Диетични рецепти » Вълшебното мумийо

 Вълшебното мумийо

От дълбока древност приписвали на мумийото вълшебни свойства. В Индия са лекували с него бронхит, камъни в пикочния мехур, воднянка, лишей и екзема. В Бирма са наричали мумийото час-тум (кръв от планината) и са го използвали при туберкулоза, язва на стомаха и на дванадесетопръстника. В Древен Китай търговците и богомолците, пътешествениците и военните, отправяйки се на път, са вземали със себе си късче мумийо. В трактатите на Хипократ и Авицена се говори за него като за най-ефикасното средство за лечение на болести на опорно-двигателния апарат.
Наистина мумийото притежава уникални лечебни свойства. И това не е случайно: в състава му влизат повече от 80 биологично активни вещества и съединения, 30 макро- и микроелементи, 6 аминокиселини, витамини, етерични масла и мастни киселини. Нещо повече - съдържанието им е в пропорции, максимално полезни за човешкия организъм. Ето защо мумийото успешно се използва за зарастване на рани, изгаряния, трофически язви, рани от залежаване, за по-бързо зарастване на костите след фрактура. С помощта на мумийото бързо се разнасят отоци, тромби, кръвоизливи в меките тъкани. То има силно изразено жлъчегонно действие, полезно е при анемия и повишава имунитета. Освен това в състава на мумийото влизат вещества, разширяващи кръвоносните съдове и подобряващи състоянието им, затова се използва успешно за лечение на вегетативно-съдова дистония, мигрена, хипертония, инфаркт и инсулт.

Видове

Природното мумийо представлява лепкава маса, имаща специфичен мирис на смола и остър, малко неприятен вкус. На цвят обикновено е черно, жълто или тъмночервено. Съществуват различни видове мумийо в зависимост от произхода и мястото, където е открито.
В хралупите на много стари дървета, изоставени още преди столетие от пчелни семейства, може да се открие медно-восъчно мумийо - видоизменилите се за един век продукти от жизнената дейност на пчелите.
Съществува и друг вид мумийо - смола от растящите по склоновете на планините борови и смърчови дървета. Заедно с водата тя попада в почвата, смесва се с нея, минерализира се и се насъбира в пукнатините на скалите.
Битумното мумийо представлява останки от треви и други растения.
Лишейното мумийо е продукт от жизнената дейност на нисши растения, като правило лишеи.
Екскрементното мумийо произлиза от вкаменели, смесени с дъждовна и снежна вода изпражнения от малки животни, най-често от прилепи и гризачи.
Трупното мумийо се образува при бавното разлагане и мумифициране на насекоми и животни.
Най-ефикасно е минералното мумийо, което се среща само високо в планините, в скалните цепнатини, където няма животни и растения. И днес учените недоумяват как се образува. Установено е само, че това вещество е най-лековито.

Вълшебен лек при много болести

Алергия

Разтворете 5 таблетки (1 г) мумийо в литър топла преварена вода и пийте по 1/2 чаша сутрин на гладно. Ако алергичната реакция е силно изразена, преди обед може да се изпие още половин чаша от разтвора.

Ангина, грип, простуда

Два-три пъти на ден преди хранене дръжте по 1 таблетка (0,2 г) мумийо в устата, докато се разтопи. Ако трудно понасяте острия му вкус, може да го приемате с пчелен мед или шоколад. Или разтворете 20 таблетки (4 г) мумийо в 250 мл преварена вода и приемайте по 1 с.л. 2-3 пъти на ден, като се стараете по-дьлго да задържате разтвора в устата. Лечението продължава до пълното оздравяване.

Анемия, безсъние

Един-два пъти на ден преди хранене приемайте по 1 таблетка (0,2г) мумийо, разтворено в 1/2 чаша вода, сок, чай или мляко.

Атеросклероза на съдовете на главния мозък

Залейте шепа сух майоран с чаша вряща вода, оставете да кисне 3 часа и прецедете. Два пъти на ден, сутрин на гладно и вечер преди сън, приемайте по 1 таблетка (0,2г) мумийо разтворено в 1/2 чаша от настойката. Курсът на лечение е 1 месец, като след двуседмично прекъсване се повтаря. Препоръчва се за 1 година да се проведат 3-4 такива курса.

