Диетични рецепти » Хранителните добавки

 Хранителните добавки

Съществуват множество храни и растения, които оказват изключително добро въздействие върху човешкия организъм. Но как да извлечем полза от тях, без да ги търсим или приготвяме специално, още повече, че това невинаги е в кръга на възможностите ни. Много просто - като си купим от аптеката хранителни добавки на таблетки.

Защо са полезни?

Между 50 и 80% от хората страдат от недостиг на витамини и олигоелементи. Витамин Е например -мощен антиоксидант, защитаващ организма от ракови заболявания и забавящ стареенето, е дефицитен почти при всички. Следващи в списъка са цинкът и витамините В1 и В6. Хранителните добавки са идеалното средство да доставим на тялото си това, което му липсва.

Женшенът - коренът на любовта
Използван в Китай 600 години пр. н. е., той е известен като универсално лекарство. В Европа е внесен от монаси през 17 век. Женшенът представлява растение с височина 50 - 60 см, а коренът му наподобява тялото на човек. Именно той се прилага като хранителна добавка под формата на прах, капсули, хапчета или отвара. Свойствата му се дължат на уникалния състав - етерични масла, основни мастни киселини, естроген и витамини. За старите хора женшенът е мощен стимулант, засилващ жизнеността. При по-младите пък влияе много добре на либидото. Има противовъзпалителни качества и помага при ревматизъм, висок холестерол и диабет.

Бирената мая - приятел на нервната система
Тя представлява истински концентрат от основни мастни киселини, олигоелементи и всички витамини от група В, необходими за доброто функциониране на нервната система. Взема се при анемия, осте-опороза, диарии и различни стомашни заболявания. Помага за възстановяване на чревната флора след лечение с антибиотици.

Спирулината - източник на протеини
Микроскопичното синьо водорасло, виреещо в езерата на Южна Америка и Африка, е било основна съставка на всекидневната храна на ацте-ките, които го смесвали с царевица, Последните проучвания доказват, че спирулината спира развитието на вируса на СПИН, на херпеса, на грипа и заушката. Тя е най-големият естествен източник на протеини, по-богат на тях от соята, бирената мая, месото или рибата. Спирулината съдържа и много витамини - А, Е и В12, желязо, ненаситени мастни киселини. Притежава противовъзпалителни и противоанемични свойства, стимулира имунната защита.

Зеленият чай - оръжие против рака
Той е основно лечебно средство в китайската фитотерапия. Този еликсир, консумиран в продължение на хилядолетия, е мощен антиоксидант със сила, 100 пъти по-голяма от тази на витамин С и 25 пъти по-голяма от тази на витамин Е. Той предпазва стените на артериите от уплътняване, а клетките - от раково израждане. Доказано е, че зеленият чай намалява значително риска от развитие на рак на дебелото черво и на панкреаса.

Рибеното масло разрежда кръвта
Мастните киселини омега-3 от рибата предотвратяват образуването на тромби и разреждат кръвта, като по този начин предпазват организма от сърдечносъдови заболявания и белодробна емболия. Рибеното масло притежава и антиканцерогенно действие, най-вече при вероятност от поява на рак на гърдата. Също така помага при възпалителни и алергични заболявания - астма, екзема, псориа-зис. Приема се самостоятелно под формата на капсули или в комбинация с олигоелементи и витамини.

Пчелно млечице срещу умората
Най-полезният продукт от дейността на пчелния рояк. Отделяно от жлезите на насекомите, това вещество е съставено от 20 аминокиселини, два естествени антибиотика, минерални соли и много витамини, сред които В5. Пчелното млечице е незаменим стимулатор в случаи на нервна, физическа или интелектуална умора. Противовъзпалителните му свойства са изключително благотворни за чревната флора.

Чесънът - съюзник на сърцето
Познат още от Античността, чесънът дълго време е смятан за единствения лек срещу чумата. Това се дължи на основните му съставки - специфични захари и етерично масло алицин. Той разрежда кръвта, пречи на образуването на тромби в нея и предпазва сърцето от инфаркт. Намалява нивото на лошия холестерол и кръвното налягане. Има и противовъзпалително действие: справя се много добре с гъбичните инфекции, хроничните хреми и бактериите.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Зелев сок лекува черен дроб и язва

Отдавна зелето е известно не само като храна, но и като лекарствено растение. Тя съдържа калций, калий и витамините С, В1, 82, Р, К, никотинова киселина и много микроелементи. Ако при ферментацията (в...

Хранене при атония на червата

Тази болест се характеризира със забавена перисталтика и е съпроводена от запек, болки в корема, отоци, липса на апетит, натрупване на ненужни вещества в черния дроб, стомаха и другите органи. С атони...

За ползата от рибата

Богата на протеини, рибата се радва на любовта на диетолозите, защото е нискокалорична храна. Всеки вид обаче има и своите специфични особености. Златоперка Поддържа паметта 100 г съдърж...

Невенът лекува черния дроб

Древногръцкият лекар Диоскорид (1 в. от новата ера) използвал широко в своята практика невенът. С него лекувал болести на черния дроб, на далака и жлъчния мехур. Благодарение на целебното растение той...

Начало