Диетични рецепти » Зелето като незаменима храна

 Зелето като незаменима храна

От незапомнени времена то храни и лекува хората. Още Питагор е писал: „Зелето постоянна бодрост и ведро настроение на духа.” Тогавашните лекари го препоръчвали на децата, за да не боледуват, а съвременната наука е доказала, че зелето е богато на витамин С, който засилва съпротивителните сили на организма и улеснява усвояването на желязото.

Защо да го ядем?

• Зелето е отличен източник на бетакаротин, ензими, сяра, калий, калций, магнезий, фосфор, хлор, манган.
Богато е на витамини С, Е, В, К, а по съдържание на витамин Р, който укрепва кръвоносните съдове и нормализира тяхната пропускливост, отстъпва само на магданоза и спанака.
Бедно на белтъчини, въглехидрати и мазнини, зелето е пълно с фибри, т. е. то е нискокалорична храна, подходяща за поддържане и регулиране на телесното тегло.
• В него има и тартронова киселина, която предпазва от затлъстяване, забавяйки преобразуването на излишните въглехидрати в мазнини.

Полезни cвoйства

• Най-новите научни изследвания доказват, че редовната консумация на зеле понижава риска от развитие на различни видове рак.
• Съдържащите се в него фибри прочистват организма от вредния холестерол и предпазват от хипертония, атеросклероза, захарен диабет, затлъстяване. Освен това подобряват перисталтиката на червата.
Прясно изцеденият зелев сок е особено полезен при язва на стомаха и дванайсетопръстника. Приема се по половин чаша 3-4 пъти на ден преди ядене, смесен със същото количество сок от моркови.
Зелевият сок е чудесна профилактика на простудни, вирусни и сърдечносъдови заболявания.
• Пресни зелеви листа, намачкани и намазани с яйчен белтък, улесняват заздравяването на рани от изгаряне.

Важно!
При топлинна обработка зелето губи значителна част от полезните си вещества, разрушава се и съдържащата се в него винена киселина. Най-малко витамин С се губи при задушаване на пара в съд, покрит с капак.

Видове

Бяло зеле

Най-широко разпространеният сорт у нас. Съдържа толкова витамин С, колкото има и в цитрусите. Най-добре е да се консумира сурово, т, е. на салата, особено през студените сезони, когато има опасност от грипни епидемии. Подходящо е и за приготвяне на супи, задушени или печени ястия с месо, туршии.

Червено

По хранителната си стойност и наличие на полезни вещества прилича на бялото зеле. Характерният червено-виолетов цвят на листата му се дължи на багрилните вещества от рода на антоцианите. Употребява се предимно за салати, съчетава се добре с лук, ябълки, зехтин и лимонов сок. Може да се поднесе и като гарнитура, задушено с ябълки в червено вино.

Къдраво

Наричано още савойско, то е по-крехко от бялото, а листата му са с наситено зелен цвят. Нискокалорично и богато на витамини А и С, зелето е подходящо за салати, за задушени и печени ястия. От него се приготвят вкусни сарми със зеленчукова или месна плънка.

Брюкселско

Съдържа белтъчини с растителен произход и се използва най-вече за супи или гарнитура. Не бива да се подлага на термична обработка за повече от 7 - 10 минути. Най-добре се съхранява замразено.

Карфиол

От всички видове зеле той се усвоява най-лесно от организма, а фибрите му не предизвикват подуване на корема. Карфиолът е пълен с витамини С и К, с фолиева киселина и калий. Специалистите все още водят спорове по въпроса за неговата родина - едни смятат, че е Китай, а други са на мнение, че арабите са го култивирали първи и после са го пренесли в Испания, откъдето се разпространява в цяла Европа. Карфиолът, накъсан на цветчета, се вари 4-5 минути в кипяща вода, за да се запазят витамините в него. Подходящ е за супи, гарнитури и туршии.

Броколи

Богато е на витамини А и С: 200 г от сварения зеленчук доставят на организма дневната доза от тях. Внимавайте, когато купувате броколи - то трябва да е свежо зелено на цвят, а малките листенца по стъблата да не са увехнали. От него се приготвят салати, крем-супи, пюрета, гарнитури.

Китайско зеле

С крехки листа и приятен вкус, то е шампион по съдържание на витамин А - 265 мг (200 пъти повече отколкото в бялото зеле). В него има и витамини С и В, калций, фосфор, желязо. Най-добре е да се консумира сурово на салата.

Автор: Тома Христов

Представяме Ви:

Вълшебното мумийо

От дълбока древност приписвали на мумийото вълшебни свойства. В Индия са лекували с него бронхит, камъни в пикочния мехур, воднянка, лишей и екзема. В Бирма са наричали мумийото час-тум (кръв от плани...

Витамини

И витамините са сложни органични вещества, които изработват растенията. Каква е ролята им в техния живот не е напълно изучена, но за човека те са безусловно необходими, макар и в много малки количеств...

Сърдечна диета

Правилната диета е най-добрата профилактика за болести на сърцето, казват експертите на Американската кардиологична асоциация. Какви „сърдечни приятели” може да откриете в кухнята? Според последн...

Не превръщайте храната си във враг

Няма начин да сте здрави и в добра форма, при положение че се тъпчете с каквото ви попадне, не знаете дали приемате достатъчно витамини с храната си, преяждате, след което гладувате с мисълта да се вт...

Начало