Диетични рецепти » Грахът като лекарство

 Грахът като лекарство

Грахът е древно културно растение, известно от 4 в. преди н.е. Учените считат за негова родина Крим, Кавказ, Средна Азия и Иран. По тези места и днес се среща диворастящ грах. Вероятно той е бил култивиран в Западна Азия. Грахът е бил широко разпространен в Древна Индия, където е имал особено санскритско название „харензо", и в Древен Китай, където се е явявал символ на плодородие и богатство. В Древна Гърция и Древния Рим е бил продукт от първа необходимост.

Полезни качества

Грахът съдържа два пъти повече белтъчини от пшеницата и ръжта. Превъзхожда по калоричност говеждото месо, по хранителност не отстъпва на елдата и ориза, а по съдържание на нишесте се равнява на картофите. В неговите зърна се съдържат много витамини - А, Вг В2, С, РР, а също така микроелементи - желязо, калций,
калий. И в зеления, и в сухия грах има значителни количества селен и фолиева киселина. Освен това целулозата, която съдържа, изчиства организма от шлаките и излишните течности. Затова диетолозите препоръчват да се консумира повече грах при анемия, атеросклероза, затлъстяване, за профилактика на базедовата болест.
Дори половин чаша със свежи грахови зърна дава на организма ни 1/2 от дневната доза никотинова киселина. Тя участва активно в борбата с атеросклерозата, рака, астмата и регулира нивото на холестерола в кръвта.

Изпитани рецепти:

Народната медицина препоръчва ежедневно да се консумира грах при лечение на диабет, туберкулоза, витилиго. Освен това грахът е много добро диуретично средство. Ако пиете ежедневно, в продължение на месец по 2-3 чаши гореща отвара от грях, ще изхвърлите камъните от бъбреците и пикочния мехур.

При абсцес и фурункулоза прилагайте комплексно лечение:
• В продължение на 14 дни приемайте сутрин на гладно по 2 с. л. от лечебната смес. За целта смесете по 3 с. л. сух грах, ориз и олющено просо. Смелете всичко в кафемелачката и запържете за 3-4 мин в тиган с дебело дъно, при непрекъснато бъркане. След това залейте с чаша вряща вода и варете 7 мин. Прехвърлете в буркан, охладете и съхранявайте в хладилник.
• Вечер преди сън правете топъл компрес на възпаленото място. Смелете в кафемелачката сух грах и залейте полученото брашно с гореща вода, така че да се получи каша. Поставете кашата върху кожата и бинтовайте. Правете процедурата до пълно излекуване.

При киселини в стомаха:
Преди хранене старателно сдъвквайте и поглъщайте 3-4 зърна зелен грах или предварително накиснат сух грах(в никакъв случай варен грах).

При анемия:
Всеки ден приемайте на закуска по 3-4 с. л. консервиран или пресен грах.

При екземи, гнойни рани, синини от ударено:
Налагайте болните места с топъл компрес от намачкани неузрели грахови зърна. За да постигнете по-добър ефект, смесете 1 с. л. пюре от грах с 1 ч. л. разбит на пяна яйчен белтък.

При изгаряния:
Ако изгореното място е останало без кожа, посипете откритата тъкан със смлени на прах сухи грахови зърна.

За подобряване работата на главния мозък:
Яжте 4-5 пъти на ден по 1 ч. л. сухи грахови зърна, като отпивате топла вода.

Внимание!

Грахът е противопоказен при подагра, остър нефрит, възпаление на стомаха и червата. При язва на стомаха и дванадесетопръстника се разрешава грах само под формата на пюре.
На възрастните хора се препоръчва да употребяват грах и другите бобови култу-
ри само добре сварени. За да избегнете подуване на корема и отделяне на газове, приготвяйте ястията от грах с много моркови и ги яжте с хляб.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Есента дойде – яжте плодове

Събрали в себе си топлината на последните слънчеви лъчи и очарованието на циганското лято, тези вкусни изкушения ни зареждат с енергия и жизненост. Едновременно с това ни доставят несравнимо удоволств...

Куркума - подправката, която лекува

Постоянната употреба на куркума в храната съхранява младостта и здравето дълго време. В аптеките може да се намерят капсули с екстракт от куркумин Куркумата е многогодишно тревисто растение ...

Празът прочиства организма

Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът ...

Млякото - приятел от хиляди години

При разкопки в района на легендарния Вавилон археолозите открили останки от истинска ферма за мляко - огромно здание, украсено със стенописи, изобразяващи доене на крави. Смята се, че близо 8 хиляди г...

Начало