Минералните вещества в растенията
В растителния организъм, освен органичните вещества, каквито са белтъците, мазнините, захарите и др. участват още много други химични елементи под формата на неорганични вещества. Основните химични елементи, които изграждат човешкия организъм, са въглерод, водород, кислород, азот, фосфор, калий, калций, магнезий, желязо. На тях се пада някъде около 98-99% от целия организъм. Останалата част се допълва от елементите мед, кобалт, йод, цинк, магнезий, молибден, бор и др. Тъй като те участват в малки количества, се наричат най-общо микроелементи. Но трябва да прибавим още една група, нуждата от които представлява хилядна и милиона част от общите нужди, наречена ултрамикроелементи. Това са уранът, радият, торият, лантанат и др. Радиоактивни по природа, тяхното участие, както и на микроелементите, просто е задължително.
Защо са ни нужни?
Независимо, че нуждите на организма се покриват от малки количества, отсъствието или недостигът на който и да било от тях е свързано с тежки последици.
Макар и не на всички да е установена напълно функцията в живота на човека, със сигурност се знае, че нито един от тях не може да бъде заменен с друг.
Голяма част от необходимите на човека елементи в растенията се съдържат под формата на окиси, карбонати, хлориди, сулфати, фосфати и други соли. Характерното за тях е, ч в този си вид те са в най-лесно усвоимата форма от човешкия организъм. Приемането им от растенията е много по-ефикасно отколкото предоставянето им под формата на чисти химични продукти. Употребата на растителна храна и билколечението са естественият път за осигуряване на човешкия организъм с микроелементи. Не са редки случаите, когато при лечение с билки, без да е установена точно липсата на някой микроелемент, се получават добрите резултати само защото тази липса е била възстановена. Трябва да се отбележи също, че минералните соли, участвайки в различни биохимични процеси, подпомагат усвояването на витамините и на много други полезни за човешкия организъм вещества.
Как да си ги набавим?
Всичките необходими му елементи човекът набавя предимно чрез храната, а при нужда и медикаментозно чрез билките или под формата на лекарствени препарати. В по-концентриран вид много от тях постъпват чрез животинската храна.
Богати са на:
натрий - морковите, целината, градинският фасул, ягодите, орехите, фурмите;
калий - картофите, зелето, морковите, доматите, лука, кайси-ите, ябълките, сливите, гроздето, глухарчето (листа), червените боровинки;
калций - зеле, спанак, лук, цвекло, цариградско грозде, червена боровинка, фурми;
фосфор - хляб, леща, грах, фасул, царевица, пшеница, ечемик;
магнезий - хляб, пшеница, ечемик, царевица, зеле, картофи, лук, портокал, грейпфрут, фурми, стафиди;
желязо - картофи, къпина, черна боровинка, ябълки, сливи, карфиол, пъпеш;
манган - орехи, бадеми, мента, магданоз, соя;
хлор - главесто зеле, карфиол, домати, спанак;
йод - моркови, лук, грах, зеле, домати, картофи, гъби, ягоди, банани, ананас, морски водорасли;
сяра - главесто зеле, карфиол, лук, моркови, хрян;
мед - леща, грах, фасул, овес, ръж, просо, цвекло, кайсии, касис, червено френско грозде, бели гъби, дренки, трънки, ягоди, къпини, боровинки, шипки, риган, комунига, горски ябълки.
Автор: Тома Христов