За половината от населението на планетата думите „ориз" и „храна" звучат по един и същ начин. В много страни той се смята за символ на благополучието и богатството, но това съвсем не е всичко.
Факт първи
Японците, живели преди векове, вярвали, че оризът има душа, и ако човек се отнася с
неуважение към него, ще бъде наказан жестоко от съдбата.
Факт втори
Лакомството е изключително полезно за организма - то не само компенсира енергийните ни загуби, но е и прекрасен източник на белтъчини (6,4 г на 100 г ориз), въглехидрати (72,5 г) и минерали (70 мг калий, 30 мг калций, 38 мг магнезий, 104 мг фосфор). В същото време в него има много малко мазнини (0,9 г).
Факт трети
Японски генетици са създали сорт, който може да помогне на диабетиците да забравят за лекарствата, понеже намалява нивото на кръвната захар, стимулирайки синтеза на инсулин от задстомашната жлеза.
Факт четвърти
Учените предполагат, че оризовите трици понижават риска от развитие на рак на дебелото черво.
Факт пети
Оризът се вари без масло и сол в пропорция чаша ориз на 1,25 чаши вода.
Актуален проблем за медицината днес е хипертонията и сърдечно-съдовите заболявания, водещи до исхемични увреждания на органи и тъкани. Те са на второ място по причини за смъртност и за инвалидизаиция....
Често се питате струва ли си да вземате допълнително витамини (думата идва от латинското vita - живот), или тези, които си доставяте по естествен път чрез храната, са ви напълно достатъчни, за да запа...
Известна е като гръцкият символ на плодовитостта. По нашите земи е пренесена далеч преди създаването на българската държава. Идеална е и за цяр, и за деликатес на трапезата. Още бащата на медицината Х...
От незапомнени времена то храни и лекува хората. Още Питагор е писал: „Зелето постоянна бодрост и ведро настроение на духа.” Тогавашните лекари го препоръчвали на децата, за да не боледуват, а съвреме...