Диетични рецепти » Градината помага на мозъка

 Градината помага на мозъка

Работоспособността на нашия мозък зависи много от вида и количеството на погълнатата от нас храна. Някои храни ни правят по-възприемчиви, други не ни позволяват бързо да мислим, нито да се съсредоточаваме. Какво да ядем, за да имаме услужлива памет, да проявим творческото си мислене, да съсредоточаваме вниманието си продължително време?

Лук

Помага срещу пренапрежение и психическа умора. Разрежда кръвта и подобрява снабдяването на мозъка с кислород. На ден се препоръчва най-малко по половин глава лук.

Моркови

Подобряват паметта. Особено полезни са при наизустяване на текстове, тъй като активизират обмяната на веществата в мозъка.

Чушки

Колкото по-люти, толкова по-добре. Съдържащите се в чушките ароматни вещества допринасят за по-силното отделяне на "хормона на щастието", т.е. за отделянето на по-голямо количество ендорфин в човешкия организъм. Най-добре е да се ядат сурови.

Ягоди

Плодът на мениджъра. Изключително вкусни и ароматни, те в същото време намаляват стреса. Доброто самочувствие, което човек изпитва след като си хапне ягоди, се дължи на съдържащия се в тях пектин. На едно хранене се препоръчват не по-малко от 150 г ягоди.

Банани

Тайната им се крие в серотонина - веществото, което е нужно на нашия мозък, за да изпитваме чувство на благополучие и задоволство.


Зеле

Намалява нервността. Понижава активността на щитовидната жлеза и така води до спад на нервното напрежение. Особено подходяща храна при подготовка на изпити.

Лимони

Освежават, повишават възприемчивостта на мозъка. На практика това е ударна доза витамин С. Съветът на лекарите е преди курсове по чужди езици да се пие по чашка лимонов сок.

Черни боровинки

Идеални за похапване при продължително учене. Способстват за оросяване на мозъка с по-голямо количество кръв. Най-добре е да се ядат пресни плодове, в краен случай може и сок, стига да не е разреден.

Орехи

Класическо средство за продължително съсредоточаване на вниманието. Особено полезно при четене на реферати, при конференции, симпозиуми, концерти, а също и при продължително шофиране. Укрепва нервите и активизира образуването на медиатори в нервната тъкан.

Кимион

Позволява ни да блеснем с изключителните си умствени способности. Етеричните масла в кимиона стимулират цялата нервна система и създават отлични предпоставки за творческо мислене. Пийте чай от кимион и гениалните идеи няма да ви дадат покой ни денем, ни нощем. Рецептата е: две пълни чаени лъжички счукан кимион на една чашка вода.

Автор: Генчо Генев

Представяме Ви:

Бананът също лекува

Бананът (Musa paradisiaca) е много разпространен южен плод из тропическите страни в Югоизточна Азия, Бирма, Индия, Шри Ланка, Латинска Америка, Канарските острови и др. Колко стара е културната форма ...

Пектини при хипертония и затлъстяване

Страдам от високо кръвно налягане, Препоръчаха ми да включа в лечението си пектини като средство за стопяване на липидите. Искам да науча нещо повече за тяхната същност, каква е ползата от тях, има ли...

Подбелът лекува кашлицата

Още през март пробиват цветовете на подбела и цъфтят до края на април. Това е многогодишно тревисто растение, което се среща из сенчестите и влажни ронливи места, покрай бреговете на деретата и поточе...

Отслабвайте според възрастта си

Резки промени в хормоналното ниво, безумни хранителни навици, нездравословен начин на живот - в зависимост от тях ние сваляме по различен начин излишните килограми. От не по-малко значение за вталяван...

Начало