Безплодие, импотентност, фригидност

Един-два пъти на ден, сутрин на гладно и вечер преди лягане, приемайте по 1-11/2 таблетки (0,2-0,3 г) мумийо, разтворено в 2 с. л. сок от моркови, облепиха или черни боровинки. Лечението продължава 25 дни, след 10 може да се повтори.

Бронхиална астма

Правете гаргара с разтвор на мумийо (1 таблетка мумийо на чаша вода). Освен това сутрин на гладно приемайте мумийо с отвара от сладък корен: залейте с 2-3 чаши вода 1 шепа наситнени корени от билката, кипнете за 10-15 минути. Охладете и прецедете. Разтворете 2 1/2 таблетки (0,5г) мумийо в отварата и пийте по 1 чаша сутрин след закуска, до подобряване на състоянието.
Може да съхранявате отварата до 2 дена в хладилник, след което се налага да си приготвите нова. За деца под 8 години дозата се намалява 1 1/2-2 пъти.

При чести пристъпи на астматична кашлица

Залейте с 1 литър вряща вода 3 с.л. счукано ленено семе, оставете да престои 10 мин, като разбърквате периодично, и прецедете. Добавете 1 таблетка (0,2 г)мумийо, 1 с.л. наситнети корени от билката сладък корен, 2 с.л. семена от анасон и чаша пчелен мед. Всичко това разбъркайте, похлупете съда и загрейте до кипване (без да завира). Охладете, прецедете и приемайте по 1/2 чаша 2 пъти на ден преди хранене.

Синузит, ринит, аденоид

Разтворете в половин чаша преварена вода 15 таблетки (3 г) мумийо и капвайте по 1 -2 капки във всяка ноздра 3-4 пъти на ден. След като издухате носа и почистите ноздрите, още един път капнете от разтвора. За да попадне лекарството в синусите, леко наклонете глава назад. Освен това разтворете в чаша преварена вода 20 таблетки (4 г) мумийо и приемайте по 1 с. л. от разтвора сутрин на гладно. Курсът на лечение е 10 дни. След почивка от 10 дни повторете лечението. Трябва да се направят не по-малко от 3-4 курса на лечение.

Гастрит, гастродоуденит

Разтворете в 2-З чаши топла преварена вода 10 таблетки (2 г) мумийо и приемайте по 1 с.л. сутрин на гладно. Лечението продължава 10 дни. След 5-дневна почивка може да се повтори.

Хемороиди

Два пъти на ден (сутрин на гладно и вечер преди сън) приемайте по 1 таблетка (0,2 г) мумийо, разтворено в 2 с.л. растително масло (най-добре прасковено) или стопена говежда лой. Лечението продължава 25 дни, след почивка от 10 дни се повтаря. Едновременно с това сутрин мажете хемороидите със сместа, а вечер преди лягане правете с нея микроклизми (за процедурата ви е необходима 1 с.л. смес). Курсът на лечение продължава 3-4 месеца, като след всеки 3 седмици се прави почивка от 7 дни.

Хипертония

Един път на ден, вечер, приемайте по 1 таблетка (0,2 г) мумийо, разтворено в 1/4 чаша преварена вода. Лечението провеждайте по следната схема: пиете мумийо 10 дни, след това правите почивка от 5 дни и повтаряте още 2 пъти лечението. За 1 курс на лечение ще са ви необходими 6 г мумийо. След прекъсване от 1 месец може да се повтори.

Глаукома

Два-три пъти на ден 30 мин преди хранене приемайте по 1 таблетка (0,2 г) мумийо, разтворено в 1/2 чаша преварена вода. Лечението продължава 10 дни. След прекъсване от 5 дни повторете лечението. И така - 3-4 пъти.

Гнойни рани

В продължение на 5-6 мин внимателно изтривайте поразените места със спиртен разтвор на мумийо (5 таблетки мумийо на 100 г водка). Правете процедурите 20 дни. При необходимост може да направите почивка от 10 дни и да повторите лечението.

Главоболие, световъртеж, треска

Два пъти наден, сутрин на гладно и вечер преди сън, приемайте по 1 таблетка (0,2 мумийо, разтворено в 3 с.л. мляко или мед. Курсът на лечение е 25 дни, след седмица може да се повтори.

