Бананът може да лекува
Бананът (Musa paradisiaca) е много разпространен южен плод из тропическите страни в Югоизточна Азия, Бирма, Индия, Шри Ланка, Латинска Америка, Канарските острови и др. Колко стара е културната форма на банана не се знае. Бил е познат в Америка преди откриването й. За банана се споменава в индийския епос от VІІ-ІV в. пр. н. ера. Александър Велики се запознал с тази култура в Индия около 300 г преди н.е. В Месопотамия са намерени рисунки на банани от VІІІ в. на н. е. в един храм на Ниниве.
Видове
Бананите се консумират сурови и ограничено, преработени изсушени на прах или на брашно. От банани, мед, захар и какаово масло се приготвя бананов чипс. Това са от банани, богати на захар. Друг вид, наречени брашнени, наречени още планти, са основна храна, вместо хляб, в районите, производители. Съдържат скорбяла и се ядат варени. Във Филипините се култивира друг сорт, влакнодаен банан поради влакнините, добивани от листните дръжки, наричани манила, от които са правили чували, въжета за корабите и др.
Химически състав
Бананът съдържа до 80 % захари, нишесте, витамините А, С, В2, РР, У, калий, ябълчна киселина, каротин, пектин, целулоза и биологичноактивните вещества: серотонин, допамин, катехоламин. В обелките има много дъбилни вещества и провитамин А.
Лечебни свойства
Бананът се препоръчва като лечебно средство при язва на стомаха и дванадесетопръстника, възпаления на червата, колити, заболявания на черния дроб и бъбреците, високо кръвно налягане. Сокът на банана има лечебно действие при кръвотечение от стомаха и дванадесетопръстника, при дизентерия и холера. Прилага се като успокояващо и противогърчово средство при хистерия и епилепсия.
Ограничения
Зрелите банани не трябва да се ядат от болни със захарен диабет и повишена кръвна захар, повишена стомашна киселинност и при затлъстяване.
ЛЕКАРСТВО ЗА КОЖАТА
Бананът е много витаминозен, хранителен и биологичноактивен плод и това го прави широко приложим в козметиката. Месестата му част съдържа витамините А, С, В2, РР, У, каротин, калий, пектин, ябълчна киселина, влакнини и биологично активни вещества, катехоламин и серотонин. Върху кожата влияе епителизиращо и подновява клетките. Прилага се при всеки тип кожа и във всяка възраст. Меката част има свойството да храни и овлажнява сухата кожа, да попива мазнините на мазната кожа, а нормалната или застаряваща кожа се освежава и подмладява. Избират се здрави и узрели плодове за маски (презрелите нямат лечебно-козметично действие!). От бананите се приготвят каши за лицето, шията или ръцете.
Начин на приложение
Предварително кожата се почиства добре, измива се, попива се, а при мазната кожа се прави парна баня с лайка за 15 минути. Маските от банани се правят 1-2 пъти седмично. Кожата става по-здрава, гладка, сочна и мека.
При суха, загрубяла, лющеща се или старееща кожа
Приготвя се пюре от намачкан банан и затоплено сурово прясно мляко (по равни части), а по-добре и лъжичка растително масло. Лицето се намазва, включително и клепачите, лежи се спокойно 30 мин. После маската се сваля с леко обтриване и се оставя лицето да съхне. При остатъчна лепкавост, тя се измива с хладка вода.
При мазна кожа, разширени пори или при бръчки
Към банановата каша се прибавя 1 супена лъжица сок от лимон, кисела ябълка или грейпфрут, размесени добре и се нанася върху кожата. Престоява 40 минути и се измива със студена вода. Кожата губи мазнината си, порите се стягат и бръчките се заглаждат.
При нормална кожа
Достатъчно е да се нарежат парченца обелен плод или да се направи каша от леко намачкан плод. С маската се престоява 20 минути в легнало положение, без мимики. След това се сваля и лицето се изплаква с хладка вода.
Грижи за ръцете
Кожата на ръцете, която е загрубяла, повяхнала или набръчкана се измива добре, масажира се внимателно с растително масло, оставя се да попие и после се намазва с бананово пюре добре замесено с разбит яйчен белтък на пяна. Намазва се чак до лактите и ръцете се оставят в покой за 30 минути. Маската се сваля и кожата се изплаква със студена вода и оставя да изсъхне.
Автор: д-р Неделка МИТРЕВА