КОЛЕДНА ТРАПЕЗА
Болярска пита
Прoдукти: 1 кг брашно за меко тесто, 3-4 яйца, 2 ч. ч. прясно мляко, щипка сол, 1-2 с. л. захар, 2 с. л. оцет, 5-6 с. л. олио, мая, колкото кибритена кутийка, 125 г масло, 200 г сирене, 1 жълтък и 1 с. л. олио за намазване отгоре.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното, правим по средата му кладенче, в него натрошваме маята, посипваме със захарта и солта. Яйцата разбиваме в отделен съд и към тях прибавяме олиото, оцета и хладкото мляко, като бъркаме непрекъснато. Постепенно изсипваме сместа върху втечнената мая и с брашното замесваме меко тесто. Месим 10-15 минути, докато започне да прави мехури. Разделяме тестото на 3 топки, разточваме ги, мажем ги с размекнатото масло и ги ръсим със сирене, като ги нареждаме една върху друга. Режем питата на триъгълници – 16 броя. От всяко парче завиваме кифличка, като я навиваме от широката към тънката страна. Желателно е тази пита да се пече в съд с високи стени. Намазваме съда с масло и нареждаме кифличките изправени една до друга в кръг. Оставяме ги да втасат и увеличат двойно обема си. Отгоре намазваме питата с разбит с олио жълтък и печем във фурна на 250 градуса. След като я извадим от фурната, поръсваме я с вода и покриваме с кърпа.
Коледна питка с ядки
Прoдукти: 700 г бяло брашно, 1 яйце, 15 г мая, 1/2 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 с.л. маргарин за готвене, олио за тавата, 1 жълтък за намазване, различни ядки за поръсване - орехи, лешници, бадеми.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко хладка вода и 1 ч.л. захар, покриваме я и я оставяме да втаса. Пресяваме брашното и изсипваме кваса. Содата разтваряме в киселото мляко и я прибавяме към маята заедно с яйцето и маргарина. Омесваме меко тесто. Оставяме го за 30 минути да втасва и го размесваме отново. Преди да сложим питката да се пече в намазнена и набрашнена тавичка, я намазваме с жълтък и я поръсваме с различни ядки. Печем 30 минути в предварително загрята до 220 градуса фурна.
Коледна медена пита
Прoдукти: 4 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. мед, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. едро нарязани бадеми или орехи, 1 ч.л. канела, 1 ч.л. смлян карамфил, 1 щипка сол, 1 ч.л. сода бикарбонат.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме яйцата и захарта до побеляване. Добавяме меда, канелата, карамфила, солта и содата, като продължаваме да бъркаме много старателно. Постепенно сипваме брашното и месим интензивно, докато получим еластично брашно. Разстиламе готовото тесто върху набрашнена метална повърхност, заглаждаме го отгоре и поръсваме ядките. Печем 35-40 мин при температура 200-220°С. Изчакваме готовата питка да поизстине и я нарязваме на квадратчета или правоъгълници. Тази пита можем да приготвим няколко седмици преди Коледа и да я съхраняваме в плътно затворена кутия.
Прясна къпана пита
Прoдукти: 500 г брашно, 10 г мая, 200 мл прясно мляко, 2 яйца, 1 ч.л. захар, 1 с.л. олио, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко хладка вода и я оставяме да втаса, след което прибавяме към брашното заедно с млякото, белтъците на яйцата, олиото, захарта и сол на вкус. Омесваме меко тесто, оформяме го на топка, връзваме в тензух и пускаме в дълбок съд (кофа, котел и пр.) с хладка вода. Отначало тестото пада на дъното, но когато втаса, изплува на повърхността. Изваждаме го и разстиламе в намазнена тавичка, надупчваме го с вилица, намазваме с разбитите жълтъци и печем в умерена фурна. Опечената питка навлажняваме с мокра ръка и завиваме с кърпа, за да омекне.
Погача със сребърна пара
Прoдукти: 1 кг брашно, 30 г прясна мая, 1 яйце, 3 с.л. кисело мляко, прясно мляко, 1 с.л. олио, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 1 жълтък, по 1 с.л. сусамово семе и маково семе за поръсване.
Нaчин на приготвяне: В голяма купа разбиваме киселото мляко с яйцето, олиото, захарта, солта и малко затоплено прясно мляко. Прибавяме натрошената мая и оставяме кваса да втаса. Пресяваме брашното, правим го на купчинка с вдлъбнатина и изсипваме кваса. С обилно намазнени ръце измесваме меко еластично тесто. Щом почне да прави шупли, го оформяме на топка и го оставяме на топло да втаса. Премесваме го повторно с мазни ръце, в средата поставяме попарената с вряла вода сребърна монета и оформяме на питка. Отгоре намазваме погачата с жълтък и поръсваме със сусам и мак. Печем я в намаслена и набрашнена кръгла тава, докато отгоре се зачерви. Тогава я намазваме с подсладена вода и я допичаме десетина минути.
Содена питка с паричка
Прoдукти: 1 кг брашно, 1 кофичка кисело мляко, 1 ч. л. сода бикарбонат, 3 с. л. олио, 1 ч. л. сол.
