Диетични рецепти » Тиквата - витаминна бомба

 Тиквата - витаминна бомба

В тиквата има аскорпбинова киселина, която ни спасява от есенните простуди, и витамини от група В, които не само се справт с умората, раздразнението и безсънието и избавя от пъпки, но и прави косети ни пищни, а ноктите – здрави. А витамините А и Е са главните борци с бръчките и преждевременното стареене. Витамин К , който влияе върху съсирването на кръвта, пракстически не съществува в другитне зеленчуци. Благодарение на високото съдържание на редкия витамин Т тиквата може да се нарече най-добрата гарнитура към ястията с говеждо, свинско и други месни блюда, защото този витамин помага за усвояването на тежките храни и пази от затлъстяване. Точно заради това свойство тиквата е любимият зеленчук на диетолозите, които препоръчват да го консумират активно вички, които мечтаят да се избавят от излишните килограми. Освен това тиквата е шампион по съдържанието на желязо. Което означава, че любителите на тиквата имат винаги хубав цвят на лицето и весело настроение.
Смята се, че тиквеният сок помага на мъжете да поддържат сексуалният си тонус. С тази цел е полезно да се консумират и тиксвени семки. Впрочем не случайно се твърди, че с помощта на тиквата може да се решат не само интими проблеми, но и да се лекуват много сериозни болести. Няма по-полезна храна за страдащите от сърдечно-съдови заболявания. Благодарение на високото съдържание на калий се подобрява работата на сърцето, укрепват съдовете и човек се избавя от отоците.

За какво е полезна:

• При чернодробни болести се препоръчва да се използва суровата вътрешност на тиквата, а ако тя се окаже не по вкуса ви, може да я замените с тиквена каша с ориз, жито или грис.

• При болести на бъбреците и пикочния мехур от тиквени семки и конопено семе се приготвя “мляко”: Нужни са по чаша от всеки вид семе. Те се стъркват, като постепенно се заливат с 3 чаши кипяща вода. После се прецежда и се отстранява суровината. “Млякото” се пие през целия ден, подсладено к мед или захар.

• При безсъние се пие преди сън тиквен сок или отвара на тиква с мед.

• Прясноприготвена каша от вътрешността на тиквата се поставя върху поразените места при екзема и изгаряния, пъпки и други възпаления на кожата.

• Хора, на които се налага дълго стоене на крака през деяна, трябва да консумират каша от тиква, за да се намалят болките в стъпалата.

• На всички вероятно е известно, че тиквените семки са идеално средство за прогонване на глистите. Затова тиквените семки се дават често на децата като профилактика срещу подобни неприятности.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Рицинът изчиства червата

Растението (Ricinus communis) произхожда от тропическа Африка и се култивира в много страни с горещ или умерен климат: Южна Америка, Индия, Русия. У нас билката се култивира в Плевенски, Врачански и Т...

Витамините – какво трябва да знаем

Често се питате струва ли си да вземате допълнително витамини (думата идва от латинското vita - живот), или тези, които си доставяте по естествен път чрез храната, са ви напълно достатъчни, за да запа...

Незаменимите моркови

Никак не е случайно, че тези сочни кореноплоди са любимо лакомство на зайците. Те правят очите им по-силни и зорки, зъбите - остри, козината - пухкава. Повече от 2 хиляди години се отглеждат на всички...

Изцелете артрита с репей

Репеят (Аrctium lappa L.) е многогодишно растение с дълъг и месест корен, сивокафяв отвън, а отвътре бял и сочен. През първата година израстват листата, а през втората – стъблото, което е силно разкл...

Начало