Диетични рецепти » Нарът е полезен плод

 Нарът е полезен плод

Научно е доказано, че сокът от нар запазва всички лечебни вещества на плода и затова е много полезен. Всъщност на кого и на какво той помага? Например, лекарите го препоръчват за лечение на анемия, атеросклероза, хепатит. Освен това прекрасно очиства кръвта от токсини, отстранява възпалителните процеси при различни заболявания на черния дроб и бъбреците, ставите и устната кухина.

Елексир на дълголетието

В този сок има лимонова киселина. Тя прекрасно утолява жаждата и отлично повишава тонуса на организма като абсолютно безвреден растителен биостимулатор. Богат е на минерални соли. В тях се съдържат всички компоненти, необходими за добро здраве и за дълъг живот. В частност калият и магнезият помагат на сърцето и съдовете, желязото подобрява кръвообращението, фосфорът стимулира работата на мозъка, калцият укрепва костно-мускулната система на гръбнака, дъбилните вещества противостоят на пародонтозата. А витамините В, РР, С, А са необходими на процесите на обмяната на веществата. Не на последно място наровият сок взема участие при формиране на кръвните клетки – еритроците, левкоците, тромбоцити.

Полезната кора

Не изхвърляйте кората на плода. Още от времето на Хипократ е известно, че в прясната или изсушена нарова кора се съдържат много витамини и лечебни вещества, които помагат при стомашни разстройства. Пригответе отвара от кората и пийте при нужда.

Важно!

Сокът от нар трябва да се разрежда с преварена вода. Напитката съдържа много киселини, които могат да раздразнят нежната слизеста ципа на стомаха, особено при гастрит и колит

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Лещата - неподозирано лекарство

Родината на лещата е Югодападна Азия, където тя се отглежда вече четири хилядолетия. От всиечки бобови растения лещата има най-високо съдържание на белтъчини – повече от 40 процента от съдържанието. ...

Гроздовите семки са силни антиоксиданти

В съвременните условия все повече нараства интересът към антиоксидантите – вещества, които очистват организма от вредните свободни радикали и пречат за развитието на много болести. Тези вълшебни вещес...

Празът прогонва токсините

Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът ...

Спанакът сваля кръвното

От незапомнени времена източните народи са отглеждали спанака - едногодишно растение със сочни и хранителни листа. През VII век с името „Персийски зеленчук” то е познато в Индия и Китай. Преминало в а...

Начало