Не превръщайте храната си във враг
Няма начин да сте здрави и в добра форма, при положение че се тъпчете с каквото ви попадне, не знаете дали приемате достатъчно витамини с храната си, преяждате, след което гладувате с мисълта да се вталите... И понеже лошите хранителни навици се дължат до голяма степен на липсата на знания по въпроса, предлагаме ви да ги наваксате със съдействието на д-р Жак Фрикер, известен като диетолог на много американски и френски кинозвезди.
1. След като си хапнете пържола или бифтек, изпийте чаша обезмаслено мляко и усещането, че сте погълнали тежък камък, ще изчезне. По най-нови данни калцият пречи на организма да усвоява мазнините.
2. Апетитът идва с яденето, затова, приключите ли със супата или салатата, подъвчете дъвка със силен ментов вкус. Нищо чудно следващото ястие, потънало в сос и придружено с пържени картофи, да не ви изкуши.
3. Любителите на китайска кухня трябва да се научат да ядат с пръчици. Само така тлъстите сосове ще остават в чиниите им.
4. Попийте с хартиена салфетка мазната повърхност на парчето готова пица, което се каните да изядете, и ще си спестите цяла чаена лъжичка (4,5 мл) мазнина.
5. Изпивайки бутилка бира дневно, вие ще намалите с 40% вероятността в бъбреците ви да се образуват камъни. Благодарете за това на хмела, предотвратяващ миграцията на калция от костите и неговото струпване в бъбреците.
6. Преди да тръгнете за някой коктейл, официална вечеря, рожден ден, изяжте една ябълка или две твърдо сварени яйца. Те се преработват бавно от организма, залъгват успешно глада и няма да ви позволят да прекалите с калоричните лакомства.
7. Лютивите ястия се консумират по-бавно, но пък засищат по-бързо. Освен това те активизират обмяната на веществата и така ви помагат да изгорите допълнителни калории.
8. 3а разлика от бифтеците „алангле" всичко, състоящо се от смляно месо -шницели, кюфтета и т. н., трябва да е добре изпържено или изпечено. В противен случай рискувате да пипнете куп микроби, проникнали в каймата по време на приготвянето й. Затова, поднесат ли ви кюфтета, чиято вътрешност е кърваво-розова, върнете ги. Но и да не забележите нещо подобно, не бързайте да се радвате. Недостатъчно прясното месо, оставено задълго на открито, потъмнява, така че ще изглежда напълно прилично, дори ако не е добре изпържено. Единственият начин да проверите как стоят нещата е да го натиснете с вилица и да видите какво ще изтече от него. Ако сокът е жълт, без никакви червени примеси, можете да сте спокойни - всичко е наред. В противен случай имате цели два повода да вдигнете скандал на сервитьора - каймата нито е прясна, нито е приготвена както трябва.
9. Съхранявайте във фризера си стратегически запас от нарязан на кубчета пъпеш, който ще слагате в коктейлите вместо лед. Половин чаша пъпеш доставя на организма 230 мг калий и 20 мг витамин С.
10. За да запазите витамините им, мийте плодове-WTe и зеленчуците непосредствено преди да ги ядете или готвите. И не ги режете прекалено на дребно - колкото по-голяма част от тяхната повърхност влиза в непосредствен контакт с въздуха, толкова по-бързо се окисляват витамините, губейки полезните си свойства.
11. Искате да избегнете мазнините, но не можете без месо? Нарежете го и го пържете, докато добие кафеникав цвят. После поставете на дъното на някакъв съд два пласта домакинска хартия, изсипете отгоре месото и покрийте с още два пласта хартия. Изчакайте няколко минути, докато мазнината бъде попита. Ще се избавите от още една порция от нея, ако сложите месото в гевгир и го измиете с топла вода. Оттук нататък правете с него каквото си искате в рамките на своите кулинарни способности. И яжте спокойно, въодушевени от мисълта, че сте се отървали от половината мазнини, без вкусовите качества на мръвката да пострадат,
12. Бифидобактериите, обитаващи киселото мляко, произвеждат киселини и ензими, които превръщат месото в изключително нежен деликатес. Не е за пренебрегване и фактът, че в млякото остава и част от мазнините.
13. Ако много обичате пилешко, киснете го в марината от 150 мл ябълков сок, 2 счукани скилидки чесън, 50 мл соев сос. Да ви е сладко!
14. Купувайте само тигани с капак. Така ще използвате по-малко олио, което сте принудени да наливате, за да не прегорите храната си. Капакът не позволява на влагата да се изпари, тя пък пречи на загарянето.
15. Решите ли да стоплите в микровълновата си печка приготвената вчера пица, подложете под нея няколко пласта домакинска хартия. Тя ще попие отделената влага и няма да позволи на пицата да се превърне в нещо, наподобяващо пластилин - и по вкус, и по консистенция.
16. Не бива да се лишавате напълно от солта, но не е хубаво и да злоупотребявате с нея, понеже излишъкът от натрий води до недостиг на калций и се отразява зле на костната система, сърцето, кръвното налягане. Затова солете ястията си, след като ги сготвите и сервирате. По данни на английските диетолози ние слагаме четири пъти по-малко сол в готовото блюдо.
17. Спадате към числото на страстните поклонници на чипса? Чудесно, но защо точно на картофения? Заменете го с патладжанен, който е по-ниско калоричен и доста по-полезен за здравето. Нарежете зеленчука на много тънки ивици, налейте в тигана супена лъжица олио и пържете на силен огън, докато покафенее. Попийте мазнината с хартиена салфетка, после поднесете чипса, поръсен с нарязан на дребно босилек.
18. Кожата на печеното пиле е ужасно мазна, но без нея то не е чак толкова вкусно. Защо пък да не прибегнете към едно соломоновско решение - оставете кожата, но в процеса на печене я надупчете с вилица. Тлъстината ще изтече, без това да нанесе ущърб на сочността.
19. Всички зеленчуци и плодове са полезни, по-ярките на цвят - малко повече от останалите. Така например съдържанието на витамин С и калций в тъмнозелените салати е многократно по-голямо от това в бледозелените, а розовите грейпфрути съдържат 30! пъти повече витамин А от своите нежно жълти родственици.
20. Винаги се съобразявайте със срока на трайност на продуктите, които купувате. Не забравяйте, че сладоледът добива отвратителен вкус, ако се съхранява дълго във фризера, че млякото трябва да се консумира най-късно седмица след опаковането му в бутилка или кутия, че яйцата не се ядат по-късно от месец след тяхното снасяне. И още - червеното вино в отпушена бутилка се окислява бързо, добивайки неприятна горчивина, а доматите, лукът, картофите и плодовете не бива да се държат в хладилник - охлаждането погубва вкуса и хранителните им свойства.
Автор: Снежана Кънева