Диетични рецепти » Добри думи за лука

 Добри думи за лука

Можете дa не го обичате заради специфичния мирис и сълзотворния му ефект, но с нищо няма да промените факта, че навсякъде по света хората си хапват лук отдавна и не мислят да се отказват от този си навик. Лукът присъства както в националните кухни, така и в народната медицина. На какво обаче трябва да отдадем общочовешката любов към него и призивите на лекарите годишно да изяждаме по 10 кг?

Полезният зеленчук

В луковицата, която може да е кръгла, приплесната или издължена, под сухите златисти, бели или червени люспи се намират изключително полезни вещества и колкото по към средата се отива, толкова повече стават те. Лукът съдържа:
* до 14% гликоза, фруктоза и малтоза
* витамини С, Bl, В2, В12, провитамин А. Имайте предвид, че биохимиците са доказали нещо много интересно - благодарение на някаква странна биосинтеза количеството витамин С в нарязаната луковица е по-голямо, отколкото в цялата.
* над 15 вида минерали, сред които калций, фосфор, желязо, калий, натрий, магнезий.
* фитонциди, Установено е, че тези естествени антибиотици са в състояние да видят сметката на цял куп болестотворни микроорганизми, причиняващи ангина, бронхопневмония, туберкулоза, тифус.

Защо трябва да ядем лук?

* Защото повишава апетита, подобрява храносмилането, помага ни в борбата с констипацията.
* За да се отървем по-бързо и от най-сериозната настинка, лекарите ни съветват да дъвчем лук по 2-3 минути няколко пъти на ден. Съветът е полезен, макар че надали би могъл да се приложи другаде освен на безлюден остров. В цивилизования свят хората ще започнат да бягат от вас. Няма да срещнете подобни проблеми обаче, ако лекувате кашлицата си с едно отдавна известно средство - нарежете няколко глави лук, сложете ги в купа и ги посипете със захар. Четири пъти на ден пийте по една супена лъжица от сока, който се образува, и скоро няма да има и помен от кашлицата.
* Лукът помага на болните от атеросклероза и високо кръвно налягане. Съдържащите се в него вещества намаляват нивото на холестерола и не позволяват образуването на тромби в кръвта.
* Вероятно знаете, че половинка запечен лук, наложена върху цирей или възпалена рана, изтегля гнойта от тях.
* Лукът тонизира организма, повишава сексуалната активност и прави мъжете по-потентни.
* Лукът обаче е забранен при заболявания на черния дроб, бъбреците, храносмилателния тракт. И, разбира се, преди любовна среща!

Какво да правим с него?

* Научете се да го белите, без да роните сълзи. Най-простият начин е да го потопите за 5 минути в тенджера с топла вода, към която е добавен малко оцет. После използвайте малък, добре наточен нож.
* Отстранете миризмата му. За да не остане тя по ръцете ви, след като сте правили салата или сте готвили ястие с лук, измийте ги с вода, „подправена" леко с оцет и сол.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Карамфиловото дърво

Домакините познават добре подправката карамфил, а стоматолозите още по-добре. Освен в зъболечението, карамфилът намира приложение и в парфюмерията. Какво знаем за тази екзотична подправка? П...

10 начина за пречистване на организма

От известно време цветът на лицето ви е променен. Главата ви тежи. Изгубихте апетит. Чувствате се така, сякаш леко сте се натровили. Всичко е ясно: организмът ви се нуждае от генерално почистване, или...

Невенът лекува черния дроб

Древногръцкият лекар Диоскорид (1 в. от новата ера) използвал широко в своята практика невенът. С него лекувал болести на черния дроб, на далака и жлъчния мехур. Благодарение на целебното растение той...

Яйцата ни правят по-здрави и по-хубави

Приготвяни no безброй начини още от древността, философски символ на зачатието, на началото и края, яйцата са едни от най-често консумираните продукти на планетата. Нещо повече, въпреки някои опити да...

Начало