Диетични рецепти » И ленът лекува

 И ленът лекува

Обикновеният питомен лен (Linum usitatissimum) е култивирано растение, което се среща навсякъде у нас. За лечебни цели се използват сухите зрели семенца. Те съдържат 10% слузни вещества, 30-40% тлъсто масло, 20% белтъчини, ензими, стерини, линамарин. Потопени във вода, семената се покриват с пласт от слуз. Съдържат много ненаситени мастни киселини, пектин, каротин, захари.

Основно лечебно действие на семената

Меко очистително, омекчаващо, втечняващо секретите, противовъзпалително и леко противсклеротично действие (срещу мастни наслойки – холестерол в кръвоносните съдове). Слузните вещества регулират секреторната и моторната функция на червата при запек, което действа очистително. Противовъзпалително действие има при заболявания на дихателните пътища (суха кашлица, бронхити, задух), възпаление и камъни в бъбреците и пикочния мехур, стомашни възпаления и болки.
Българската народна медицина употребява лененото семе при диабет, стомашни киселини, сенна хрема, възпаление на простатата, жлъчни камъни, белодробни възпаления, недостатъчна и болезнена менструация, висок холестерол, язви, гастрити, ангини.

Изпитани рецепти

• При изброените заболявания се прилага настойка от 1-2 с.л. ленено семе, киснати 3 часа в 200 мл студена вода.
• Отвара се приготвя, като 2 с.л. ленено семе се сипват в 600 мл кипяща вода и се варят 10 мин. Отварата се прецежда и се приемат по 80 мл 6 пъти дневно – преди ядене и 30 мин след ядене.
• Запарка: 1 с.л. семе се залива с 400 мл гореща вода и се кисне 1 час. Прецежда се и се пие по 100 мл 4 пъти на ден.
• Доказана е лечебната сила на лена при болни от атеросклероза. Те приемат ленено масло, както в чист вид, така и като хранителна добавка в рамките на 40-60 г дневно. При редовна употреба намалява холестерола и рискът от образуване на тромби в съдовете.
• Водна настойка от стъблото на лена се използва като пикочогонно средство при хипертония и отоци със сърдечен произход: 1 с.л. изсушени стъбла (събрани по време на цъфтежа) се залива с 1 ч.ч. кипяща вода. Кисне се 2 часа и се прецежда. Пие се по 1 с.л. 5-6 пъти дневно по всяко време.
• При възпаление на пикочните пътища: 20 г семе се кисне 5 часа в 1 л вода. Прецежда се и се пие по 1 каф.ч. няколко пъти на ден.
• Линиментът (течна мас) от ленено семе във варова вода се използва за превръзки при изгаряния и импедиго.
• Правят се лапи при отоци, затворени рани и циреи. За тази цел се приготвя смес от смляно ленено семе и яйчен белтък или сварено в мляко ленено семе.

Внимание!
Лененото семе е противопоказано при активна туберкулоза. Да се помни, че надземната част на растението е отровна. Да не се дава за храна на домашни животни.

Автор: Неделка Митрева

Представяме Ви:

Пектини при хипертония и затлъстяване

Страдам от високо кръвно налягане, Препоръчаха ми да включа в лечението си пектини като средство за стопяване на липидите. Искам да науча нещо повече за тяхната същност, каква е ползата от тях, има ли...

Шлемник байкалски сваля кръвното

Актуален проблем за медицината днес е хипертонията и сърдечно-съдовите заболявания, водещи до исхемични увреждания на органи и тъкани. Те са на второ място по причини за смъртност и за инвалидизаиция....

Калина лечителката

Калината (Viburnum opolus) е измежду любимите храсти, които украсяват парковете и градините. През пролетта тя радва със своите белоснежни цветове, а през есента се отрупва с рубиненочервени плодове. П...

Месото и диетите

Месото е най-древната храна, употребявана от човека преди развитието на земеделието. Поради тази причина то и сега в по-голяма или по-малка степен присъства на нашата трапеза. Често по един или друг п...

Начало