Запек

Разтворете 5 таблетки (1 г) мумийо в половин литър преварена вода и приемайте по 1/2 чаша сутрин на гладно, като заедно с разтвора пиете и филтрирана непреварена вода. Лечението продължава 10 дни.

Болести на черния дроб и бъбреците

Разтворете в 1 литър преварена вода 5 таблетки (1 г) мумийо и приемайте по 4 ч.л. три пъти на ден 30 мин. преди хранене, като едновременно с него пийвате 1/3 чаша сок от червено цвекло (преди употреба со-кьттрябва да престои не по-малко от 2 часа в хладилник). Провеждайте лечението по схемата: пиете мумийо 10 дни, почивате 3 дена и т. н. Необходими са ви 15 г мумийо.

Жлъчнокаменна болест

Разтворете 5 таблетки (1 г) мумийо в 1 литър вода и пийте по 1 чаша от разтвора 3 пъти на ден половин час преди хранене. Лечението провеждайте по схемата: 10 дни пиете мумийо, 5 дни почивате. За целия курс на лечение ще ви трябват 12 г мумийо.

Инсулт

През първите 2 седмици след изписване от болница 2 пъти на ден, сутрин на гладно и вечер преди сън, давайте на болния по 1 ч. л. мумийо, разтворено в сок от алое (на 25 таблетки, или 5 г мумийо, 3/4 чаша сок). Вместо сок от алое може да се използва сок от каланхое или широколист живовлек. В такъв случай на 25 таблетки се взема половин чаша сок. След това се прави прекъсване от 2 седмици, по време на което болният трябва да приема 3 пъти на ден по 20-30 капки аптечна настойка от прополис. Повторете курса на лечение, като редувате мумийо и прополис.
Едновременно с това 1 път наден давайте на болния по 1-2 г (1-2 ч.л.) цветен прашец. Лечението продължава 5-10 дни.
Гореописаното лечение трябва да се провежда не по-малко от 2-3 пъти в годината, защото това значително намалява риска от втори инсулт.

ВНИМАНИЕ! Не се препоръчва при онкологични заболявания да се лекувате с мумийо!

Ако в процеса на лечение изведнъж се влоши състоянието на болния или се появи алергична реакция (дерматит, оток, повдигане и др.), веднага намалете дозата на мумийото 2 пъти.

Полезни съвети

Най-добре е да се снабдите с мумийо от аптека. В противен случай задължително проверете дали не е фалшиво. Обърнете внимание на външния му вид: истинското мумийо е пластично и лепкаво, понякога - чупливо, приличащо на колофон или на тъмен кехлибар. Подръжте късчето мумийо в ръката си - след няколко минути то ще се размекне от топлината. Ако това не се случи, значи е фалшификат. Освен това направете следния експеримент. Разтворете късче мумийо в 1 ч. л. вода и добавете малко хлебна сода или някаква друга основа. Ако мумийото е истинско, цветът и консистенцията на разтвора няма да се изменят. Ако течността стане по-тъмна или по-светла, или се появи утайка - не трябва да го използвате за лечение.

Автор: Цонка Даскалова

Представяме Ви:

3 пътя към тънката талия

Предлагаме ви три начина да олекнете с няколко килограма. Изборът е ваш! А защо да не опитате всичките и който ви допадне най-много, да го включите във вашата програма на живот. Минус 500 грама н...

9 храни, които могат да ви отровят

Хранителните натравяния са ужасни. Понякога обаче наистина е трудно да се определи дали даден продукт е годен за употреба, отчасти защото проблемите се появяват относително рядко. За всеки случай, д...

И ленът лекува

Обикновеният питомен лен (Linum usitatissimum) е култивирано растение, което се среща навсякъде у нас. За лечебни цели се използват сухите зрели семенца. Те съдържат 10% слузни вещества, 30-40% тлъсто...

Лечебната латинка

Латинката е обичано цвете в нашите градини, дворове и балкони. Цъфти до появата на студовете, затова цяло лято може да се събират и сушат нейните цветове и листа, а през есента – съзряващите й семена....

Начало