Диетични рецепти » Млякото - приятел от хиляди години

 Млякото - приятел от хиляди години

При разкопки в района на легендарния Вавилон археолозите открили останки от истинска ферма за мляко - огромно здание, украсено със стенописи, изобразяващи доене на крави. Смята се, че близо 8 хиляди години хората пият мляко от тревопасни животни, което означава, че именно то е първата ни храна.
В древността лекарите наричали млякото бяла кръв и го предписвали срещу стотици болести. Нищо чудно да са били прави, след като днес знаем, че то съдържа около 200 много ценни вещества - протеини, мастни киселини, въглехидрати, микроелементи, витамини и най-вече калций, без който костите ни щяха да са в окаяно състояние.

Непоносимостта

Трима от всеки четирима жители на земята са наясно с някои особености на млякото и знаят, че организмът им не го понася. Децата обаче нямат подобни проблеми. Работата е там, че с напредването на годините ние пием все по-малко мляко и стомахът ни просто престава да произвежда фермента лактаза, който разгражда напълно млечната захар, наречена лактоза. В резултат организмът реагира с болки в стомаха, колики и подуване след изпиването дори на една чаша от толкова полезната напитка. Да се отказваме напълно от нея обаче не бива, стига да я консумираме заедно с филийка хляб или кифла. Ако положението е наистина тежко, ще се наложи да се ориентираме към киселото мляко и сиренето, за да не лишаваме организма си от калций. Ако пък можем безпроблемно да изпиваме големи количества прясно мляко и се налага да отслабнем, нищо не ни пречи да приложим една много стара монодиета за вталяване. В продължение на седмица се приема само мляко - около 2 л на ден, разделени на 10 - 15 порции. Разрешени са чай или кафе, но без захар.

Млечните красавици

Знаем със сигурност, че Нефертити, Клеопатра, Попея и всички останали древни хубавици са поддържали външността си с помощта на млякото и млечните вани. Днес продуктът се влага в кремове, маски, лосиони, шампоани, сапуни и това съвсем не е случайно. Млякото представлява естествена подхранваща, регенерираща и овлажняваща емулсия, богата на протеини, витамини и на едно много актуално в съвременната козметология вещество - млечната киселина, бореща се активно с преждевременното състаряване на кожата. Ще направите много за красотата си, ако всяка сутрин миете лицето си с мляко със стайна температура, обтривате го с млечен лед или наливате във ваната си литър мляко, няколко капки лавандулово масло и супена лъжица зехтин.

Най-добрите комбинации

* Мляко + мюсли - една наистина пълноценна закуска.
* Мляко + мед. Това съчетание ще ви помогне при простуда и при загуба на гласа. Вместо мед в чашата можете да сложите масло, а може и едното, и другото. Някои пък добавят и половин чаена лъжичка сода.
* Мляко и стафиди. Великолепно лекарство срещу кашлица. Кипнете няколко стафиди в 250 мл мляко и когато изстине, изпийте на екс. Стафидите, разбира се, трябва да бъдат изядени.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Витамини

И витамините са сложни органични вещества, които изработват растенията. Каква е ролята им в техния живот не е напълно изучена, но за човека те са безусловно необходими, макар и в много малки количеств...

Мандарината – кората побеждава рака

При китайците има обичай в новогодишната нощ да подаряват по две мандаринки, за да има в дома изобилие. Все пак, наименованието им – гум – на кантонски диалект означава злато. Всъщност тези кисело-сла...

Есента дойде – яжте плодове

Събрали в себе си топлината на последните слънчеви лъчи и очарованието на циганското лято, тези вкусни изкушения ни зареждат с енергия и жизненост. Едновременно с това ни доставят несравнимо удоволств...

Златният мустак – златен лек от саксията

Златният мустак (Callisia fragrans) е сред растенията, добили голяма популярност с лечебните си качества. Препаратите, приготвени от него, потискат патогенната флора в храносмилателния тракт, облекчав...

Начало