. смлени орехи, 1 к.ч. сусам, 1 пакче краве масло; зa сиропа: 2 ч.ч. вода, 1 1/2 ч.ч. захар, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Смесваме смлените захар и орехи и изпечения сусам. Разтопяваме маслото. Разстиламе корите и ги разрязваме на две по широчина. Вземаме едната половина на корите и две по две ги мажем с масло. Поръсваме ги със захарта, орехите и сусама. Същото правим и с другата половина. Навиваме корите по дължина. Слагаме ги да се пекат на умерена фурна. След като са готови, ги поставяме в малка тенджерка и ги поръсваме с останалите орехи, сусам и захар. Приготвяме сиропа: сваряваме водата и прибавяме захарта и ванилията. Оставяме сиропа леко да се сгъсти. Заливаме изстиналата баклава с топлия сироп. Оставяме да престои 1 час и я сервираме.

Шарлота “Звезда”

Прoдукти: 25-27 бишкоти, 2 пакета суха сметана, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2 ч.ч. захарен сироп, 1 к.ч. плодове от сладко, 10 с.л. сироп от ягоди, 2-3 с.л. захар, 5 г желатин,1 малък бял шоколад

Нaчин на приготвяне: Вземаме форма за сладкиши като звезда и я покриваме с намаслена домакинска хартия, която да излиза от стените. Изсипваме млякото върху сухата сметана, объркваме добре и обработваме с миксер 10-12 минути. Подслаждаме по желание. С получената сметана слепваме 14 от напръсканите със захарен сироп бишкоти. След 10 минути ги срязваме на две и нареждаме по стените на съда изправени. Другите слагаме легнали, като ги редуваме със сметаната и плодовете от сладкото. Отгоре заравняваме добре. Прибираме в хладилника за 4-5 часа. После разтваряме желатина в хладка вода, за да набъбне, а след това го варим кратко време на водна баня. Размесваме го с плодовия сироп, изливаме върху тортата и връщаме в хладилника за още няколко часа. Преди да поднесем, наръсваме с настъргания бял шоколад или кокосови стърготини, имитирайки снежинки. Можем да изработим фигурки от захарно тесто – елхички, лунички, звездички, джуджета, шейни, къщи, дървета и други.

Торта „Коледа”

Прoдукти: 3 яйца, 125 г захар, 125 г шоколад, 1 пакетче краве масло, 80 г брашно, 1 щипка сол, 1 щипка карамфил; зa сиропа: 1- 1 1/2 ч.ч. захарен сироп /ако работим с бял блат/, подсладено капучино или шоколадова напитка; зa глазура и украса: 100 г бял шоколад, 1 шоколадов Дядо Коледа, 2 целувки, вафли, кокосови стърготини, пурички, малки бисквитки.

Нaчин на приготвяне: Приготвяме блат като бием с тел жълтъците със захарта, после добавяме мекото масло, брашното с карамфила и разтопения шоколад. При добавка на малко какао и канела, избираме тъмен шоколад, а ако ароматизираме с ванилия, слагаме карамелен или бял шоколад. Обработваме за кратко с миксера и към сместа прибавяме белтъците, разбити с 1 щипка сол. Леко объркваме и изсипваме във форма с диаметър 18-22 см, която затваряме. Печем до порозовяване. Оставяме да изстине и едва тогава отваряме съда. Напръскваме със сиропа, оставяме да престои няколко часа, а после заливаме с разтопения шоколад на водна баня. Можем да използваме и глазура за сладкиши, оцветена в охра, виолетово, розово, жълто или оранжево. Приготвяме по указанието на пакетчето. Разстиламе добре с нож или шпатулка и заравняваме. Оставяме да се стегне настрани. Обелваме станиола от шоколадовия Дядо Коледа и го закрепяме бързо върху тортата, а на места слагаме малки елхови клончета, почистени отдолу. Те имитират дървета, които посипваме с бита сметана за сняг. Малка вафличка нарязваме на правоъгълничета и ги топваме в глазурата, още докато я разтапяме на котлона. Това са подаръчета, които превързваме с изтеглени лентички от локум или белтъчно тесто. Правим къщичка от разрязаните на половинки големи вафли. От шоколадови парчета, бисквити или друго подходящо оформяме покрив. Добре е с тънък шприц или дебела спринцовка да изрисуваме отгоре тухлички. Със същия накрайник рисуваме брадата на Дядо Коледа. Редим оградка с пурички с подбран от нас крем, по нея също сипем по малко „сняг”. Вместо крем можем да ползваме кокосови стърготини или прах от претритите целувки.

