Диетични рецепти » Добри думи за лука

 Добри думи за лука

Можете дa не го обичате заради специфичния мирис и сълзотворния му ефект, но с нищо няма да промените факта, че навсякъде по света хората си хапват лук отдавна и не мислят да се отказват от този си навик. Лукът присъства както в националните кухни, така и в народната медицина. На какво обаче трябва да отдадем общочовешката любов към него и призивите на лекарите годишно да изяждаме по 10 кг?

Полезният зеленчук

В луковицата, която може да е кръгла, приплесната или издължена, под сухите златисти, бели или червени люспи се намират изключително полезни вещества и колкото по към средата се отива, толкова повече стават те. Лукът съдържа:
* до 14% гликоза, фруктоза и малтоза
* витамини С, Bl, В2, В12, провитамин А. Имайте предвид, че биохимиците са доказали нещо много интересно - благодарение на някаква странна биосинтеза количеството витамин С в нарязаната луковица е по-голямо, отколкото в цялата.
* над 15 вида минерали, сред които калций, фосфор, желязо, калий, натрий, магнезий.
* фитонциди, Установено е, че тези естествени антибиотици са в състояние да видят сметката на цял куп болестотворни микроорганизми, причиняващи ангина, бронхопневмония, туберкулоза, тифус.

Защо трябва да ядем лук?

* Защото повишава апетита, подобрява храносмилането, помага ни в борбата с констипацията.
* За да се отървем по-бързо и от най-сериозната настинка, лекарите ни съветват да дъвчем лук по 2-3 минути няколко пъти на ден. Съветът е полезен, макар че надали би могъл да се приложи другаде освен на безлюден остров. В цивилизования свят хората ще започнат да бягат от вас. Няма да срещнете подобни проблеми обаче, ако лекувате кашлицата си с едно отдавна известно средство - нарежете няколко глави лук, сложете ги в купа и ги посипете със захар. Четири пъти на ден пийте по една супена лъжица от сока, който се образува, и скоро няма да има и помен от кашлицата.
* Лукът помага на болните от атеросклероза и високо кръвно налягане. Съдържащите се в него вещества намаляват нивото на холестерола и не позволяват образуването на тромби в кръвта.
* Вероятно знаете, че половинка запечен лук, наложена върху цирей или възпалена рана, изтегля гнойта от тях.
* Лукът тонизира организма, повишава сексуалната активност и прави мъжете по-потентни.
* Лукът обаче е забранен при заболявания на черния дроб, бъбреците, храносмилателния тракт. И, разбира се, преди любовна среща!

Какво да правим с него?

* Научете се да го белите, без да роните сълзи. Най-простият начин е да го потопите за 5 минути в тенджера с топла вода, към която е добавен малко оцет. После използвайте малък, добре наточен нож.
* Отстранете миризмата му. За да не остане тя по ръцете ви, след като сте правили салата или сте готвили ястие с лук, измийте ги с вода, „подправена" леко с оцет и сол.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Отслабваме като ускоряваме метаболизма

Диетата е с продължителност седем дни. Не е подходяща за хора, които поддържат активен спортен режим. Ако 2 дни след началото на диетата не се чувствате добре, очевидно този режим не е подходящ за вас...

Зеленият чай – четири плюса за фигурата

Преди време зеленият чай се е смятал за екзотика. Сега той се намира във вески магазин. Всички знаят, че този чай е полезен за здравето, но не всички знаят, че е незаменим за фигурата! Днес са извес...

Тялото ни изработва аспирин

Хората, които поддържат баланс на полезни вещества в организма си, могат да разчитат на защитните му сили Тялото ни е толкова съвършена система, че при добро хранене може само да изработва салиц...

Хронодиета за отслабване

Шоколад, сушени плодове, пържоли, сирена... Можете да си ги позволите, дори ако ви се налага да отслабнете, стига да знаете кога точно да ги консумирате. Светлина по въпроса хвърлят френските лекари А...

Начало