Диетични рецепти » Силата на стайните растения

 Силата на стайните растения

Сигурно и вие като повечето хора отглеждате стайни цветя, защото са красиви, радват душата и повишават настроението. Дори да нямате достатъчно време и място вкъщи, струва си да приютите няколко саксии със зелени растения, които не изискват особени грижи, но за сметка на това са отлично лекарство срещу стреса, а и не само срещу него.

Полезно u приятно

Офталмолозите твърдят, че зелените растения снемат напрежението от очите на хората, работещи продължително с компютър. Плавните очертания на листата пък оказват благотворно влияние върху нервната система, а красивите цветове премахват страховете и тревожните мисли. Затова, ако в офиса ви има дори само едно растение, не забравяйте да се грижите за него. То непременно ще ви се отплати.

„Отровните” жилища

Синтетичните покрития и боите отделят отровен формал-дехид, а електромагнитните лъчения нарушават йонния баланс на въздуха. Затворените помещения пък са истински инкубатор за бактерии и вируси, а ако в семейството има пушачи, тапетите, щорите, дамаските са попили освен никотин, още 500 токсични вещества. Ако прибавим и хроничния недостиг на кислород в големите градове, става ясно, че малката градина у дома е абсолютна необходимост.

Природните “чистачи”

Хлорофитумът е най-ефикасният филтър на мръсния въздух - само за 24 часа той унищожава напълно бактериите. За да се справи растението с отровния формалдехид обаче, са нужни поне няколко саксии в стая с площ от 20 кв. м. Хлорофитумът е много непретенциозен и се отглежда лесно.
Фикусите, мечовете, папратите, стайните хризантеми се „хранят" с отровния въглероден двуокис, отделяйки свеж кислород.
Дифенбафията защитава дома ни от отровите, които попадат в него от улицата. Поставете я в близост до прозорец, гледащ към улица с интензивно движение или към промишлено предприятие.
Декоративните елхи и борчета са много важни з екологията на помещенията, в които живеем или рaботим. Подобно на прахосмукачки те поглъщат праха, като в същото време отделят йонизиран кислород, а той неутрализира вредното въздействие на битовите електроуреди.
За да се спасите от уличния шум, поставете на прозорците си стайни видове кипарис и хвойна.
Папратите, азалията, теменужките и цикламите пък повишават влажността на въздуха вкъщи.

Съветът на специалистите

Не забравяйте, че през нощта растенията също като нас поглъщат кислород и отделят въглероден двуокис. Затова, ако спалнята ви е малка и нямате навик да спите на отворен прозорец, не слагайте вътре големи растения. По-добре е да оформите няколко цветни къта в хола.

Автор: Юлиана Димитрова

Представяме Ви:

Морковът - крал на зеленчуците

Този кореноплод е истинско съкровище. В него има няколко пъти повече в сравнение с останалите зеленчуци провитамин А. А именно той поддържа здраво сърцето, нормализира формулата на кръвта, подобрява и...

Морковите – вълшебно лекарство

Морковът има голяма хранителна стойност. След майчината кърма това е първият зеленчук, който кърмачето трябва да поеме като сок и каша. Той съдържа захари, лесноразтворими белтъци, витамините А, В, В1...

Кокиче премахва старческото треперене

Кокичето има силно лечебно действие и затова намира приложение в лечението на редица болести. То засилва слюноотделянето и потоотделянето, стеснява зениците. Прилага се при парези от различен характ...

За ударните дози витамин С

Още от миналите векове е известно, че дефицитът на витамин С в организма води до лесна умора и слабост, до чести простуди и кожни кръвоизливи, до мнителност, раздразнителност, агресивност. Увеличеният...

Начало