Диетични рецепти » Нейно величество ряпата

 Нейно величество ряпата

Ряпата е известна на хората от незапомнени вермена. Още в древен Египет нея са я включвали в хранителната пирамида наравно с чесъна и зелето. Имало е години, когато ряпата е била смятана за храна на простолюдието, но например в древна Гърция са я почитали като богиня. А Аполон дори е бил готов да размени злато срещу ряпа.

Гост от древността

Родината й се смята Азия и бреговете на Средиземно море. Отглежда се от преди 3000 години в Китай, Япония, Египет, Гърция и Рим. В Източна Азия и Западна Европа има голямо разнообразие от сортове. В зависимост от времето на отглеждането те са летни, зимни и есенни. В България се предполага, че е растението е култивирано от векове, като в Боянската църква може да се видят фрески на ряпа от 13 век. У нас най-много се отглеждат два вида ряпа – Зимна бяла и Зимна черна. Съхранението става в ровници. Консумацията е в суров вид и е за предпочитане да няма термична обработка.
Различните сортове се различават един от друг по формата, цвета и големината на корена.
Ряпата е устойчиво и студенолюбиво разстение. Обича влажната почва. Не изисква някакви специални грижи.

Ярко присъствие в кухнята

В кулинарията ряпата се използва в суров вид, добре се съчетава с растително масло, лимонов сок, както и със задушени продукти. За салата се използват и млади листа, които още не са станали твърди. Хубаво е ряпата да не я консумирате веднага след приготвянето, защото дразни стомаха. Приготвеното блюдо трябва малко да престои.

Чудодейно лекарство

Ряпата присъства не само в кулинарията, но и в народната медицина. Кореноплодната ряпа съдържа витамините С, В1, В2, провитамин А1, етерично масло, мазнини, въглехидрати, целулоза, захар, азотни вещества, фитонциди, ферменти, лизозим, холин, рафинол, микорелементи – калий, калций, фосфор, сяра, магнезий, желязо. Полезна е при кашлица и болест от скорбут. Научната медицина в последно време признава, че ряпата е полезна при заболяване на черния дроб и жлъчния мехур, като притежава качеството да успокоява жлъчните пътища и пречи за образуването на камъни. Храни и сокове от нея се предписват като медикаментозна терапия.
Сокът от ряпата се получава с помощта на сокоизтисквачка или настъргване на много гъсто ренде, след което се прецежда. Приемането му става един път на ден по 50 г. Постепенно дозата се увеличава и се стига до четири пъти. После приемът се намалява, като отново се пие един път на ден.
Сокът от ряпа помага при кашлица, простуда, коклюш. При силна и особено суха кашшлца се препоръчва сокът да се смеси с мед или мляко в пропорции 1:1, като се приема шест пъти на ден или на всеки два часа по една лъжичка.
Блюдата от ряпа възбуждат апетита, увиличават отделянето на стомашен сок. Тя е полезна при заболяване на бъбреците, при камъни и песъчинки в пикочните канали ги разтваря, намалява болката и отока. Този зеленчук се препоръчва при лечение на склероза, защото притежава особеното свойство да изхвърля вредния холестерин от организма. При малокръвие сок от ряпа се смесва със сок от морков в пропорции 1:1.
Натрита на ренде ряпа може да се използва за компреси и разтривки при ревматизъм, подагра, артрит, неврит и радикулит, възпаление на ставите и мускулите. На две чаши ряпа се слага една чаша мед и две чаши вода. Някои добавят и лъжичка едра сол без йод и сместта за разтривка е готова.
Сокът от ряпа и нейните стрити семена, смесени с неголямо количество кипяща вода, притежават антисептични свойства и се използват при гнойни рани. Ряпата е полезна и при отслабване, защото нормализира обмена на веществат. Освен това един от най-важните достойнства на зеленчука е, че укрепва имунната система.
В хемеопатията, от ряпа се прави лекарството, което се приема при заболяване на стомашно-чревния тракт и дихателнителните пътища.
Внимание! Ряпа не трябва да косумират хора, които имат сериозни проблеми със сърцето, панкреаса, щитовидната жлеза, гастрит, язва, ентероколит и при бременност.

Необикновен талисман

Магьосниците в древността са приемали ряпата за добър талисман на дома. Те са смятали, че че когато в къщата има прясна ряпа, тя гони злите духове, а завистливи хора не могат да навредят на домакините.
Семената на ряпата, сложени под матрака на детето, го правят спокойно, а подрастващите по-усърдни в усвояването на нови знания. Смята се още, че розовите цветчета, събрани при пълнолуние, носят щастие на романтично влюбените.

Автор: Ани Димитрова

Представяме Ви:

Диетата на клиника Мейо

Ако искате да сте в превъзходна форма – ще ви помогне здравословното хранене, разработено в прочутата американска клиника Мейо. Много британски журналисти твърдят, че малко преди историческата си побе...

Какво да ядем, когато ни е зле

И най-здравият човек на света прибягва до лекарствата, щом го заболи глава или стомах, нарани се неволно, попрекалил е с алкохола, става му лошо... Има обаче един много по-приятен, а и по-здравословен...

Най-лесният начин да се вталим

Толкова сме заети, че или не хапваме нищо през целия ден, или постоянно дъвчем нещичко, самозаблуждавайки се, че не приемаме кой знае колко калории. Последствията? Виждаме ги върху фигурата си. Има об...

Как отслабват италианките?

Макарони от твърди сортове пшеница, засищат, но не трупат килограми. Те съдържат въглехидрати, стимулиращи преработката на серотонина, хормонът, който оказва успокояващо действие и регулира моториката...

Начало