Нaчин на приготвяне: Брашното пресяваме със солта на купчинка в тавичка и правим кладенче в средата. Содата разтваряме в киселото мляко и изсипваме в кладенчето. Прибавяме олиото и измесваме твърдо, но гладко тесто. Слагаме паричката, оформяме питката и я оставяме за около час да почива. После я слагаме в намазана с олио и поръсена с брашно тава. Печем я в предварително загрята умерена фурна. Изваждаме питката от тавата още топла, отгоре навлажняваме леко с вода и завиваме с чиста кърпа, за да омекне.
Празнична пита с мая
Прoдукти: 15 г прясна мая, 1 ч.ч. хладка вода, брашно колкото поеме. зa плънката: 2 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.ч. краве масло или олио, 3 яйца, един жълтък.
Нaчин на приготвяне: Маята накисваме в малко хладка вода, за да втаса. Прибавяме я към брашното заедно с останалата вода и замесваме средно меко тесто. Разделяме го на питки, които разточваме на средно дебели кори. Всяка кора намазваме с разтопено масло и наръсваме със смес от сирене и яйца. Навиваме я на руло, което нарязваме на парчета с дължина около 5 см. Всяко парче срязваме по диагонал. В средата на намазаната с масло тава поставяме едно топче тесто. Около него нареждаме получените парчета, като срязаната широка част поставяме надолу към тавата. Всяко следващо парче застъпваме с предходното. Отгоре намазваме с разбит яйчен жълтък и наръсваме с масло. Покриваме с кърпа и оставяме да бухне. Печем в предварително загрята умерена фурна. Като порозовее питата, отново я намазваме с масло и печем, докато кората стане червена. Готовата пита леко наръсваме с вода и я покриваме с кърпа, за да омекне.
Сладка питка с късмети
Прoдукти: 500-600 г брашно, 1 яйце, по 1 с. л. олио и захар, 1/2 ч. л. сода за хляб, 10-15 г мая, стафиди, орехи, ягоди от сладко, сол.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко вода. Разбъркваме я с брашното. Яйцето, захарта, солта, 1 ч. ч. вода и замесваме меко тесто – докато започнат да се образуват мехури. Прибавяме содата и отново месим. Овалваме леко стафидите, ягодите и орехите в брашно и ги слагаме в тестото. Не забравяме късметите с пожелания и заедно с парата ги пъхаме в тестото. Разстиламе го в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка, набождаме с вилица, украсяваме с тестени фигурки и опичаме в умерена фурна.
Салата от праз
Прoдукти: 4-5 средно дебели стръка праз, 6 яйца /може и повече/, 200-300 г настърган кашкавал, 1 опаковка майонеза, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно праза и сварените яйца, прибавяме настъргания кашкавал, майонезата, сол, черен пипер и разбъркваме всичко добре. Можем да прибавим още и нарязани на кубчета 5 кисели краставички и една кутийка грах.
Салата от леща с пръжки
Прoдукти: 250 г леща, 100 г шунка, 150 г сланина, 2 твърдо сварени яйца, 3-4 скилидки чесън, 2-3 с.л. зехтин, 1 с.л. оцет, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистената и измита леща сваряваме в 400 мл подсолена вода. Отцеждаме и я подправяме със сол, черен пипер, зехтин, оцет и счукан чесън. Обелваме яйцата и ги нарязваме на кръгчета. Наситняваме шунката. Загряваме малко олио в тиган и пържим нарязаната на кубчета сланина, докато стане румена и хрупкава. Отцеждаме пръжките от мазнината и ги разбъркваме с лещата и наситнената шунка. Поръсваме обилно със ситно нарязан магданоз и гарнираме с филийките яйца.
Салата от зрял фасул и бабек
Прoдукти: 250 г зрял фасул, 1 глава червен лук, 120 г бабек, 2 яйца, 50 мл олио, 15 г хрян, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме фасула със студена вода и го оставяме да кисне 10 часа. Отцеждаме го, заливаме с вряла вода и го сваряваме на тих огън. Отново го отцеждаме и прибавяме към него ситно нарязания лук, нарязания на малки парченца бабек и нарязаните на кубченца твърдо сварени яйца. Подправяме с настъргания хрян, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме салатата, разпределяме я в чинии за сервиране и я поръсваме с олио и лимонов сок.
Пържоли с кисело зеле
Прoдукти: 2 кисели зелки, 2 кг свински пържоли, червен и черен пипер, кимион, мас.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на ситно и го слагаме в глинен съд с широк отвор, поръсваме с червен пипер и слагаме свинска мас. Заливаме с малко вода и оставяме във фурната да се пече. През половин час го разбъркваме и печем, докато стане препечено отвсякъде. Начукваме пържолите и ги посоляваме, поръсваме с черен пипер и кимион и ги изпичаме на скара. Малко преди да извадим зелето от фурната нареждаме пържолите върху него и довършваме печенето. Сервираме ястието горещо.
