Диетични рецепти » Дюлята – уникален лечител

 Дюлята – уникален лечител

Още през 19 век учените са писали за удивителните плодове, които се ядат само печени или варени. Наистина плодовете на дюлята са твърди и стипчиви, а освен това са покрити с мъх. Ето защо не се харесват на всекиго. От дюлите могат да се приготвят не само ароматни компоти и сладка, но и лекарства, които ни помагат да се избавим от сериозни заяболявания. През есента, когато зреят дюлите е време да се запасим с плодове, листа и семена.
Дюлите са особено полезни за болни с нарушена обмяна на веществата. Не само плодовете се използват. Листата на дюлятa лекуват астма. Семената съдържат значително количество слузно вещество, затова се използват, като слабително, противовъзпалително средство, а също така и при кашлица, бронхит, задух. Сокът от дюли съдържа захари, дъбилни вещества, протопектини, плодови киселини, минерални соли и етерично масло.

Приложение:

• Още древните знахари са лекували безплодието със сок от дюли. Пие се в продължение на 20 дни по 1 с. л. всяка вечер. Дюлевият сок има затягащо действие и се препоръчва при стомашно-чревни разстройства, диария. Освен това той има противовъзпалително действие и оказва добър ефект при кръвохрачене, маточни кръвоизливи, а компреси с него се правят при хемороиди, изпадане на дебелото черво.
• При радиационно облъчване плодовете на дюлята помагат да се изведе по-бързо плутония от организма. Смелете в месомелачка 1 част плодове и ги смесете с 2 части захар или мед. Загрейте на слаб огън до разтваряне на захарта и приемайте 3 пъти на ден по 1с. л. Съхранявайте в хладилник.
• Свежите плодове на дюлята се използват в народната медицина за извеждане на оксаловата киселина от организма, оказват жлъчегонно и пикочогонно действие. Пригответе си чай, като залеете една нарязана дюля с чаша вряща вода. Похлупете съда и оставете да престои 10 мин.
• Препоръчваме ви да пиете сутрин на гладно плодов коктейл, който ще очисти организма от натрупаните през нощта шлаки. Пасирайте 1 дюля, половин круша без семките и половин праскова. Измийте старателно плодовете но не ги белете. Може да добавите 1/3 чаша преварена и охладена вода.
• При анемия е полезно всеки ден да се изяжда по една свежа или печена дюля. За да опечете дюлята, направете кръгъл отвор и извадете семките. Сложете в средата пчелен мед и печете във фурната до омекване на плода. Печената дюля укрепва нервната система.
• При диария и възпаление на тънките черва измийте две свежи дюли, като отстраните мъха, нарежете ги на ситно и дайте на болния да ги изяде на няколко приема.
• При болести на черния дроб и при повръщане сварете една обелена дюля без семките, пасирайте я и я изяжте наведнъж.
• Настойката от дюлеви листа помага при хипертония. Залейте 1/2 чаша наситнени листа с 1/2 чаша спирт и оставете да престои 10-12 дни в затворен стъклен съд. Приемайте 2 пъти на ден по 20 капки.
• При ангина, трахеит, бронхит сварете 100 гр дюлеви семки в 2 чаши вода на слаб огън, докато течността се изпари наполовина. Прецедете и приемайте по 2 с. л. от отварата 3-4 пъти на ден.
• Компреси, напоени с тази отвара, помагат при конюнктивит. Оставят се да действат от 3 до 5 мин.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да стопим мазнините?

Студеното време goйge, a с него и многото дрехи, призвани да ни предпазят не само от вятъра и снега, но и да скрият някой друг килограм в повече. Все пак ни се иска да запазим стройния силует, за койт...

За ударните дози витамин С

Още от миналите векове е известно, че дефицитът на витамин С в организма води до лесна умора и слабост, до чести простуди и кожни кръвоизливи, до мнителност, раздразнителност, агресивност. Увеличеният...

Вредните храни не са чак толкова страшни

Разбира се, картофите, хлябът, маслото, колбасите, шоколадът, пицата, фъстъците определено вредят на фигурата. Но не и на здравето ни. Стига да ги консумираме в умерени количества, тези обвинявани в к...

Незаменимите моркови

Никак не е случайно, че тези сочни кореноплоди са любимо лакомство на зайците. Те правят очите им по-силни и зорки, зъбите - остри, козината - пухкава. Повече от 2 хиляди години се отглеждат на всички...

Начало