Диетични рецепти » Листна салата в лечението на хипертония и диабет

 Листна салата в лечението на хипертония и диабет

Листната салата е позната отпреди хилядолетия. Според древни автори тя е един от най-старите зеленчуци. Отглеждали са я масово в Римската империя. В следващото столетие се радва на внимание и интерес в Италия и Франция. В билкарските книги от Ренесанса преобладават рисунки за салатите. А в билкарската книга на Л. Фуко от 1534 г. е дадено сведение за използването им.
Първоначално от листната салата се е използвала като лекарствено растение, предимно къдравата, която и днес се числи към природната аптека. Тя е типична за домашните и малки градини и подходяща за бърза консумация. Играе важна роля в САЩ и Европа.
Има различни видове листна салата - къдрава за късане и за рязане, главеста - с гладки целокрайни листа и главеста с набръчкани листа с нарязани краища. Използва се свежа за салата и за супи. Има леко горчив вкус от веществото лактодин и малко сяра. Съдържа много минерални соли (желязо - 600 мл, йод, калий, калций, мед, магнезий, цинк, кобалт), глюкозиди, малко витамини (РР, Е, В, С), биотин, фолиева киселина, кварцитин, оскъдни белтъци, бедна е на захари и органични киселини, мазнини липсват, или малка калоричност (22 кал в 100 г).
Като лечебно растение за човешкия организъм, тя възбужда апетита, подобрява храносмилането, има леко разхлабително, отводнително, болкоуспокоително и меко сънотворно действие. Затова къдравата салата се използва за природо-лечение при високо кръвно налягане, диабет, затлъстяване, безапетитие, безсъние, хроничен запек, отоци, сърдечна невроза. Като подпомагащо оздравяването средство се проявява при лечението на артрити, хронични бронхити, анемия, дерматози и полова слабост у мъжа и жената.

Внимание! Заболявания, при които не трябва да се употребява салатата за храна и лекарство, са: уратни и оксалатни камъни и пясък в бъбреците, пикочния мехур и жлъчката, увеличени киселини в стомаха, остри и хронични колити с изявени прояви, подагра, депресия.

Лечебни рецепти

За лекарство растението се приема под форма на свежи листа, пресен сок или отвара.

• От 100 г салата се извлича 30-40 мл зеленикав сок, към който се прибавя лимонов сок (за корекция на вкуса) - дневна доза до 2 кафени чашки за неразположения.
• При безсъние индийската медицина препоръчва лечение с отвара от семената на салатата, подсладено с небетшекер, която се пие по 1 чаша вечер един час преди лягане.
• Поставена върху кожата на лицето и шията, служи за освежаваща маска от свежи, намачкани листа с престой 20 мин и след свалянето се оставя да съхне лицето без измиване.
• При повехнало или уморено лице маската е от ситно нарязана салата, замесена в кисело мляко, с престой 20-30 мин, легнало положение. Изплаква се с чешмяна вода. Кожата омеква, а бръчиците се пооглаждат.
• Против бръчки и остаряваща кожа се прави маска от намачкани до сочност листа, смес с малко зехтин (олио) и капки от лимон или грейпфрут. Действа хранително и подмладява лицето. Престой в легнало положение 1/2 час. Изплаква се със студена вода.
• Прецеден сок, при предварително измито лице, се втрива с масаж (лек) в кожата на лицето и шията и не се измива.

Автор: Д-р Неделка МИТРЕВА

Представяме Ви:

Зелев сок лекува черен дроб и язва

Отдавна зелето е известно не само като храна, но и като лекарствено растение. Тя съдържа калций, калий и витамините С, В1, 82, Р, К, никотинова киселина и много микроелементи. Ако при ферментацията (в...

Отслабвайте в зависимост от темпермента си

Без съмнение сте забелязали, че сред азиатките почти няма дебелани. Този очевиден факт се обяснява както със спазването на някои правила на древната китайска или японска медицина, така и с начина им н...

Мангото сваля по килограм на седмица

Ако искате да свалите за една седмица един килограм от теглото си - яжте манго. Този факт е установен от диетолози след тествания на плода и семената му. Оказало се, че екстрактът, приготвен от семена...

Опитваме се да отслабнем – къде грешим?

“Диета за идиоти” (Dieting for Dummies) се казва книгата на известния американския диетолог Джейн Кирби, в която освен всичко останало, са посочени и най-честите, основни грешки, които хората допускат...

Начало