Коледно прасенце
Прoдукти: 6-7 килограмово пърлено прасенце, вътрешностите на прасенцето, 5 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. нарязани консервирани или пресни гъби, 4 сухи чушки, лют или сладък червен пипер по избор, 125 г краве масло, 3 с.л. мащерка, черен пипер, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Изчистеното и отцедено от водата прасенце осоляваме отвсякъде и натриваме с червен и черен пипер отвътре и отвън и намазваме с масло. Сваряваме вътрешностите в леко подсолена вода и ги нарязваме ситно. Задушаваме в половината масло ситно нарязания лук, посоляваме и прибавяме ориза, който след като се позапържи заливаме с 1 ч.ч. от бульона и варим. Прибавяме вътрешностите на прасенцето, гъбите, сухите чушки, нарязани на ивици, посоляваме, поръсваме с червен и черен пипер, добавяме и мащерката. Объркваме хубаво плънката и с нея пълним прасенцето. Зашиваме го със здрав конец и го слагаме в тава върху решетка от клонки, почистени и остъргани. Наливаме вода в тавата до покриване на дъното й и завиваме плътно с фолио. Печем 5-6 часа при умерена температура. След 3-4 ч проверяваме дали е необходимо да се долее още вода. След като се изпече, махаме фолиото и допичаме прасенцето до златист цвят. Украсяваме го с лимон и магданозени стръкчета.
Корона от свински ребърца
Прoдукти: 3,5 кг свински ребра, по възможност еднакви по дължина и с повечко месо, 1 ч.л. босилек, 1 ч.л. черен пипер, сол; зa плънката: 500 г кайма смес, не много мазна, 2 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 3 кисели краставички, 2 варени яйца, 3 моркова, 3 с.л. олио, 4-5 с.л. сметана, 1/2 ч.ч. галета, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. чубрица, 1/2 ч.л. черен пипер, сол; за гарнитура 1,5 кг замразени зеленчуци по избор, 5 скилидки чесън, 2 с.л. соев сос, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Завъртаме парчетата ребра така, че да се получи корона и завързваме двата края, за да не се разделят. Смесваме подправките и натриваме месото с тях отвън и отвътре. Слагаме короната в по-дълбок съд, наливаме малко вода и го покриваме плътно с фолио. Печем го 2 часа във фурна, загрята до 160 градуса. През това време приготвяме пълнежа: Нарязваме почистения лук на ситно и го задушаваме в мазнината. Прибавяме каймата и разбъркваме. След 10 мин слагаме подправките и ориза. Разбъркваме и наливаме 1 ч.ч.гореща вода. Щом течността се изпари, сваляме плънката от огъня. Прибавяме към нея ситно нарязаните кисели краставички, яйцата и сварените моркови. Разбъркваме. Разбиваме сметаната и я разбъркваме с галетата. Изваждаме месото от фурната, махаме фолиото и напълваме короната с плънката. Отгоре заливаме със сметаната и отново връщаме месото да се пече. След като се зачерви добре, изваждаме ястието от фурната. Сипваме зеленчуците в тенджера, в която сме кипнали 1 ч.ч. вода с подправките. Захлупваме добре и задушаваме на тих огън. От време на време само разтърсваме тенджерата, без да я отваряме. След 10 мин зеленчуците са готови. Поставяме короната в средата на голяма чиния. Покрай нея насипваме зеленчуците. Украсяваме с клонки зелени подправки по избор. Сервираме ястието горещо.
Шарени мръвки
Прoдукти: 2 глави лук, 2 скилидки чесън, 5 с.л. олио, 750 г кисело зеле, 5-6 зърна хвойна, 1 кисела ябълка, 300 мл сухо бяло вино, 500 г бекон, 20 мл коняк, 12 пушени наденички.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и чесъна и ги нарязваме на ситно. Отцеждаме зелето и го нарязваме. Измитата и почистена ябълка нарязваме на кубчета. Сгорещяваме олиото в тенджера и запържваме в него лука и чесъна до прозрачност. Прибавяме нарязаното зеле и задушаваме, като разбъркваме от време на време. Запържваме в парченце марля зърната хвойна и ги пускаме в отделна тенджера заедно с ябълките. Заливаме с виното и оставяме да се задушават на тих огън 60 минути. Разрязваме бекона на 6 еднакви парчета и ги прибавяме към ябълките и хвойната. Заливаме с коняка. И варим на тих огън 40-50 минути. Махаме хвойновите зърна. Сваряваме наденичките във вряща вода. Разпределяме зелето на порции, добавяме бекона и наденичките. Поднасяме с варени картофи, полети с препържено масло с червен пипер.
Печени наденици в сметана
Прoдукти: 500 г домашна наденица, 1 с.л. топла свинска мас, 1 кг картофи, 2 ч.л. нарязана майорана, 200 мл сметана, черен пипер, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Навиваме наденицата във вид на спирала и я слагаме в тиган, където сме разтопили свинската мас. Изпържваме наденицата от всички страни и наливаме 200 мл гореща вода. Нагряваме фурната до 200 градуса. Изчистваме, измиваме, нарязваме на филийки картофите и ги размесваме с майораната и черния пипер. Повдигаме изпържената наденица и под нея изсипваме половината картофи, останалите подреждаме около наденицата. Поливаме със сметаната и посоляваме на вкус. Покриваме съда и задушаваме около 30-35 мин в топлата фурна. Сервираме наденицата направо с тигана.
