Диетични рецепти » Мъжете и жените боледуват различно

 Мъжете и жените боледуват различно

Тъй като са устроени различно, слабите места във физиката и психиката на двата пола не са едни и същи. Нищо чудно, че и болестите, които ги спохождат, не си приличат. Тествайте познанията си по въпроса, като имате предвид, че дори да дадете погрешен отговор, после със сигурност ще научите доста полезни неща за себе си и за ближните, принадлежащи към другата половина на човечеството.

Остеопороза

а) засяга само жените, никога мъжете
б) от нея страдат и мъжете, но по-късно
в) засяга и мъжете, и жените

Правилният отговор е б)
Една жена на 60 години е изложена два пъти повече на риска от счупване, дължащо се на остеопороза, отколкото мъж на същата възраст. Обясненията са две. На първо място, костната система на нежния пол е много по-крехка от тази на силния. На второ, намаленото производство на естрогени, характерно за менопаузата, ускорява разрушаването на костната маса при жената, докато мъжът остава защитен благодарение на своя тестостерон. Едва след като навършат 70, адамовците започват да усещат, че нещо не е наред, особено ако са пушачи, прекаляват с алкохола или продължително време са приемали кортикостероиди.

Плешивост

а) среща се най-вече сред мъжете
б) проблемът е по-неразрешим при жените
в) заболяването протича различно в зависимост от пола

Правилните отговори са а), б) и в)
Мъжкият косопад е почти необратимо явление - причините са генетични и хормонални. Точно затова, ако един баща оплешивее на 40 години, неговият син със сигурност ще сподели съдбата му, когато достигне същата възраст. Положението с нежния пол е съвсем друго - при жените от майка на дъщеря се предава моментът, в който настъпва менопаузата. Това обаче не ги спасява от трудно лечимия частичен косопад. Наречен алопеция, той е свързан най-вече със специфични смущения в организма и психиката като анемия, стрес, депресия, проблеми с щитовидната жлеза. Има още една разлика между двата пола - мъжката коса най-често се разрежда в посока от челото към тила, докато женската обикновено започва да пада от горната част на главата.

Аутизъм

а) среща се по-често при мъжете
б) протича по-драматично при жените
в) свързан е със забавено умствено развитие

Верният отговор е а)
Лекарските констатации са единодушни - аутизмът е болест, спохождаща най-вече момчетата. Дълго време психоаналитиците бяха убедени, че причината трябва да се търси в подсъзнателното отхвърляне на мисълта за майчинство от страна на бременната жена, после вината беше хвърлена върху генетичното наследство и обкръжението. Напоследък пък все по-често се спряга хипотезата, че отговорен за аутизма е мъжкият хормон тестостерон, чийто излишък в организма създава дисбаланс между двете мозъчни полукълба - дясното се развива нормално, докато лявото закърнява, а нали именно в него са центровете на речта и общуването.

Жените понасят алкохола по-зле от мъжете

а) дължи се на разликата в килограмите
б) причината е в метаболизма
в) това не е научно доказано

Правилният отговор е б)
При едно и също изпито количество, в кръвта на жените се констатира по-високо ниво на алкохола и това няма нищо (или почти нищо) общо с теглото. От една страна, алкохолът се разтваря единствено във водата, съдържаща се в човешкото тяло - при евите тя е по-малко, затова и концентрацията му се оказва по-голяма. От друга страна, женският организъм произвежда много по-малко ензими, разграждащи частично алкохола, преди той да проникне в кръвта. Резултатът е очевиден - жените са много по-изложени на опасността да заболеят от цироза, алкохолен енцефалит и др.

Анорексия и булимия

а) засягат само жените
б) нямат особено сериозни последствия за мъжете
в) протичат много по-тежко при представителите на силния пол

Правилният отговор е в)
Анорексията, т. е. отказът от ядене, се наблюдава не само сред тийнейджърките, но и сред техните връстници, като съотношението е 1 момче на 10 момичета. Колкото до булимията - тъпчене с огромни количества храна и повръщането им след това, тя е еднакво разпространена сред двата пола. Съпътствани с непреодолимо чувство за вина и неизменно водещи до депресия, двете заболявания се срещат сред момчета с крехка психика или такива, които имат проблеми със сексуалната си ориентация.

Рак на гърдата

а) при мъжете заболяването се дължи на пристрастеност към цигарите
б) среща се изключително рядко сред мъжкото население на планетата
в) изобщо не спохожда адамовците

Правилният отговор е б)
При тази болест на цивилизацията се констатира невероятно рядко при мъжете, и то в сравнително напреднала възраст. За жалост прогнозата е много лоша.

Поносимост към болка

а) нежният пол издържа повече
б) ефектът от обезболяващите лекарства е различен при мъжете и жените
в) най-чувствителни към болката са младите жени, с напредването на възрастта обаче мъжете започват да „хленчат” повече

Правилният отговор е а)
Според най-нови изследвания, проведени от американски и австралийски учени, жените наистина са по-смели пред лицето на болката, докато мъжете пият аспирин, парацетамол, аналгин и при най-незначителното неприятно усещане. Всъщност подобни изследвания май са излишни - откакто свят светува се знае, че по отношение на болката силният и слабият пол разменят ролите си.

Жените живеят пo-дълго от мъжете

а) дължи се на генетични особености
б) причините са от хормонално и биологично естество
в) всичко е заради психиката

Правилните отговори са а), б) и в)
Средната продължителност на живота на европейките е 82,3 години, а на техните
спътници в живота - само 74,9 години. Разликата от седем години и половина в полза на жените е доста чувствителна, но тя съществува сравнително отскоро, по-точно от началото на 20 век. За нея има цял куп обяснения - генетични (в резултат на продължителна еволюция в женския организъм са настъпили сериозни изменения), хормонално-биологични (по време на месечния си цикъл заедно с кръвта жената редовно губи и желязо, а напоследък то се смята отговорно за преждевременното състаряване на клетъчните тъкани вследствие на окисляване). За дълголетието на евите допринасят и някои психологически фактори (те са по-борбени натури и не се предават лесно), както и поведенчески (жените се грижат по-добре за здравето си).

Автор: д-р Галина Тодорова

Представяме Ви:

Хранене при бъбречна недостатъчност

Диетолечението се налага, когато креатинониновият клирънс спадне под 60 мл./мин и креатининът се увеличи над 200 микромол/литър. То включва контрол на приеманата вода, натрий, калий, калций, фосфор, б...

Калцият ни помага да се вталим

Напоследък учените от нсе повече страни съобщават, че са стигнали до едно много интересно за всички закръглени хора заключение. Според тях калцият – ако го приемаме в дози от 400 до 1000 мг дневно, пр...

Карамфиловото дърво

Домакините познават добре подправката карамфил, а стоматолозите още по-добре. Освен в зъболечението, карамфилът намира приложение и в парфюмерията. Какво знаем за тази екзотична подправка? П...

Лечебните свойства на магданоза

Наистина - от това неизискващо грижи тревисто растение се заинтересували за първи път жителите на древна Елада и Рим и ласкавото нарекли петроселинум - "растящо на камък". От латинския му корен името ...

Начало