Диетични рецепти » Безсолна диета

 Безсолна диета

Солта е позната на човечеството от стари времена отначало като вкусова подправка, а после като консервант. Едно от основните й значения е, че задържа водата в клетките и тъканите. При недостиг на сол може да настъпи разстройство в обмяната на веществата – неслучайно при тежък физически труд, както при работа или престой в топла среда, се препоръчват допълнителни количества готварска сол, приемани чрез храната или газирана подсолена вода. За поддържането на нормална водно-солева обмяна при нормални метеорологични условия организмът се нуждае средно от 7 до 9 грама сол за децата и от 9 до 12 грама за възрастните. За съжаление консумацията на сол в национален и в световен мащаб е от порядъка на 20 и повече грама на денонощие. Подобно количество е прекомерно голямо за рационалното хранене и е недопустимо при диетичното хранене. С най-голяма сила това важи за болните с високо кръвно налягане и със сърдечна недостатъчност.

Колко да ограничим солта?

Възможно ли е да се намали консумацията на готварска сол? При здрав човек това се постига, като храната не се соли допълнително и се внимава с консумацията на много солени храни, каквито са сиренето, колбасите, солената риба, туршиите, солените маслини и др. При болни със сърдечно-съдови заболявания изискванията са по-строги. При тежки случаи се допуска диета с безсолни ястия от ориз, картофи, с плодове, зеленчуци, несолени мляко и млечни произведения. Подобна диета се прилага ограничено време, тъй като все пак е едностранчива, а след преодоляване на острото състояние може постепенно да се извърши захранване с обичайни храни. Макар че през последните години се създадоха модерни диуретични средства (лекарства, водещи до усилено отделяне на течности и натриев хлорид от организма), ограничаването на готварската сол в приеманата храна си остава едно от важните изисквания при лечението на сърдечно-съдовите заболявания. Затова съветът ни е: не прекалявайте със солта!

Автор: Ст. н.с. д-р Евгени СТОЙНЕВ, диетолог

Представяме Ви:

Бръшлянът лекува от дълбока древност

Всички познаваме пълзящия бръшлян – това широко разпространено растение по паркове и градини, пълзящо по дървета, огради и зидове, но малцина знаят за лечебните му качества и го отминават с безразличи...

Хранене при разширени вени

Разширените вени се срещат особено често по краката и по-рядко на ректума (хемороиди) на вулвата и слабините (които са наследствени). За облекчаване на състоянието или за предпазване, когато е налице ...

Баластните вещества

Особено важно за хората с язви и гастрити е да знаят съдържанието на баластните вещества в храните, които употребяват тъй като предозирането може да има отрицателен ефект. Когато се надхвърли оптима...

Незаменимите моркови

Никак не е случайно, че тези сочни кореноплоди са любимо лакомство на зайците. Те правят очите им по-силни и зорки, зъбите - остри, козината - пухкава. Повече от 2 хиляди години се отглеждат на всички...

Начало