Печено пиле с пъстра плънка
Прoдукти: 1 малко пиле, 1 пилешка воденичка, 1 пилешко дробче, 2 с.л. олио, 1 глава лук, 50 г шунка, 3 домата, 1 к.ч. галета, 2 с.л. стафиди, 1 яйце, 1/2 ч.л. настъргана лимонова кора, 1 ч.л. риган, 1 скилидка чесън, 40 г краве масло, 1 равна ч.л. червен пипер, 1 к.ч. месен бульон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме пилето отвътре и отвън. Нарязваме на ситно дробчето и воденичката и ги запържваме в олиото. Прибавяме ситно нарязания лук, нарязаната на кубчета шунка и обелените и настъргани домати. Задушаваме малко и оставяме сместа да поизстине. Прибавяме галетата, стафидите и яйцето. Подправяме с лимоновата кора, ригана, счукания чесън, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме, напълваме пилето с тази плънка и го зашиваме. Натриваме го отвън със смес от маслото и червения пипер. Слагаме пилето в намаслена тавичка и печем 1 час на 200°С, като от време на време го обливаме с месния бульон и соса от печенето.
Коледна пуйка със стафиди и орехи
Прoдукти: 1 пуйка около 3 кг (по желание може да вземем кокошка), 60 г масло, 100 г кайсиево сладко, 1 щипка смлян джинджифил, 1 ч.л. червен пипер, 200 г стафиди, 300 г орехови ядки, 250 мл пилешки бульон от кубче, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме фурната до 180 градуса. Измиваме добре почистената пуйка и я подсушаваме. Натриваме я отвън и отвътре с черен пипер и сол. Намазваме я с половината разтопено масло, слагаме я в тава с гърдите надолу и я печем 30 мин в сгорещената фурна. След това я обръщаме, намазваме я с останалото масло и я печем още 30 минути. Наръсваме я с джинджифила, червения и черния пипер. Разбъркваме сладкото с подправките и намазваме със сместа пуйката. Прибавяме в тавата обърканите стафиди и орехови ядки и връщаме да се пече още 25 минути. Сервираме пуйката със задушен ориз.
Пуйка сарма
Прoдукти: 1пуйка (около 3,5 кг), 2-3 глави лук, 1 голяма кисела зелка, 1 парче пушена сланина (пушени гърди), 5 с.л. свинска мас, сол, черен и червен пипер, 3-4 жълтъка, 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме 2-3 с.л. мас и пържим в нея нарязания на ситно лук. Посваряваме пуйката, обезкостяваме я и нарязваме месото на по-големи парчета. Увиваме всяко едно в парче тънка сланина и после в зелев лист, като сарма. В дълбока тенджера редим сармите една до друга, посипваме ги с лука, който предварително сме объркали с червен и черен пипер. Не солим, тъй като зелето е достатъчно солено. Притискаме сармите с чиния, заливаме с толкова вода, колкото да се покрият и варим на умерен котлон, като по време на варенето добавяме останалата мазнина. Готовото ястие застройваме с разбитите жълтъци, подправени с черен пипер и лимонов сок.
Печена патица с плодове
Прoдукти: 1 патица, 500 г сушени сливи, 2 кг средни ябълки, лимонов сок, 60 г краве масло, сол и черен пипер на вкус.
Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме и подсушаваме патицата. Натриваме я със сол и черен пипер и обливаме с лимонов сок. Нарязваме на парченца сините сливи и 1-2 ябълки и с тях напълваме патицата. След това я увиваме в пергаментова хартия и поставяме за 1 час в хладилника. Изваждаме патицата, отвиваме я, зашиваме отвора и я слагаме в тавичка с малко вода и ябълков сок. Поливаме с малко разтопено масло и я печем в умерена фурна не по-малко от 2 часа, като от време на време я поливаме със соса в тавата и обръщаме, за да се опече от всички страни. Останалите ябълки обелваме, махаме сърцевината им, а на нейно място поставяме парченце масло. Нареждаме ги в тавичка и печем във фурната. След като омекнат, веднага ги изваждаме. Поставяме изпечената патица върху плато и старателно я нарязваме на порции, без да нарушаваме формата й. Обграждаме така подредената патица с печените ябълки.
Гъска, пълнена с кисело зеле
Прoдукти: 1 гъска, 3-4 ч.ч. ситно нарязано кисело зеле, 250 г ориз, дреболиите на гъската, черен пипер, сол, листа от кисело зеле.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите на гъската в леко подсолена вода и ги нарязваме ситно. Измитата и отцедена гъска осоляваме съвсем леко отвън и отвътре. Задушаваме зелето в ситно нарязана мас от гъската, като от време на време наливаме по малко бульон от дреболиите на гъската. Като омекне, подправяме с черен пипер и напълваме гъската. Зашиваме отворите й, обвиваме я с листа от зелето и печем в предварително загрята фурна. След 40 мин сваляме зелевите листа и намаляваме температурата на фурната. Слагаме ориза, объркан с дреболиите от гъската, наливаме бульон, отгоре разполагаме гъската и печем до готовност, като обръщаме птицата, за да се зачерви от всички страни. (Ако мазнината от гъската е малко, разхвърляме по ориза парченца масло.)
