Диетични рецепти » Калина лечителката

 Калина лечителката

Калината (Viburnum opolus) е измежду любимите храсти, които украсяват парковете и градините. През пролетта тя радва със своите белоснежни цветове, а през есента се отрупва с рубиненочервени плодове. През зимата те не окапват и дълго аленеят на фона на снега, докато не ги изкълват гладните птици.
Но освен красавица, калината е и чудесна изцелителка. Плодовете й съдържат двойно повече витамин С от цитрусите, а съдържанието на желязо в тях е ненадминато. Отварите и настойките от калина имат силно кръвоспиращо, противовъзпалително, заздравяващо действие, а също така помагат при трескави състояния, намаляват усещането за болка и възбудимоста на нервната система.
Плодовете на калината са горчиви до първите студове. След като замръзнат, те стават сладки и приятни за консумация. Ако ви трябват още преди замръзването, можете да ги сложите в хладилната камера, където след едно денонощие ще са готови за употреба. Там можете да ги съхранявате дълго, без да загубят лечебните се свойства.

Полезни рецепти

• При авитаминоза всяка сутрин преди закуска в продължение на две-три седмици яжте по половин чаша пресни зърна от калина. За общо укрепване пийте тонизираща напитка, приготвена от 2 чаши плодове, посипани с половин чаша захар и оставени през нощта в хладилника. На сутринта изстискайте сока през марля и го смесете с 3 с. л. мед и настойка от 3 с. л. мента, залята с 1,5 л вряла вода. Пийте по чаша от напитката 4-5 пъти дневно две-три седмици.
• При анемия и при изтощение след тежко боледуване си пригответе смес от по 2/3 ч.ч. пресни плодове от калина и счукани на каша листа от алое, чаша смлени орехи, 1 средно голям лимон, нарязан на дребно заедно с кората, 200 г прясно краве масло и 7 с.л. мед. Добре разбъркайте съставките и пазете сместа в хладилник. Три пъти дневно след храна хапвайте по 1 с. л. в продължение на 2-3 седмици.
• При изостряне на астмата като допълнително средство към лечението използвайте смес от по 1 ч.ч. сок от калина, смлени листа от алое и коняк с прибавени 7 с. л. мед. Пазете течността в добре запушена стъклена бутилка в хладилника. Три пъти дневно половин час преди хранене вземайте по 1 лъжица поне един месец.
• При бронхит разтрийте 1 с. л. зърна от калина с 1 чаша леко затоплен мед. Завийте сместа и я оставете да отлежи 5-6 часа. Вземайте по 1 с. л. 5-6 пъти дневно при нормално кръвно налягане и по 1/2 л. при ниско.
• При хипертония вземайте по 2-3 с. л. калинов сок 3-4 пъти дневно – 20 мин преди хранене 3 седмици на всеки 6 месеца.
• За профилактика на сърдечната недостатъчност при исхемична болест се смесват по равни части сушени плодове от калина, шипка, глог, офика, стафиди и кайсии. 2 с. л. от сместа залейте с 0,5 л кипяща вода и след час прецедете. Пийте по чаша 3-4 пъти дневно до подобряване на състоянието ви.
• За профилактика и лечение на онкологични заболявания, когато лъчевата терапия и хирургичната намеса са противопоказни. Вземете от аптеката 250 г смляна прахан и я залейте в тенджера с 2 л студена вода. След 1 /2 ч сложете съда на слаб огън и варете 1 час след завирането. След изстиване до стайна температура прецедете течността и добавете 8,5 с. л. мед, чаша сок от алое, 1 / 2 чаша сок от чесън. Залейте 2 чаши сухи плодове от калина с 1 л студена вода и след 5 ч ги сложете на водна баня да врят 1 ч. Смесете двете течности и добавете 4 л вода. Захлупете съда и го дръжте на тъмно 5-6 дни. Щом сместа започне да пуска мехурчета, значи е готова за употреба. Вземайте от нея по 3 с.л. 2-3 пъти дневно 1/2 ч преди хранене не по-малко от месец. Пазете в хладилник.
• При диабет като допълнително средство смесете 1 с. л. сушени зърна от калина, 2 с. л. плод от смрика, 8 с. л. листа от черна боровинка и 1/3 ч.ч. ленено семе. 1 с. л. от сместа залейте с чаша вряла вода и сложете на водна баня15-20 мин. След изстиване прецедете и пийте по 1 чаша 2-3 пъти дневно 1/2 ч преди хранене. Правете го по 14 дни 2-4 пъти в гадината в зависимост от тежестта на заболяването.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Подправките в нашата кухня

Българската кухня е пикантна, защото се приготвя с разнообразни подправки. Според физиолозите тяхната употреба не е просто каприз или хрумване, а необходимост, повишаваща усвояването на храната и подо...

Най-лесният начин да се вталим

Толкова сме заети, че или не хапваме нищо през целия ден, или постоянно дъвчем нещичко, самозаблуждавайки се, че не приемаме кой знае колко калории. Последствията? Виждаме ги върху фигурата си. Има об...

Тънки и щастливи с ябълки

Ябълковата диета е идеална за отслабване. Ябълките са много ценен плод, в който участват почти всички необходими на организма витамини и минерали, а също фолиева киселина, захари и пектин. За да намал...

Грах изхвърля бъбречните камъни

Грахът е древно културно растение, известно от 4 в. преди н.е. Учените считат за негова родина Крим, Кавказ, Средна Азия и Иран. По тези места и днес се среща диворастящ грах. Вероятно той е бил култи...

Начало