Диетични рецепти » Хранене според кръвната група?

 Хранене според кръвната група?

В последно време нашумя поредната теза за храненето на човека, свързано с типа на кръвната му група. Според тази теория в храната се съдържат специфични протеини (белтъчини), наречени лектини, които, ако са несъвместими с кръвната група, образуват антитела, водещи до увреждане на организма. Според тази теория хората с кръвна група 0 (нулева) се нуждаят от храна, богата на месо; тези с кръвна група А – от вегетарианска храна; с кръвна група В – от яйца и млечни продукти; и с кръвна група АВ – смесена храна. Авторите на теорията смятат, че по този начин индивидът може да избира между многообразни храни, полезни за кръвната му група. Гореописаната теза наистина е интересна и може да се включи в сензационните рубрики за храненето.
Разсъжденията на авторите обаче не излизат извън границите на хипотезата, тъй като не са представени убедителни доказателства. Спекулира се с факта, че се наблюдават известни закономерности, свързани с кръвните групи и някои болести на храненето. Например в Япония, където болшинството от населението е с кръвна група А, се наблюдава многократно по-висока заболеваемост от стомашни заболявания.
Подобна статистика обаче не е достатъчно основание да търсим причинно-следствена връзка. Освен това съвсем произволно храните биват определяни като полезни и вредни, като един и същ продукт може да се окаже както полезен, така и вреден. Не се отчита енергийността на храните и балансът на хранителните вещества. Не се отчитат особеностите на националната кухня, което прави трудно приложими екстравагантните комбинации от продукти, каквито се препоръчват. Разнообразието на продуктите е привидно, като прилагащите подобни режими всъщност практикуват ограничено и еднообразно хранене.
Поради изброените причини към подобни хипотези и теории трябва да се отнасяме предпазливо и да не се подлъгваме от наукообразната форма.

Автор: ст.н.с. д-р Евгени Стойнев, д.м., диетолог

Представяме Ви:

Копривата лекува анемия

Листата на копривата се събират от май до септември, а коренищата - от септември до ноември. Стъблата се окосяват, листата се отделят, докато растението е свежо. Коренищата се изчистват от пръстта и т...

Хранене при желязодефицитна анемия

От няколко години имам желязодефицитна анемия и непрекъснато взимам без особен резултат различни лекарства. Моля да ме насочите кои храни съдържат повече желязо, за да намаля (и ако е възможно да спра...

6 навика, които ви пречат да отслабнете

Става дума не само за това какво ядете, но и как, кога и къде. Това е жизнено важно, когато ви е необходимо да контролирате своето тегло. Диетолозите определят най-разпространените нарушения в храните...

14 храни пазят младостта

Съществуват 14 основни храни, които могат да забавят стареенето, да се използват за профилактика на диабета и рака, да подържат стройна фигурата. Към чудодейните продукти се причисляват фасулът, броко...

Начало