Коледарски топки
Прoдукти: 500 г свински дроб, 500 г тлъсто свинско месо, 1 голяма глава лук, 2 с.л. масло, 1 було (кърпа), 10 зърна черен пипер, 1 стрък чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Накълцваме дроба на дребно и към него прибавяме нарязаното месо, ситно нарязания лук и подправките. Посоляваме сместа, разбъркваме я добре и оформяме от нея топки по около 200 г, които слагаме в булото. Така приготвеното ястие разполагаме в тава, намазана с масло и печем в умерена фурна, като покриваме тавата с хартия, за да не прегорят коледните топки.
Пастърма със зеле
Прoдукти: 1 кг овча пастърма, 2 глави кисело зеле, 3-4 сушени червени чушки, малко лют червен пипер, при нужда около 200 г мас.
Нaчин на приготвяне: Накисваме пастърмата за около 10-12 часа в студена вода, изваждаме я и нарязваме на парчета. Заливаме я с чиста вода и варим половин час, след което добавяме ситно нарязаното кисело зеле и сушените чушки. Поръсваме с червения лют пипер. Ако пастърмата е тлъста, не е необходимо да се слага мазнина, в противен случай прибавяме мас. Варим ястието на умерен огън до готовност.
Баница с кисело зеле и праз
Прoдукти: 1 кг готови кори за баница, 1 ч.ч. мазнина; зa плънката: 1 кг кисело зеле, 4-5 стръка праз, 200 г сирене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме киселото зеле на ситно и го задушаваме в част от мазнината до омекване. Нарязваме на дребно праза и го задушаваме в част от останалата мазнина. Към него прибавяме натрошеното сирене. В намазана с мазнина тава нареждаме готовите кори, като ги ръсим с мазнина и през две кори поставяме веднъж плънка от кисело зеле, веднъж плънка от праз и сирене. Печем баницата до зачервяване. Поднасяме я топла, нарязана на парчета.
Точена баница с извара и мед
Прoдукти: 250 г брашно, 1/2 ч.л. оцет, 3-4 с.л. топла вода, 125 г масло или маргарин, 9 с.л. разтопено масло за намазване, щипка сол; зa плънката: 400 г извара, 2 яйца, 2 с.л. мед, 3 с.л. захар, настъргана кора от половин лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: От посочените продукти замесваме тесто, оформяме го на топка и го оставяме за 15 мин „да почине”. Разделяме го на 9 равни части, от които разточваме 9 тънки кори и ги оставяме да поизсъхнат. За плънката смесваме изварата с разбитите яйца, меда, захарта, лимоновата кора и 1 щипка сол. Нареждаме корите в тава, като всяка мажем с разтопено масло и поръсваме с плънка. Изпичаме баницата в сгорещена фурна. Когато се изпече, поръсваме я с вода, покриваме с кърпа и оставяме да омекне.
Вързана солена баница
Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 1/2 ч.ч. топла вода, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, мая, колкото кибритена кутийка, 1 ч.ч. мас, 1 кг брашно; зa плънката: 300 г сирене, 2-3 яйца.
Нaчин на приготвяне: Замесваме тесто от изброените продукти и го разделяме на 16 топки. Всяка топка разточваме на кора с големината на чиния и ги намазваме с разтопената мас. Слагаме плънка от натрошено сирене, размесено с яйца. Завиваме на руло и всеки от двата края връзваме на възел. Нареждаме в намазнена тава на разстояние, като единият край с възела е отдолу, а другият – отгоре. Оставяме баницата да втасва 1 час. Намазваме я отгоре с разбито яйце и печем в сгорещена фурна.
Коледни ябълки
Прoдукти:10 ябълки, масло за тавичката, кристална захар за наръсване, сладко по избор за пълнене; зa крема: 2 жълтъка, 100 г захар, 2 с.л. брашно, 0,5 л прясно мляко, ванилия
Нaчин на приготвяне: Измитите ябълки внимателно издълбаваме откъм дръжката и ги подреждаме в намазнена плитка тавичка. Поръсваме ги със захарта и ги печем в силна фурна около 10 мин. Оставяме ги да изстинат и ги подреждаме в голяма плитка десертна чиния. Отворите напълваме със сладко по избор. Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване и прибавяме размитото на гладка кашичка с прясното мляко брашно. Ароматизираме с ванилията и сгъстяваме крема на умерен котлон, като бъркаме непрекъснато. Сервираме соса отделно.
Коледен кекс с бяла глазура
Прoдукти: 3 яйца, 200 г захар, 250 г брашно, настъргана жълтата част от кората на един лимон, 1/2 ч.л. смлян карамфил, 1/2 ч.л. смляна канела, 1/2 ч.л. смлян кориандър, щипка сол, по 50 г накълцани орехи и лешници, 50 г ситно нарязани сушени смокини, 100 г стафиди, 80 г озахарени цитронови кубчета (продават се в магазините за ядки), 30 г разтопено масло, 5 с.л. коняк, 1 бакпулвер; за глазурата: 1 белтък, 100 г пудра захар, 1 с.л. лимонов сок.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме брашното и разбъркваме добре. Слагаме всички останали продукти и отново разбъркваме. Изсипваме в правоъгълна форма, леко намазнена, и печем във фурната 40-50 минути на 180 градуса, като проверяваме с клечка дали кексът е готов. Докато кексът изстива, приготвяме глазурата. Разбиваме 1 белтък до леко побеляване и прибавяме 100 г пудра захар и 1 с.л. лимонов сок. Намазваме кекса и изчакваме 2 часа да изсъхне глазурата.
