Диетични рецепти » Динята - полезна и вкусна

 Динята - полезна и вкусна

Изборът на този плод напомня за някакъв ритуал, а всъщност си е чиста лотария. Докато не разрежем динята, ние не знаем на какво сме попаднали - на анемичен и съвършено безвкусен екземпляр или на сочно и сладко изкушение, което можем да ядем в огромни количества и до безкрайност, без да обръщаме внимание на това, че по брадичката ни тече сок, а коремът ни сякаш ще се пръсне.

Откъде идва?

Ботаниците я определят като полево растение, устойчиво на топлина и суша. Нейната родина е Африка, а в Европа се появява през VII век. Донасят я арабските търговци, на които трябва да благодарим за ароматния и полезен плод.

Kaквo съдържа?

Динята ни зарежда с куп полезни вещества:
* вода (много вода!), предотвратяваща дехидратация-та на организма през жаркото лято
* лесно усвоими въглехидрати, най-вече фруктоза -12%
* витамини Bl, В2, РР, фолиева киселина и бетакаротин, предотвратяващ стареенето на тъканите
* пектин и много фибри, полезни за перисталтиката
* натрий за ободряване, магнезий срещу депресия и лошо настроение, желязо, необходимо за изработването на червени кръвни телца, никел.

Защо трябва да ядем повече дини?

Диетолозите препоръчват горещо плода заради не едно и две благотворни свойства. Така например динята спира развитието на атеросклерозата и помага на организма да изхвърля по-бързо вредния холестерол. Освен това:
* действа почти като лекарство при камъни в бъбреците, пиелонефрит, цистит, подпухване на крайниците
* подобрява работата на чревния тракт
* прави чудеса при проблеми с черния дроб и жлъчката
* помага при анемия
* спира пристъпите на подагра и намалява съпътстващата ги болка
* незаменима е в диети за отслабване.

Как да познаем зрелия плод?

Много хора смятат себе си за специалисти по въпроса, но, уви, практиката показва, че в тази работа е нужен и доста късмет. Именно затова не даваме стопроцентова гаранция за четирите признака, по които може да се познае зрялата диня:
1. Опашката й е суха и пожълтяла.
2. Кората й лесно може да се надраска с нокти.
3. При почукване или пошляпване издава ясен, звънък звук.
4. Когато се стисне, се чува хрущене.

Съвети за любителите на дини

* Мийте динята, преди да я разрежете.
* Не се съобразявайте с цвета на кората - дори да е много светла, плодът може да е сочен и зрял.
* Не яжте диня след 20 часа, в противен случай кръговратът на течностите няма да ви позволи да спите спокойно.

Не хвърляйте корите

Динените кори, освен че могат да ни подхлъзнат на улицата, са в състояние да помогнат, когато ни боли глава, стига да ги привържем към челото и слепоочията си. Така поне правят страдащите от мигрена латиноамериканци.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Шведска диета с елда

Въпреки че често е възприемана като зърнена култура, всъщност елдата не е житно растение, а отделен вид. Вкусна и полезна, за нищо на света не пропускайте да я включите в диетичното си меню. Тя...

Отслабваме с диня

Динята е диетичен продукт, на който много диетолози приписват чудодейни свойства. И най-важното, което привлича в динената диета, е минимумът противопоказания. Динената диета - за хора от всяка в...

Минералните вещества в растенията

В растителния организъм, освен органичните вещества, каквито са белтъците, мазнините, захарите и др. участват още много други химични елементи под формата на неорганични вещества. Основните химични ел...

Вълшебните корени на блатния аир

Блатният аир (Akorus Calamus L) е многогодишно тревисто растение, познато още от древността. За медицински цели се събират коренищата. Те са хоризонтални и се вадят през есента(септември-октомври) или...

Начало