Коледно руло „Пипи”

Прoдукти: 4 яйца, 125 г захар, 125 г брашно, 100 г черен шоколад, 80 г краве масло, 1 к. л. мая; зa крема от кестени: 300 г крем от кестени (продава се готов), 125 г краве масло, 2 с. л. ром; зa украсата: 100 г шоколад.

Нaчин на приготвяне: Шоколадовото тесто: Намазваме с масло два листа кухненска хартия за печене, с големината на тавата на фурната. Застиламе тавата с едната хартия. Отделяме жълтъците на яйцата от белтъците. Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Добавяме брашното, маята, шоколада и маслото и разбъркаваме добре всички продукти заедно на много тих огън. Разбиваме на гъст сняг белтъците. Прибавяме ги към цялата смес и разбъркаваме много внимателно. Тестото трябва да остане плътно, за да не се разтече по време на печенето. Изсипваме го в центъра на тавата върху намазаната с масло хартия и го притискаме леко, докато се получи кора с дебелина 3-4 см. Блата печем при температура 240 градуса, като внимаваме да не се препече и да не изсъхне. Изваждаме го от фурната и веднага го покриваме с намазания с масло втори лист кухненска хартия. Навиваме тестото на руло и го оставяме да изстине така. Когато е напълно изстинало, развиваме много внимателно и махаме двата листа хартия.
Кремът от кестени: Разбиваме маслото в леко затоплен съд, докато стане на пяна. Прибавяме крема от кестени, ароматизираме с ром и разбъркваме добре.
Разстиламе половината от крема върху шоколадовия блат. Навиваме го отново внимателно. Покриваме добре с останалия крем рулото. Оставяме го в хладилника за няколко часа, докато се стегне. Срязваме двата края полегато.
Можем да украсим рулото по два начина: По-бързият е да настържем с нож на едри люспи черен шоколад и с тях да покрием обилно рулото. Другият начин е да приготвим истински шоколадови "стружки" за украса. За това трябва да разтопим шоколада на водна баня с 1 с. л. масло.Разстиламе сместа върху плоска тавичка и я оставяме да изстине. С острието на нож затоплен във вряла вода и после добре изсушен изстъргваме „стружки” от повърхността на шоколада. Украсяваме с тях рулото и го оставяме в хладилника за около час, докато се стегне добре.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Крушите - балсам за сърцето и бъбреците

Още в древни времена крушите са сe радвали на особена почит, ненапразно Омир ги е възпял в своята “Одисея”. От фрески и стари писания научаваме, че те неотменно са присъствали върху трапезата на бога...

Десет храни, за да останете млади

1. Кисело зеле. Ферментите в него се борят с инфекциите. 2. Лешници. Съдържат най-големи количества витамин Е, предпазващ от сърдечносъдови заболявания. 3. Сьомга. Мастните киселини „омега 3"...

Ритъмът на нашето тяло

Всички функции на човешкия организъм, свързани със сърдечната дейност, храносмилането, нервната или възпроизводителната система, си имат свой собствен ритъм. Именно с него трябва да се съобразяваме, а...

Ключът към пълноценния сън

Все по-често си лягате уморени, но не можете да заспите. Май се налага да промените някои от навиците си, иначе толкова желаният сън ще продължи да ви избягва. Отдавна е известно, че вечер организмъ...

Начало