Коледен сладкиш
Прoдукти: 1 яйце, 2 ч.ч. брашно, 125 г масло, 250 г течен мед, 200 г захар, 1-2 с.л. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче канела, 1 ч.л. счукан карамфил, 1 ч.л. смлян черен пипер, 2-3 пакетчета ванилия; зa глазурата: 1 белтък, 100 г пудра захар, настърганата кора на 1 лимон, настърганата кора на 1 портокал, 2 с.л. ром или коняк.
Нaчин на приготвяне: Маслото, меда и захарта смесваме и загряваме. При непрекъснато бъркане прибавяме половината брашно. Отстраняваме от огъня и когато сместа поизстине, добавяме яйцето, млякото, канелата, карамфила, черния пипер, ванилията и останалото брашно със содата. Замесваме тесто, което разстиламе в намазана с масло и посипана с брашно форма и печем в умерена фурна. Белтъка за глазурата разбиваме на сняг със захарта, прибавяме настърганата потокалова и лимонова кора и рома. Изсипваме глазурата върху изпечения блат и след като сладкишът изстине напълно, нарязваме го на пастички. Този сладкиш можем да приготвим 1-2 седмици преди Коледа.
Коледно руло с вишновка
Прoдукти: 4 яйца, 125 г пудра захар, 125 г брашно, 1 к.л. бакпулвер, 20 г масло, 1 щипка сол; зa крема: 3 яйца, 450 мл прясно мляко, 375 г масло, 150 г пудра захар, 50 г пшеничено нишесте, 3 с.л. вишновка, 50 г какао, 1 щипка сол
Нaчин на приготвяне: КРЕМЪТ: Смесваме 350 мл прясно мляко, 75 г захар и щипка сол и ги кипваме. Разтваряме нишестето в 100 мл мляко, прибавяме разбитите яйца и изливаме сместа върху горещото мляко, като бъркаме непрекъснато. Свалями от огъня и продължаваме да бъркаме, за да изстине. Стриваме маслото с останалата захар и щом започне да прави пяна, я прибавяме към крема заедно с вишновката. Объркваме всичко хубаво.
РУЛОТО: Загряваме фурната до 240 градуса. Разбиваме жълтъците заедно със захарта, прибавяме 1/3 от брашното, след това разтопеното и изстудено масло, бакпулвера и 1/3 от разбитите на сняг белтъци. Внимателно добавяме останалото брашно и белтъците. Вземаме лист пергаментова хартия с размер 35 х 45 см, намазваме го с масло и го разстиламе в тава. Отгоре изливаме тестото и го слагаме за 5 мин във фурната. Покриваме изпечения блат с кърпа и го оставяме да изстине.
Намазваме блата с част от крема и го навиваме от малката страна. Отрязваме 4 см от краищата и намазваме рулото с крем. Прикрепваме отрязаните парчета към рулото и също ги намазваме с крем. С вилица правим браздички върху рулото. Посипваме го с какао и оставяме в хладилника.
Шоколадова коледна звезда
Прoдукти: 5 яйца, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. вода, 2 1/2ч.ч. смлени бадеми, 50 г какао, 1 препълнена с.л. нескафе, 3 с.л. нишесте /или брашно/; за пълнежа – 200 г конфитюр от ягоди, 4 с.л. ром; зa крема 2 пакетчета краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 3 много пресни яйца, 150 г шоколад, 4 с.л. ром; за украса – какао, захарни перлички.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме заедно със 100 г захар и водата. С останалата захар разбиваме белтъците на сняг и внимателно ги съединяваме с белтъците. Смесваме какаото, нишестето и кафето и ги прибавяме към яйцата. Разбъркваме леко и изсипваме в намаслена и набрашнена тавичка с диаметър около 22 см. Печем 45 мин в предварително загрята фурна при температура 160°С. Изваждаме готовия блат от тавичката и го оставяме върху решетка да изстине. После го изрязваме във формата на осемлъчева звезда. Разрязваме звездата хоризонтално на три части. Разбъркваме конфитюра с рома и го разстиламе между блатовете. Разбиваме размекнатото масло за крема. При непрекъснато бъркане прибавяме малко по малко захарта, след това яйцата и накрая разтопения шоколад и рома. Намазваме с половината от крема звездата отстрани. С помощта на кръгъл шприц шприцоваме останалия крем на лентички върху звездата. Накрая поръсваме отгоре с какао и украсяваме със захарни перлички.
Торта „Рождество”
Прoдукти: 320 г пудра захар, 500 г сметана, 6 яйца, 60 г нишесте, 150 г счукани орехови ядки, 2 пакетчета ванилена захар, 80 мл ликьор от вишни.
