Диетични рецепти » Дивите кестени са страхотно лекарство

 Дивите кестени са страхотно лекарство

Дивите кестени, широко известни с недотам привлекателното име конски кестени, са едни от най-разпространените дървета из улиците, парковете и градините на цялата страна. Кестенът е чудесно естествено лекарство, което няма вредни странични действия. Кората съдържа гликозидите ескулин и фраксин, сапонини, дъбилни вещества, мазнини, смола, до 3% ескулин, витамините С, В, К и др.Този сложен и разнообразен състав обяснява лечебното действие на дивия кестен, което е съдосвиващо, болкоуспокояващо и противовъзпалително. Има също капиляро- и веноукрепващ ефект, действа и противосъсирващо. Това се дължи на ескулина, който намалява пропускливостта и чупливостта на капилярите. Дивият кестен е старо средство за лекуване на хемороиди, разширени вени, тромбофебит и труднозаздравяващи рани, възникнали в резултат на нарушено кръвоснабдяване.
Народната медицина препоръчва семената на дивия кестен при бронхит, кашлица, болестта на Бюргер, подагра, а напоследък при тумори. Препоръчват го на болните от малокръвие (анемия) - тогава кестените трябва да се консумират всекидневно през есента и началото на зимата.
Дивият или конският кестен е истински естествен резервоар на желязо, цинк, мед, фосфор, магнезий, калций и то във вида, в който тези елементи най-пълноценно се усвояват от човешкия организъм. В него има толкова витамин С в единица тегло, с колкото се слави само лимонът.

Проверени през годините рацепти

• Лапи от смлени кестени облекчават ревматичните болки.
• Варените или печени кестени имат антидиарично действие поради богатството на танин и пектин в тях .
• Счукани пресни листа се използуват за компреси при разширени вени и язви.
• Вътрешно се използува запарка от нарязани на ситно кестени. 1 кафеена лъжичка се залива с 500 мл вряла вода. След като киснат 2 часа, се пие по 100 мл, 4 пъти дневно, 15 мин преди ядене.
• Кората се употребява по същия начин, като ври 10 минути.

Внимание: В големи дози билката е отровна!

Още няколко комбинации, които прилага народната медицина:

• Плодове от див кестен -100 г (това всъщност са семената на кестена) ситно нарязани и изсушени, стръкове от водно пипериче и клонки от бял имел – 80 г, стръкове от бял равнец – 50 г и листа от мента - 30г. 2 с. л. от сместа се залива със 700 мл кипяща вода. Ври 5мин, кисне 1 час и се прецежда. Отварата се приема по 200мл три пъти дневно преди храна.
• Друга комбинация включва 100 г сухи кори от див кестен, по 80 г кори от върба и плод от трънки, 50 г корени от кисел трън и 30г кори от дъб. Отварата се приготвя по същия начин.
• За външна употреба се препоръчва и спиртен екстракт от плодовете на кестена. Залейте 30 г ситно нарязани и изсушени плодове от кестен с 96-процентов спирт. Престоява 2 седмици, след което може да се използува за външно намазване на засегнатите участъци при ревматизъм, флебит, хемороиди.
• Ефектът ще се засили, ако към кестена се прибавят и 30 г ситно натрошен прополис (пчелен клей).
• За външна употреба се препоръчват и бани с отвара от кори от див кестен, листа от орех и кори от дъб - по 50 г. В 1 л кипяща вода се сипват 3 пълни с. л. от сместа. Ври 10 мин, кисне 1 час и се прецежда. След като изстине напълно, отварата се използува за бани и компреси.
• Със същата отвара могат да се направят ледчета в камерата на хладилника и с тях леко да се поглаждат засегнатите участъци в посока от периферията към центъра.

Незаменимо козметично средство

Кестените са подходящи за приготвяне на различни маски и лосиони. Те се употребяват обикновено в комбинация сладки и диви. Оказват благоприятен ефект върху отпуснатата, суха и чувствителна кожа. Кестените помагат при поява на характерна червенина по бузите и носа. Имат свойството да свиват капилярите и в същото време да тонизират. Маските се правят през ден, а лосионите се ползуват всеки ден в продължение на две седмици.

Маска за отпусната и чувствителна кожа
• Сварете шепа сладки и шепа диви кестени, обелете ги и върнете люспите във водата от варенето. Сложете на слаб огън и варете, докато течността стане на половина. Прецедете и охладете. Пасирайте белените кестени и разредете с част от отварата. Нанесете маската върху лицето и след 20 мин измийте с хладка вода. Останалата част от отварата сипете в тъмно стъклено шише и я дръжте в хладилника. Използувайте я като лосион, с който да обтривате лицето си.

Лосион за укрепване стените на кръвоносните съдове

• Нарежете по една шепа диви и сладки кестени и ги залейте със спирт. Дръжте сместа на тъмно и хладно място 25 дни. Прецедете и разредете с розова вода. Обтривайте лицето сутрин и вечер.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Канелата - целебна сила и ухание от древността

Омайващият аромат на канела е познат на всеки от нас. От стари времена хората са я използвали в кулинарията, парфюмерията, дори и за правене на магии. В древността канелата е била ценна като златото. ...

Копривата лекува анемия

Листата на копривата се събират от май до септември, а коренищата - от септември до ноември. Стъблата се окосяват, листата се отделят, докато растението е свежо. Коренищата се изчистват от пръстта и т...

Тиквата се грижи за стройния силует

Този плод прави истински чудеса за здравето и фигурата ни, а предстоящият празник е добър повод да си припомним колко е вкусен и полезен. Защо да я ядем? Защитава целия организъм. Тикв...

Убиваме апетита с храна

Какво ли не сме готови да направим, за да убием апетита - от гълтането на различни (често съмнителни) хапчета до хирургични операции, които намаляват обема на стомаха... А има много по-лесен начин. Пр...

Начало