Диетични рецепти » Яйцата ни правят по-здрави и по-хубави

 Яйцата ни правят по-здрави и по-хубави

Приготвяни no безброй начини още от древността, философски символ на зачатието, на началото и края, яйцата са едни от най-често консумираните продукти на планетата. Нещо повече, въпреки някои опити да бъдат „дискредитирани", диетолозите продължават да ни ги препоръчват, тъй като добре знаят, че се отразяват чудесно върху състоянието на мозъка, състава на кръвта, жизнеността и тонуса.

Какво съдържат?

В едно средно голямо яйце (55 г) освен анатемоса ния холестерол има: 40 г вода, 6,5 г протеини, 6 г мазнини, 27 г калций, 1,4 мг желязо, 1 мг витамин Е, 500 цг витамин А.


Защо да ги ядем?

Участват в изграждането на костната система, мускулите и тъканите. Всичко това се дължи на висококачествените протеини, усвоявани много добре от организма. Не е за пренебрегване и фактът, че 2 яйца могат да заместят 100 г месо, като при това са доста по-евтини.

Гарантират растежа. Точно по тази причина трябва да присъстват постоянно в менюто на децата и юношите. Освен жизненонеобходимите за наддаването на ръст протеини в яйцата има големи количества лецитин и фосфатиди, без които мозъкът на младите индивиди по-бавно достига своята зрялост. От друга страна, тъй като са богати и на витамин D, фиксиращ калция в костите, яйцата допринасят за здравината на човешкия скелет.

Спокойно могат да се включат в диети за отслабване. Те засищат бързо и задълго, особено ако се консумират твърдо сварени. В този случай остават в стомаха цял час и половина срещу 45 минути за рохките. Ако обаче излишните ви килограми са съчетани с високо ниво на холестерола, ограничете се с белтъците.

Полезните комбинации

Яйца + картофи

Картофите, най-вече младите, компенсират отсъствието на бавни въглехидрати в яйцата. На всичко отгоре, консумирани заедно, двата продукта доставят на организма оптимално количество нишесте, витамини С, А, В, D и Е.

Яйца + кайсии

Комбинацията от витамин А (от яйцата) и бетакаротин (от вкусните плодове) гарантира отлично зрение, тъй като активизира синтеза на пигментите в ретината.

Яйца + спанак

Наличието на витамин С в зеленчука допринася за оптималното усвояване на желязото, съдържащо се както в него, така и в яйцата. По този начин добрата форма ни е сигурна, а рискът да развием анемия - изключен.

Количествата

Щом нямате проблеми с холестерола, спокойно можете да консумирате до 6 яйца седмично, твърдят диетолозите. Трябва да знаете, че 2 яйца покриват 40% от дневните нужди на зрелия индивид от витамин А и 20% от нуждите му от витамини Е, D и К. При положение че лошият ви холестерол е висок, ограничете консумацията до 4 броя седмично.

Какво не знаем за яйцата?

За да е блестяща и жизнена косата ви, мийте я със смес от разбит на пяна жълтък и супена лъжица шампоан. Тенът ви пък ще стане като на бебе и бръ-чиците ви ще намалеят, ако два пъти седмично, за 20 минути, слагате маска от жълтък, супена лъжица кисело мляко и чаена лъжичка зехтин.

За да не се скубе козината на домашните ви любимци от котешкия и кучешкия род, редовно ги угощавайте със сварени жълтъци.

Автор: Елена Дюлгерова

Представяме Ви:

Бял имел вдига тонуса на възрастните

Белият имел е паразазитиращ върху различни дървета вечнозелен храст. Най-много се среща при тополите, брезите, върбите, ябълките и крушите. Дърветата с белия имел, разбира се, страдат от паразита, тъй...

Вълшебната лечебна сила на канелата

Омайващият аромат на канела е познат на всеки от нас. От стари времена хората са я използвали в кулинарията, парфюмерията, дори и за правене на магии. В древността канелата е била ценна като златото. ...

3 пътя към тънката талия

Предлагаме ви три начина да олекнете с няколко килограма. Изборът е ваш! А защо да не опитате всичките и който ви допадне най-много, да го включите във вашата програма на живот. Минус 500 грама н...

Ехинацеята – перфектен имуностимулатор

Използват се всички части на растението, но най-често – само коренът. Аптечнотго наименование на билката е Echinaceae herba и Echinaceae radix (коренът). Описание На височина ехинацеята до...

Начало