Нaчин на приготвяне: Разделяме жълтъците от белтъците. В дълбок съд разбиваме жълтъците, ванилиите и 120 г от пудрата захар до побеляване. След това прибавяме нишестето и разбитите на гъст сняг белтъци. Разбъркваме леко сместа и изсипваме в намазана с масло и поръсена леко с брашно форма за торта (в средата поставяме алуминиева чашка). Изпеченото тесто набождаме с вилица, напръскваме с вишновка и покриваме отвсякъде с фонданова глазура. В центъра украсяваме с разбитата със захар сметана, смесена със счукани орехи. Готовата торта поставяме в по-голяма чиния. Наоколо украсяваме с помощта на шприц със зелено оцветен маслен крем. Поднасяме тортата с венец от борови клонки.
Сладкиш „Коледно дърво”
Прoдукти: 100 г брашно, 4 яйца, 125 г краве масло и още 50 г за намазване, 100 г кристална захар, 1 ч. л. лимонов сок; за крема: 6 жълтъка, 250 г пудра захар, 250 г краве масло, 1 с. л. нескафе; зa украса 100 г кристална захар, зелена сладкарска боя, няколко готови целувки, бадемови ядки, череши от сладко.
Нaчин на приготвяне: В порцеланова купа разбиваме 4 жълтъка и захарта, докато побелеят и се сгъстят. Отделно разбиваме белтъците на сняг и прибавяме лимоновия сок. Смесваме жълтъците, брашното, белтъците и 125 г разтопено масло, и леко разбъркваме от долу на горе. Получения крем разстиламе равномерно върху тавичка, намазана обилно с масло и поръсена с брашно. Печем в средно гореща фурна около 20 минути. След като извадим сладкиша от фурната, веднага го навиваме на руло. Оставяме да изстине, а през това време разбиваме пудрата захар и жълтъците на пухкав бял крем. Прибавяме мекото масло и нескафе за аромат и получения крем разбиваме добре. Рулото развиваме, намазваме от вътрешната страна с масления крем, след това отново го навиваме. Двата края на така оформеното дърво отрязваме косо, така че да наподобява отсечено с брадва дърво. Изрязаните триъгълни парчета залепваме с крем отстрани на оформеното дънерче, за да наподобяват отсечени клони от дървото. Коледното дърво поставяме върху дълга чиния, намазваме го отвън с останалия крем, а около него наръсваме със ситна захар, оцветена със зелена сладкарска боя. Декорацията може да допълним с целувки, бадеми и плодове от сладко. Приготвения по този начин сладкиш “Коледно дърво” наподобява бъдника, който по стар народен обичай се оставя на Бъдни вечер да гори в огнището.
Сарма кадаиф
Прoдукти: 1 пакет бутер тесто, 1 пакет кадаиф, сметана по желание, 2 ч.ч. смлени орехи, 800 г захар, 1 ванилия, сока и кората на 1 лимон, канела по желание, 250 г маргарин.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе бутер тестото с точилката на тънка кора. В единия край слагаме кадаифа с орехите /и канелата по желание/ и завиваме на руло. Режем на парчета около 6-7 см, които нареждаме в намазнена тава с отвора нагоре. Разтопяваме маслото, почти до завиране и заливаме всяко руло. Печем до светлокафяво. След като изстинат, ги заливаме със сироп от захар и вода – едно към едно, в който сме добавили ванилията, сока и кората на лимона. Сиропа трябва да е горещ при заливането, а рулцата студени. По желание при сервиране гарнираме със сметана.
Баклава „Ела ме изяж”
Прoдукти: 1 пакет готови кори, 1 к.ч. захар на кристали, 1 к.ч. смлени орехи, 1 к.ч. сусам, 1 пакче краве масло; зa сиропа: 2 ч.ч. вода, 1 1/2 ч.ч. захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Смесваме смлените захар и орехи и изпечения сусам. Разтопяваме маслото. Разстиламе корите и ги разрязваме на две по широчина. Вземаме едната половина на корите и две по две ги мажем с масло. Поръсваме ги със захарта, орехите и сусама. Същото правим и с другата половина. Навиваме корите по дължина. Слагаме ги да се пекат на умерена фурна. След като са готови, ги поставяме в малка тенджерка и ги поръсваме с останалите орехи, сусам и захар. Приготвяме сиропа: сваряваме водата и прибавяме захарта и ванилията. Оставяме сиропа леко да се сгъсти. Заливаме изстиналата баклава с топлия сироп. Оставяме да престои 1 час и я сервираме.
Шарлота “Звезда”
Прoдукти: 25-27 бишкоти, 2 пакета суха сметана, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2 ч.ч. захарен сироп, 1 к.ч. плодове от сладко, 10 с.л. сироп от ягоди, 2-3 с.л. захар, 5 г желатин,1 малък бял шоколад
Нaчин на приготвяне: Вземаме форма за сладкиши като звезда и я покриваме с намаслена домакинска хартия, която да излиза от стените. Изсипваме млякото върху сухата сметана, объркваме добре и обработваме с миксер 10-12 минути. Подслаждаме по желание. С получената сметана слепваме 14 от напръсканите със захарен сироп бишкоти. След 10 минути ги срязваме на две и нареждаме по стените на съда изправени. Другите слагаме легнали, като ги редуваме със сметаната и плодовете от сладкото. Отгоре заравняваме добре. Прибираме в хладилника за 4-5 часа. После разтваряме желатина в хладка вода, за да набъбне, а след това го варим кратко време на водна баня. Размесваме го с плодовия сироп, изливаме върху тортата и връщаме в хладилника за още няколко часа. Преди да поднесем, наръсваме с настъргания бял шоколад или кокосови стърготини, имитирайки снежинки. Можем да изработим фигурки от захарно тесто – елхички, лунички, звездички, джуджета, шейни, къщи, дървета и други.
