Диетични рецепти » 5 факта за ориза

 5 факта за ориза

За половината от населението на планетата думите „ориз" и „храна" звучат по един и същ начин. В много страни той се смята за символ на благополучието и богатството, но това съвсем не е всичко.

Факт първи

Японците, живели преди векове, вярвали, че оризът има душа, и ако човек се отнася с
неуважение към него, ще бъде наказан жестоко от съдбата.

Факт втори

Лакомството е изключително полезно за организма - то не само компенсира енергийните ни загуби, но е и прекрасен източник на белтъчини (6,4 г на 100 г ориз), въглехидрати (72,5 г) и минерали (70 мг калий, 30 мг калций, 38 мг магнезий, 104 мг фосфор). В същото време в него има много малко мазнини (0,9 г).

Факт трети

Японски генетици са създали сорт, който може да помогне на диабетиците да забравят за лекарствата, понеже намалява нивото на кръвната захар, стимулирайки синтеза на инсулин от задстомашната жлеза.

Факт четвърти

Учените предполагат, че оризовите трици понижават риска от развитие на рак на дебелото черво.

Факт пети

Оризът се вари без масло и сол в пропорция чаша ориз на 1,25 чаши вода.

Автор: Мариета Тодорова

Представяме Ви:

Храната - начин на употреба

Колкото и да сме убедени, че знаем всичко за диетите, рационалното хранене, полезните съставки на продуктите, разумните комбинации между тях и т. н., все пак има неща, с които не сме съвсем наясно. Да...

Месото и диетите

Месото е най-древната храна, употребявана от човека преди развитието на земеделието. Поради тази причина то и сега в по-голяма или по-малка степен присъства на нашата трапеза. Често по един или друг п...

След менопаузата – чай с копър

Освен като вкусна подправка в много рецепти, копърът се използва и като основна съставка на някои лекарствени продукти. Докато за подправянето на салати, туршии и други ястия обаче по-често се използв...

Менюто на Адам

Дори през ученическите си години да сте били съвсем наясно с таблицата на Менделеев, сега едва ли сте в състояние да изброите всички полезни за тонуса, либидото и добрата ви форма микроелементи и амин...

Начало