Торта „Коледа”
Прoдукти: 3 яйца, 125 г захар, 125 г шоколад, 1 пакетче краве масло, 80 г брашно, 1 щипка сол, 1 щипка карамфил; зa сиропа: 1- 1 1/2 ч.ч. захарен сироп /ако работим с бял блат/, подсладено капучино или шоколадова напитка; зa глазура и украса: 100 г бял шоколад, 1 шоколадов Дядо Коледа, 2 целувки, вафли, кокосови стърготини, пурички, малки бисквитки.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме блат като бием с тел жълтъците със захарта, после добавяме мекото масло, брашното с карамфила и разтопения шоколад. При добавка на малко какао и канела, избираме тъмен шоколад, а ако ароматизираме с ванилия, слагаме карамелен или бял шоколад. Обработваме за кратко с миксера и към сместа прибавяме белтъците, разбити с 1 щипка сол. Леко объркваме и изсипваме във форма с диаметър 18-22 см, която затваряме. Печем до порозовяване. Оставяме да изстине и едва тогава отваряме съда. Напръскваме със сиропа, оставяме да престои няколко часа, а после заливаме с разтопения шоколад на водна баня. Можем да използваме и глазура за сладкиши, оцветена в охра, виолетово, розово, жълто или оранжево. Приготвяме по указанието на пакетчето. Разстиламе добре с нож или шпатулка и заравняваме. Оставяме да се стегне настрани. Обелваме станиола от шоколадовия Дядо Коледа и го закрепяме бързо върху тортата, а на места слагаме малки елхови клончета, почистени отдолу. Те имитират дървета, които посипваме с бита сметана за сняг. Малка вафличка нарязваме на правоъгълничета и ги топваме в глазурата, още докато я разтапяме на котлона. Това са подаръчета, които превързваме с изтеглени лентички от локум или белтъчно тесто. Правим къщичка от разрязаните на половинки големи вафли. От шоколадови парчета, бисквити или друго подходящо оформяме покрив. Добре е с тънък шприц или дебела спринцовка да изрисуваме отгоре тухлички. Със същия накрайник рисуваме брадата на Дядо Коледа. Редим оградка с пурички с подбран от нас крем, по нея също сипем по малко „сняг”. Вместо крем можем да ползваме кокосови стърготини или прах от претритите целувки.
Коледно руло „Пипи”
Прoдукти: 4 яйца, 125 г захар, 125 г брашно, 100 г черен шоколад, 80 г краве масло, 1 к. л. мая; зa крема от кестени: 300 г крем от кестени (продава се готов), 125 г краве масло, 2 с. л. ром; зa украсата: 100 г шоколад.
Нaчин на приготвяне: Шоколадовото тесто: Намазваме с масло два листа кухненска хартия за печене, с големината на тавата на фурната. Застиламе тавата с едната хартия. Отделяме жълтъците на яйцата от белтъците. Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Добавяме брашното, маята, шоколада и маслото и разбъркаваме добре всички продукти заедно на много тих огън. Разбиваме на гъст сняг белтъците. Прибавяме ги към цялата смес и разбъркаваме много внимателно. Тестото трябва да остане плътно, за да не се разтече по време на печенето. Изсипваме го в центъра на тавата върху намазаната с масло хартия и го притискаме леко, докато се получи кора с дебелина 3-4 см. Блата печем при температура 240 градуса, като внимаваме да не се препече и да не изсъхне. Изваждаме го от фурната и веднага го покриваме с намазания с масло втори лист кухненска хартия. Навиваме тестото на руло и го оставяме да изстине така. Когато е напълно изстинало, развиваме много внимателно и махаме двата листа хартия.
Кремът от кестени: Разбиваме маслото в леко затоплен съд, докато стане на пяна. Прибавяме крема от кестени, ароматизираме с ром и разбъркваме добре.
Разстиламе половината от крема върху шоколадовия блат. Навиваме го отново внимателно. Покриваме добре с останалия крем рулото. Оставяме го в хладилника за няколко часа, докато се стегне. Срязваме двата края полегато.
Можем да украсим рулото по два начина: По-бързият е да настържем с нож на едри люспи черен шоколад и с тях да покрием обилно рулото. Другият начин е да приготвим истински шоколадови "стружки" за украса. За това трябва да разтопим шоколада на водна баня с 1 с. л. масло.Разстиламе сместа върху плоска тавичка и я оставяме да изстине. С острието на нож затоплен във вряла вода и после добре изсушен изстъргваме „стружки” от повърхността на шоколада. Украсяваме с тях рулото и го оставяме в хладилника за около час, докато се стегне добре.
Автор: recepty.bg